Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így készül a hortobágyi horgász halászleve

Cívishír | 2024. 12. 17. | 16:51:46
Vas Tibor tesz a receptbe egy kis „csavart”.
Így készül a hortobágyi horgász halászleve
Vas Tibor szerint a halászlébe csak ponty való
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hortobágyi Vas Tiborék karácsonyi asztalára idén csak halból készült ételek kerülnek. Könnyű neki, mondhatnánk, hiszen rutinos horgász, így aztán az alapanyagot megfogja magának, és mivel zöldségboltot üzemeltet a faluban, az egyéb hozzávalókért is csak a szomszédjában lévő saját üzletébe kell átugrania. A halászlé náluk is az ünnepi menü elmaradhatatlan része, de nem is a Hortobágyon járnánk, ha valami „csavar” azért ne kerülne a receptbe.

Vas Tiborral otthonában ültünk le beszélgetni. Meg is jegyezte viccesen, hogy a falu legbiztonságosabb lakása az övé, hiszen az ingatlannak közös fala van a rendőrőrssel. Tősgyökeres hortobágyi, a szülei Debrecenből költöztek ki a pusztára. Születése után előbb Kónyán laktak, majd Borsósra költöztek. Ma már mindkét településrész Hortobágy községhez tartozik, de az 1950-es években kényszermunkatáborok működtek ott, majd az állami gazdaság lakásokat alakított ki az épületekből, ezek egyikében éltek Tiborék is. – Eszem ágában nem volt elmenni innen sose – mondja. – Ma már bent lakom a faluban, és nagyon szeretek ott élni. Édesapám a mezőgazdaságban dolgozott, előbb Borsóson, a gépműhelyben, majd később karbantartóként a báránytelepen. Nagyon szép gyerekkorral ajándékozott meg a sors, mindenünk megvolt, amire egy parasztgyereknek szüksége lehetett. A szüleim jószágtartással is foglalkoztak, neveltünk birkát, tyúkot, kacsát, sertést, tehenet és hízóbikát is. Persze voltak azért ennek az életmódnak nehézségei is, de az idő sok mindent megszépít. Amikor már elbírtam a gereblyét, akkor édesapám vitt magával szénát gyűjteni, legeltettem, etettem, fejtem a jószágokat, és amikor apa nem volt otthon, akkor olykor az elletés is rám maradt. De a fizikai munkának a hátrányát nemigen éreztem soha, ma már pedig azt mondom, csak előnyöm származott belőle. Aztán amikor már nagyobb voltam, mi is ugyanúgy eljártunk a haverokkal diszkóba, ahogy a városi gyerekek. Általában Balmazújvárosban szórakoztunk, ami akkor még csak nagyközség volt.

Gyerekkora óta horgászik

Tibor nem követte édesapja példáját, rövid ideig ugyan a helyi keltetőben dolgozott sofőrként, de a mezőgazdaság helyett már 23-24 évesen a vállalkozói életet választotta: zöldségest nyitott Hortobágyon, ám közbeszólt a sorkatonai szolgálat, így két év múlva bevonult a hadseregbe. Leszerelés után megnősült, majd két gyermek édesapja lett, a kenyérre valót pedig ekkor már a helyi nádüzemnél kereste, ahol a holdjárónak is nevezett, hatalmas kerekű, akár a vízen is „úszni” is tudó nádarató gépet vezetett. Aztán egy balmazújvárosi húsüzemben volt sofőr, majd amikor ez a cég tönkrement, egy régi barátja zöldségkereskedő hálózatánál helyezkedett el Debrecenben. Egy idő után a főnök jobbkeze lett, ami azzal járt, hogy egyre kevesebb szabad ideje maradt, miközben szeretett volna részt venni a gyerekei nevelésében, hogy meg tudja adni nekik azt, amit ő megkapott a szüleitől. Végül a váltás mellett döntött, és 14 évvel ezelőtt újra megnyitotta a zöldséges üzletet, ami azóta is működik.

Tibor gyerekkora óta szeret horgászni. Az édesapjával nagyon sokat jártak együtt pecázni. – Valamikor itt a környéken a Hortobágyi Állami Gazdaság rizsföldeket alakított ki. A Hortobágy folyóból csatornarendszereken hozták a vizet például Borsós felé is – emlékszik vissza. – Ezek mindig tele voltak vízzel, és a szivattyún keresztül a kisebb halak is bekerültek a csatornákba, ahol aztán, mivel állandó vízállás volt, szépen megnőttek. Annak idején az a mondás járta, hogy a Hortobágyon az utolsó traktornyomban is, amiben víz volt, lehetett halat fogni. A horgászat azóta is fontos szerepet tölt be az életemben, az eddigi 53 évemből 48-at végig horgásztam.

