Dinnyerazzia: számít a tisztaság és az érettség is

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) és a kormányhivatalok szakemberei országszerte ellenőrzik a görögdinnye minőségét, valamint a csomagoláson és árusítóhelyeken feltüntetett jelöléseket; külön hangsúlyt kap a hamis vagy megtévesztő származási adatok kiszűrése – közölte a hatóság június 27-én. Az NKFH ismertette:
az ellenőrzések során szigorú szakmai szempontoknak kell megfelelniük a dinnyéknek, a szakemberek egyebek mellett figyelemmel kísérik a tisztaságot, az esetleges repedéseket, az érettségi állapotot, az alakhibákat, valamint azt is, hogy a gyümölcsöt megfelelő minőségi osztályba sorolták-e be.
Az ellenőrzés kiterjed a nagykereskedelmi forgalmazókra, például a nagybani piacokra, valamint a kiskereskedelmi egységekre, beleértve az ideiglenes, út menti árusítóhelyeket is. Különösen ezek az egységek igényelnek fokozott figyelmet a higiéniai feltételek szempontjából. Minden esetben kötelező a kézmosási lehetőség biztosítása, továbbá az eladóknak javasolt gumikesztyű vagy fóliakesztyű használata a termék felezése vagy darabolása során a megfelelő higiénia érdekében – hívta fel a figyelmet a hatóság.
Az ellenőrzéssorozat egyik kiemelt célja a termékek nyomon követhetőségének biztosítása, különös tekintettel arra, hogy a görögdinnyék esetében előfordulhat a származási országra vonatkozó adatok megtévesztő feltüntetése.
Fontos, hogy a vásárlók valóban megfelelő minőségű gyümölcsöt kaphassanak – hangsúlyozták a közleményben.
Az NKFH és a kormányhivatalok szakemberei minőségi vagy jelölési hiba esetén megtilthatják a termék forgalmazását és bírságot szabhatnak ki. A hatóság a jövőben is folyamatosan szemmel tartja a gyümölcsök és zöldségek megbízható minőségét, ezáltal védve a fogyasztók érdekeit – jelezte az NKFH.






























