„Szupermenzák” jönnek létre Debrecenben

„Szupermenzát” kapott az egyházi fenntartású Huszár Gál iskola a Hungast Csoport beruházásában; 2026 szeptemberétől öt újabb tankerületi iskolával bővül a rendkívül sikeres szabadszedéses közétkeztetés köre Debrecenben. A modell jelenleg tíz intézményben működik, ezeket „szupermenzává” fejlesztik a következő tanévre.
A Huszár Gál iskola „szupermenzája” átadóján Enyedi Csaba, az országszerte 3 ezer embert foglalkoztató Hungast Csoport kommunikációs igazgatója kiemelte: a hazai közétkeztetésben a gyerekek csak öt-tíz féle ételt ismernek, szeretnek, emiatt hiába igyekeztek változatosságra, rengeteg élelmiszerhulladék keletkezett. Az előre porciózott adagok gyakran kóstolás nélkül a kukában végezték, nem ritkán az étel 80 százalékát kidobták. Világossá vált: ez a modell fenntarthatatlan. A szabadszedést nem véletlenül hívják svédasztalosnak: a Hungast szakemberei a svédországi iskolákban szembesültek azzal, hogy a menzák népszerűek is lehetnek. Ehhez a skandináv országban levest, kétféle főételt, zöldségköreteket, gyümölcsöket és 100 százalékos gyümölcsleveket biztosítanak.
– Ezt kezdtük el meghonosítani itthon, előbb húsz, majd negyven intézményben. A kezdeményezésünk, minden túlzás nélkül állíthatom, hogy elsöprő sikert hozott. Úgy tapasztaljuk, hogy a gyerekek gyorsan átállnak erre a rendre. Az első 2-3 hónapban általában sokkal többet esznek, mint korábban valaha, ugyanakkor mi is biztatjuk őket minél több fogás kipróbálására. Egy kérésünk van hozzájuk: étkezés végén legyen üres a tányér. Bevált, hiszen alig van ételmaradék – mondta. Emlékeztetett, a Nyitott kapuk a menzán programnak köszönhetően a szülők regisztráció és bármiféle más bejelentkezés nélkül megkóstolhatják a gyerekeknek tálalt ételeket.
A „szupermenzát” az különbözteti meg a szabadszedéses étkeztetéstől, hogy az ebédet egy olyan, színeiben, formáiban nyitottságra ösztönző, letisztult, az iskolákhoz szabott térben költhetik el a gyerekek és a pedagógusok, ahol az evés közösségi élménnyé válik.

Debrecen alpolgármestere arról beszélt, hogy a hot dogon, a hamburgeren, a milánói makarónin, a rántott húson és a húslevesen kívül mást alig eszik a gyerekek jelentős része. – Csak részben ismerik a zöldségeket, a gyümölcsöket. A Szent Anna utcán működő Okostányér programunkban ezek élettani hatásairól is beszélünk nekik a kóstoláson túl. Így segítjük elő, hogy egyáltalán merjék kipróbálni az új ízeket. Országosan is egyedülállóan, Debrecenben kétévente kiterjedt szűrővizsgálatokon esnek át a városban tanuló iskolások. Tizenháromezer gyerek adatai alapján tudjuk, hogy a 4 százalékuk alultáplált, míg 16 százalékuk túlsúlyos. Az óvodától kezdve igyekszünk arra oktatni őket, hogy ne csak azt egyék meg, amit otthon tesznek eléjük – magyarázta Széles Diána.
Emlékeztetett: a Hungast szabadszedéses modelljét Debrecenben tesztelték először. – Amikor először bemutatták, azonnal azt mondtam: ez kell nekünk! Hiszen láttam, hogy a gyerekek alig fogyasztanak a hagyományos menzákon. A szülők kifizetik, cserébe mit tapasztalnak? Hogy a gyerek éhségében már „dézsmálja a táskájukat”, amikor érte mennek az iskolába. Ennek mi értelme? Fölösleges pénzkidobás az egész. Tehát elkezdtük a szabadszedést a Debreceni Bocskai István Általános Iskolában, s már az első hónap visszajelzéseiből látni lehetett: ez lesz az irány. Európa északi és nyugati részén elfogadott, hogy hetente kétszer-háromszor nem húsos, hanem tésztás, halas ételek szerepelnek az iskolai étlapon, valamint zöldségek, gyümölcsök – közölte.
Hajdú-Bihar vármegyében az egyházi fenntartású debreceni Huszár Gál iskolában jött létre az első „szupermenza”. Debrecenben tíz tankerületi, vagyis állami iskolában működik szabadszedés, ezek Széles Diána tájékoztatása szerint a következő tanévben már „szupermenzaként” működnek. Jövő szeptembertől pedig újabb öt debreceni iskolában állnak át a szabadszedésre, „mert ez a jövő”.

– Egy hete működik a „szupermenza”; a gyerekek szinte vendégként érzik magukat, meghosszabbodott az étkezésük ideje. Együttműködőek, rendkívül élvezik, hogy ilyen szép teremben választhatnak ételek közül. Állítják, hogy minden hogy sokkal finomabb, ennyit jelent az igényes környezet – beszélt a tapasztalatokról Bujdosó Tibor. A Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda főigazgatója megjegyezte, a beruházás nyertesei a gyerekek, miközben a szülők nyugtázhatják, hogy előbbiek jó ételeket fogyasztanak. A pedagógus hozzátette: a „szupermenzán” a diákok azt is megtanulják, hogy felelősen döntsenek, vagyis annyit szedjenek, amennyit megesznek.
A szabadszedésbe bevonandó új debreceni iskolák 2026 szeptemberétől
Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola
Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium
Debreceni Benedek Elek Általános Iskola
Debreceni Dózsa György Általános Iskola
Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Mennyi az annyi?
Szerettük volna megtudni, hogy egy gyerekre vetítve fajlagosan mennyivel kerül többe a szabadszedéses modellre való átállás a fenntartó szempontjából. Hiszen ha nem az anyagiakon múlna, már holnaptól is bevezethetnék az összes iskolában. Azonban a válasz nem annyira egyszerű, legalábbis a sajtóeseményen senki nem tudott erre konkrét számot mondani, pedig mindhárom megszólalót megkérdeztük.
Az biztos, hogy a Huszár Gál iskolában a szülők által fizetendő térítési díj 30 százalékkal emelkedik a „szupermenzával”.

A debreceni önkormányzatnak 20 millió forintjába kerül öt iskola bevonása a szabadszedésbe és majdnem 100 millió forint költséggel jár a jelenlegi tíz szabadszedéses intézmény „szupermenzává” fejlesztése. Bár nincs rá számítás, úgy saccolják, nekik gyerekenként 5-7 százalékkal kerülhet többe a szabadszedéses modell, mint a hagyományos. De a „matek” ennél valójában bonyolultabb, mert a két közétkeztetési modellnél nemcsak eltérő nyersanyagköltségeket, hanem más, a költségekre hatással bíró tényezőket is figyelembe kell venni (tálalás, személyzet, jogszabályi előírások betartása stb.).
Arról, hogy mely iskolák kerüljenek be a körbe, a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Szakképzési Centrum vezetője tehet javaslatot.
Ratalics László





































































