Hatékony fogyás - miből mennyit és hogyan?

Már rögtön a bevezetőben szeretném leszögezni: nem fogunk pontos receptet adni a tökéletes fogyókúrához. Sokkal inkább egy gondolkodásmódot szeretnék most megmutatni, ami segíthet kialakítani egy olyan diéta irányát, ami egészséges módon támogat bennünket a kívánt súly elérésében.
A hangsúly a mértéken van!
Az egészséges táplálkozásban rendkívül fontos a változatosság. Ez meghatározza az étkezésünk minőségi oldalát. Ha garantáltan magas minőségű és természetes ételeket akarsz enni, akkor a Szafi webáruháza egy igazi Kánaán lesz számodra, hiszen itt megtalálsz mindent, amire a megfelelő diétához szükséged lehet.
A minőség mellett azonban legalább ugyanekkora figyelmet kell kapnia a mennyiségnek is, hiszen nem mondhatjuk azt, hogy van olyan étel vagy tápanyag csoport, amiből korlátlanul, bármennyit lehetne enni vagy olyan, ami teljes mértékben tiltólistás lenne. Példának okáért a sokat emlegetett szénhidrát sem “rossz", és nem is kell száműzni az étrendünkből. A szervezetünk optimális működéséhez szükség van szénhidrátra, csak sokkal jobban megőrizhető az egészség és a diéta is könnyebb, ha megfelelő szénhidrát forrásokat választunk. A rostban és vitaminokban gazdag szénhidrátok, mint a zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák és hüvelyesek egyértelműen jobb választások, mint a finomított gabonák vagy a cukor, amik szinte kizárólag gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, rostokat és fontos mikrotápanyagokat viszont nem.
Az egyoldalú étkezés
Léteznek olyan egyoldalú diéták, amelyek eszméletlenül nagy népszerűségre tettek szert, és mindenhol ezek jöttek szembe velünk: a reklámokban, a közösségi médiában, de még akár a hírekben is.
Azonban az egyoldalú táplálkozás nagy egészségügyi kockázatokat rejthet magában. Ha például túlzásba visszük a zsír fogyasztását (kiemelten a telített, állati zsírokat), azzal kockáztathatunk magas koleszterinszintet, ami a szív-érrendszeri problémák kialakulásának oka lehet. Ezekben az egyoldalú diétákban ráadásul, a magas zsírbevitel mellett a nullához közelítik a szénhidrát fogyasztását, - hiszen csak így lehet kompenzálni a magas kalória tartalmú zsírforrásokat - de ezzel sokan megágyaznak a tápanyaghiányoknak, emésztési problémáknak, bélflóra felborulásnak és akár hormonális díszfunkcióknak.
A fentiek ismeretében azonban talán nem kell különösebben magyarázni, hogy ez mennyire káros lehet. Éppen ezért kerüljük az olyan diétákat, amelyek egyoldalú étkezésre buzdítanak!
Van-e tiltólista?
A fentiekből következik az is, hogy ha valamilyen betegség miatt nem kell speciális étrendet tartanunk, akkor nincs tiltólista - tehát tulajdonképpen bármit ehetünk a megfelelő mennyiségben.
Van azonban néhány olyan élelmiszercsoport, aminek a fogyasztását az elsők között célszerű optimalizálni az étrendünkben. Ilyen például az állati eredetű fehérje és zsír. Nem kell rögtön vegánná válni, mert itt a hangsúly továbbra is a mennyiségen van. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy azoknak, akik hosszú távon magas állati zsír és fehérje alapú étrendet folytattak, később számos gyulladás alakult ki a szervezetében. Ennek oka persze összetett, de tény, hogy a tipikus “nyugati” étrend, ami alacsony rostbevitel mellett magas állati fehérjebevitellel párosul, egyértelműen káros az egészségre.
Egy másik hasonlóan kerülendő élelmiszercsoport a finomított gabonát és cukrot tartalmazó élelmiszerek, amelyeket szintén javasolt alacsonyabb mennyiségben, csak ritkán fogyasztani, mint ahogyan azt általában szokták tenni.
Az első lépés tehát a tartós fogyás felé az egészséges étrend kialakítása, amiben a minőség mellett a mennyiségnek is nagyon komoly szerep jut. Mindent csak mértékkel!



















