Vas Tibor és egy méretes ponty (Fotó: Magánarchívum)

De vajon a horgász magának fogja-e a halat a karácsonyi halászléhez, vagy megveszi a boltban? – kérdeztem tőle. – Azok közé tartozom, aki megfogja magának, persze csak akkor, ha szerencséje van – válaszolta, hozzátéve, hogy annak az esélye elég kevés, hogy decemberben valaki vadvízen kifogja a bográcsba valót, ezért aztán Tibor, kihasználva, hogy október végén, november elején még azért kapnak a halak, őszre időzítette a halászlé legfontosabb alapanyagának beszerzését. – Az úgy nem működik, hogy december 22-én kimegyek pecázni, és vagy sikerül, vagy nem, mert akkor könnyen előfordulhat, hogy nem eszünk halászlevet karácsonykor – magyarázta. – Nekem már bent van a mélyhűtőben egy gyönyörű tükörponty, aminek az élő súlya nyolc és fél kiló volt. Tudom, sokan azt mondják, hogy friss halból az igazi a halászlé, de erre én meg azt válaszolom, hogy szerintem meg egy vadvízi hal még így is sokkal ízletesebb, mint amelyik ugyan friss, de halastóban tenyésztették. Sokan a harcsára esküsznek, de én mindig pontyból készítem a halászlevet, szerintem ennek a halnak van a legjobb íze. És ha tehetem, akkor csak tükörpontyot teszek bele, mert a bőre is hozzájárul, hogy kocsonyásabb lesz a leves, és esztétikai szempontból is jobban néz ki egy ilyen pontypatkó.

Krumplit bele!

Vas Tibor szerint a hortobágyi ember azzal kezdi a halászlé készítését, hogy főz egy alaplevelet, amibe szemes borsot, babérlevelet és vöröshagymát, paradicsomot, tv-paprikát, valamint halfejeket, uszonyokat, farokrészt tesz, de mivel ősszel még horgászott, az általa készített alaplében lesz még kárász és keszeg is. Hangsúlyozza, hogy az alaplevet mindig zubogtatva kell főzni, hogy a csontokról lefőjenek a húsdarabok. Sót ilyenkor még nem használ, az ízesítés majd csak később következik. Az alaplevelet tehát zubogtatva legalább másfél óráig főzi, ez az idő szükséges ahhoz, hogy minden fontos „alkatrész” benne legyen majd a levesben. Ezután jön a passzírozás egy galuskaszűrővel, és maga a halászlé főzése ezt követően kezdődhet el. Disznózsírban apróra vágott vöröshagymát pirít, ahogy mondja, akkor jó, ha már szalmasárga a hagyma. Ha azt szeretnénk, hogy a halászlének jó íze legyen, a zsírt nem szabad sajnálni, hívja fel a figyelmet, mert a piros paprika csak zsírban oldódik fel. Ha nem elég zsíros a halászlevünk, tehetünk bele akármennyi paprikát, az nem fog feloldódni, az apró kis piros pöttyök csak úsznak majd a leves felszínén. De visszatérve a recepthez: a megpirított hagymát fel kell önteni az alaplével, aztán burgonyát ad hozzá, és elkezdi felfőzni. Ezen a ponton azért érdemes egy kicsit elidőzni, mert ilyen megoldással nem minden nap találkozik az ember. Vissza is kérdezek, hogy jól hallottam-e, miszerint krumpli kerül a halászlébe, mire vendéglátóm felvilágosít, hogy feléjük, a pásztoremberek hazájában, a burgonya nagyon kedvelt alapanyag, szinte minden ételben ott van, és persze a halászléből sem maradhat ki. Így tanulta az édesapjától, és az ismerősei, köztük halászok is így főzik. Ő kis kockákra vágva teszi a levesbe. – Az étel „főszereplőiről”, a halszeletekről még nem beszéltünk – figyelmeztet. – Legalább hat órával a főzés előtt besózom a patkókat, hogy a só jól átjárja, és mielőtt beleteszem a lébe, nem mosom le róluk a sót. A halszeletek csak az utolsó tíz percben kerülnek a bográcsba, ennyi idő ugyanis elég arra, hogy kellőképpen megfőjenek, ugyanakkor az állaguk kemény maradjon. Ha tovább főzzük, szétesik darabokra, ha még ennél is tovább, akkor pedig egy maszlagot kapunk, ami élvezhetetlenné teszi a levest, és mennyivel esztétikusabb is egy szép pontypatkót belehelyezni a tányérba, mint egy több darabra széttört halszeletet.

Csakis zubogtatva

Tibor még azt is hangsúlyozza: aranyszabály, hogy nemcsak az alaplevet, hanem magát a halászlét is végig zubogtatva kell főzni. Így készítették régen a pásztorok is, akik náddal gyújtottak be a bogrács alá, és mivel a nádnak magas a hőértéke, így a zubogtatást könnyűszerrel meg tudták oldani.

Ami a fűszerezést illeti: a són kívül őrölt borsot tesz még bele, a pirospaprikából pedig annyi evőkanállal, amennyi liter vízből készül a leves. – Sokféle módon el lehet készíteni ezt az ételt is, ráadásul mivel én már évtizedek óta főzök, általában nem méricskélem a fűszerek mennyiségét, érzésre, rutinból használom ezeket – ismeri el. – Mindenki azt mondja, hogy az ő főztje a legkiválóbb, de a legjobb visszajelzés mindig az, ha a bogrács kiürül. Akkor biztos, hogy jól sikerült az étel, legyen az pacalpörkölt vagy halászlé.

Tibor karácsonyra előveszi a 16 literes halfőző fazékját, és abban készíti el a halászlevet, mint mondja, egy nyolc kiló körüli halhoz ez a méret azért már dukál. Egyébként is nagy adagot szokott főzni – egyrészt mindenki szereti, másrészt ilyenkor másnak is jut belőle. – A szomszédasszony is szokta mondani, hogy ha főzök, egy tányérral ő is kérne belőle, a barátok is szólnak ilyenkor, hogy Tibi, hozzál már egy adagot, úgyhogy idén is el fog fogyni, az biztos.

Tizenkilenc bogrács a háztartásban

A konyhában, ahol leültünk beszélgetni, a sarokban két bogrács is „pihent”, de mint kiderült, ennél azért Vas Tibornak jóval nagyobb az „arzenálja”. – A felsőben, a vasbográcsban slambuc készült a minap, a másik pedig vörös rézből van, abban pedig birkapörkölt – magyarázza lelkesen. – Nagyon szeretek főzni, úgyhogy ha van időnk, akkor kint az udvaron sokat bográcsozunk, grillezünk. Összesen 19 bográcsom van. Van közte teljesen saválló, aztán vasbográcsok, kettőtől negyven literesig, két halfőző bogrács, és olyan is, ami öntött vasból készült, de az nagyon nehéz, csak ritkán szoktam használni.

Tiboréknál idén karácsonykor csak halételek kerülnek majd az ünnepi asztalra. December 25-én este ül össze a család, akkor érkeznek Hortobágyra a gyerekek, akik már önálló életet élnek. – Az ő ötletük volt, hogy ezúttal csak halas ételek legyenek a menüben – mondja. – A halászlé mellett készítünk rácpontyot, aztán paprikás lisztbe forgatott sült harcsát, de lesz sült natúr ponty is, amit csak sóval ízesítünk. A lányom külön kérése volt a rántott pontypatkó, és tepsibe sül majd egy süllő is, csak úgy, citromosan. Köretnek rizs, tartármártás és zöld saláta kerül az asztalra. Okosan kell majd beosztani az időt, reggel neki kell kezdeni a főzésnek, de mivel a hal minden formában nagyon hamar elkészül, így legfeljebb a halászlével, ott is az alaplével lehet előre dolgozni. A többit addig befűszerezzük, aztán az utolsó két óra ugyan pörgős lesz, de ha jól előkészítünk mindent, simán megoldható. Utána pedig már csak meg kell enni, aztán élvezni, hogy együtt lehetünk.

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
1865-2025: jubileum Debrecenben!
1865-2025: jubileum Debrecenben!
A jubileumi évadra több műfajból válogatott a színház.
Debrecen városnapi babáját köszöntötték
Debrecen városnapi babáját köszöntötték
A város napján ő látta meg először a napvilágot a cívisvárosban.
Sárkány a galaxisban – Bocskaikertből fotózták!
Sárkány a galaxisban – Bocskaikertből fotózták!
Amit látunk, a Földtől 100 és 140 millió fényév közötti távolságban található.
2025 legnagyobb csobbanása a SZUSZ-ban vár rád!
2025 legnagyobb csobbanása a SZUSZ-ban vár rád!
SZUSZ Strand és Játszópark. Nyitás: június 21., szombat.
Ő lehet a Vojtina Bábszínház új vezetője
Ő lehet a Vojtina Bábszínház új vezetője
Helyben és országosan is elismert szakember kaphat megbízást.
Debreceni kényszerházasság a pénzért
Debreceni kényszerházasság a pénzért
Hajdúsámson jól járhat az együttműködéssel, lenne helye a támogatásnak.
Melléképület égett Debrecenben
Melléképület égett Debrecenben
A téli tüzelő is lángra kapott.
Hosszabb időre áthelyezik a belvárosi buszmegállót
Hosszabb időre áthelyezik a belvárosi buszmegállót
Építkeznek a debreceni csomópontban.
Rektor lehet Bács Zoltán
Rektor lehet Bács Zoltán
Egyhangú jelölés a Debreceni Egyetemen.
Bacont és libamájast hív vissza az Auchan
Bacont és libamájast hív vissza az Auchan
Szennyeződés és nem jelölt allergén.
Nanduk keltek ki Debrecenben
Nanduk keltek ki Debrecenben
Történelmi siker. A fiókákról kizárólag a hím gondoskodik.
Legfrissebb hírek és események a magyar szórakoztató- és szerencsejáték-iparban
Legfrissebb hírek és események a magyar szórakoztató- és szerencsejáték-iparban
Ismerd meg a legújabb trendeket! Tájékozódj új fesztiválokról, friss kaszinótrendekről.
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Azokra is gondoltak, akiket bánt a savasság.
A Richter Egészségváros 63 millió forintot gyűjtött
A Richter Egészségváros 63 millió forintot gyűjtött
A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház a gasztrológiai szakellátás diagnosztikus eszközparkját fejeleszti.
Cadoola: kaszinózás bárhol, bármikor
Cadoola: kaszinózás bárhol, bármikor
A digitális szórakozás világa alapvetően megváltozott az elmúlt években.
Természeti szenzáció a Hortobágyon
Természeti szenzáció a Hortobágyon
Albínó ritkaságot fotóztak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
1865-2025: jubileum Debrecenben!
1865-2025: jubileum Debrecenben!
A jubileumi évadra több műfajból válogatott a színház.
Hirdetés
Hirdetés
Kúria: jogosan tiltották be az LMBTQ-felvonulást
Kúria: jogosan tiltották be az LMBTQ-felvonulást
A bíróság elutasította a felperesek által a rendőrségi határozat ellen benyújtott keresetet.
Debrecen városnapi babáját köszöntötték
Debrecen városnapi babáját köszöntötték
A város napján ő látta meg először a napvilágot a cívisvárosban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Bacont és libamájast hív vissza az Auchan
Szennyeződés és nem jelölt allergén.
Felfüggeszti a dubajozást a Wizz Air
A légiközlekedés biztonsága minden esetben a legfontosabb - írják.
Debrecen a legtermékenyebb, de már nem a legdrágább
Felállították a városok közötti ársorrendet.
Új energetikai szakáruház nyílt Debrecenben
A SolarX szakáruház nem csak eladásról szól.
Emerson | NI: nem csak high-tech cég, szakmai közösségépítő is
Megcáfolták Debrecenben azt a sztereotípiát, hogy a mérnökök introvertáltak lennének.
Ígérik, 400 milliárddal többet költenek az egészségügyre
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2026-os költségvetését.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Azokra is gondoltak, akiket bánt a savasság.
A Richter Egészségváros 63 millió forintot gyűjtött
A Richter Egészségváros 63 millió forintot gyűjtött
A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház a gasztrológiai szakellátás diagnosztikus eszközparkját fejeleszti.
Több út vezet a sikerhez – egy hajdúsági cég meg is mutatja, hogyan
Több út vezet a sikerhez – egy hajdúsági cég meg is mutatja, hogyan
Aranykalászos gazdák és tudatos ügyintézők – így tanulnak a felnőttek Hajdú-Biharban.
Suli a strandon – a Bihar Termálligetben is
Suli a strandon – a Bihar Termálligetben is
Oktató jellegű tanítási nap.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés