Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

SapoRita: dél-olasz konyhával hódítanak Debrecenben

Cívishír | 2024. 12. 01. | 11:46:11
Rita és Antonio új helyen, változatlan lelkesedéssel várják a vendégeket.
SapoRita: dél-olasz konyhával hódítanak Debrecenben
Olaszos életörömmel Debrecenben (Fotó: Ratalics László/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A belvárosba költözött a nápolyi pizza és a házias olasz ételek maestrója és maestrája, Antonio Oddone és felesége, Ráthonyi Rita. A népszerű SapoRita Pizzériát működtető olasz-magyar házaspár immár a Szent Anna utca 14. szám alatt várja vendégeit, miután belsőleg újjávarázsolták az egykori Play Pub House-t. A dél-olasz konyhából, a pizzasütéshez használt fatüzelésű kemencéből és a minőségből nem engednek, de miért is tennék, amikor éppen ezek révén váltak közkedveltté Debrecenben!

– Antonióval 2010-ben ismerkedtünk össze a dél-olaszországi nyaralásom alkalmával. Egyikünk sem gondolta soha, hogy külföldi lesz a párja, de szerelem volt első látásra. Én annak idején a Csokonai-gimnázium első olasz-magyar két tannyelvű osztályába jártam, de egyetlen esztendő után átjelentkeztem máshová. A találkozásunkat megelőzően pénzügyi vonalon dolgoztam, nem volt közöm a vendéglátáshoz. Antonio viszont a szakmája szerint is szakács több mint két évtizede. Néhány hónapig hol én mentem, hol ő jött Debrecenbe, majd kiköltöztem. Amikor 2014-ben összeházasodtunk, már javában a saját pizzériánkat vittük a férjem szülőhelyén, Sianóban, ebben a Nápolyhoz közeli, nagyjából tízezres városkában, ahol imádtam élni. Hétből hat napot dolgoztunk, nyaralni nem volt időnk, ugyanakkor hiába működött rajtunk kívül tizennyolc pizzéria Sianóban, a két legjobban menő üzlet között volt a miénk. Nem ezért jöttünk haza – emlékszik vissza a kezdetekre Rita. Neki viszont 2017 után családi okokból gyakran Magyarországra kellett utaznia. Mivel Antoniót nem lehetett hosszabb időre magára hagyni a vendéglátással járó temérdek munkával – valamint nem is akartak tartósan távol lenni egymástól –, az ideköltözés mellett döntöttek.

„Liszt, só, víz, élesztő és nagy szív” (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A férfi már akkor pedzegette, hogy Debrecenben is szívesen belevágna egy pizzériába, és a párját sem kellett győzködni. Rita viszont ahhoz kötötte a beleegyezését, hogy Antonio tanuljon meg magyarul. – Az nem lehet, hogy a kollégákkal és a vendégekkel ne tudj beszélgetni, muszáj megtanulni a nyelvet, mondtam neki. Édesapámnak építőipari cége van, nála helyezkedett el a férjem, és a következő egy-két évben nemcsak a magyart sajátította el kellőképpen, hanem szakipari fogásokat is megtanult. Ezek aztán különösen jól jöttek 2020-ban, amikor eljutottunk a Zöldfa utcai üzletünk kialakításáig – folytatja csillogó szemmel az asszony, majd nevetve hozzáteszi: az év eleji tervezésnél még nem tudhatták, hogy a koronavírus kellős közepében kell megnyitniuk…

Meglátni és újra beleszeretni

Már a Zöldfa utcai pizzériájuk is trattoria, vagyis vendéglő jellegű volt. Az olaszok ezen a kifejezésen azokat az általában családok által üzemeltetett vendéglátóhelyeket értik, ahol a nők főznek – a nagylánytól a nagymamáig –, az ízvilág az éttermivel szemben kifejezetten házias, csicsás külsőségek helyett az egyszerűség dominál. – Mi itt, az új helyünkön is ezt a vonalat akarjuk képviselni – mutat körbe Rita. De hogy lezárjuk a sztori Zöldfa utcai epizódját: a koronavírus-járvány miatt az induló pizzéria 2020 őszétől – mint minden hasonló hely – öt hónapra bezárt, miközben a bérleti díjat fizetni kellett és egyébként is irgalmatlan feszült volt az előre tervezés. 2021 tavaszán nyithattak újra, majd a labdarúgó Eb idején engedtek fel az emberek annyira, hogy nem rezzentek össze, ha valaki köhintett a másik asztalnál. Onnantól – mondja Rita – kisimultak a dolgok, s a rengeteg erőfeszítéssel együtt is sikertörténetként élték meg a SapoRitát. Máig hálásak az elismerésekért, a jókívánságokért, amelyekben személyesen és az interneten is sokszor részeltették őket.

Hétfő kivételével minden nap nyitva tartanak a Szent Anna utca 14. szám alatt (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

– Az utca túloldalára jártam gimnáziumba, hiszen a Csokonai régebben a Szent Anna utcán működött. A Play Pub House épülete mindig is a szívem csücskének számított. Már 2020 körül eljátszottam a gondolattal, hogy milyen nagyszerű volna itt működni, de foglalt volt az üzlet. Aztán a közelmúltban, amikor a Zöldfa utcai vendéglátóhelyünk tulajdonosa bejelentette, hogy eladja az épületet, ezért költöznünk kell, azonnal felkeltette a figyelmemet: a Szent Anna utca 14. üresen áll. Találkoztam a főbérlővel, s ahogy beléptem ide, a régmúltat idéző boltívek, a fadekorációk újra megérintettek, akár húsz évvel ezelőtt… Azonnal tudtam, hogy mit szeretnék. Utána persze engem is elért az ilyenkor szokásos érzelmi hullámvasút: úristen, hogyan fogjuk véghezvinni mindazt, amit Antonióval szeretnénk…! Ugyanakkor az a típus vagyok, akinél abban a pillanatban megszűnik a félsz, ahogy az első vendég az ajtón belép.

A penne primaverától a cannolo Sicilianóig

Ahogyan beszélgetünk, szóba kerül a fatüzelésű kemence, amelyik „sokat utazott már”, ugyanakkor a házaspár ragaszkodik hozzá, hiszen ez a nápolyi pizza lelke. Megtudom: egy olasz számára az, hogy a pizza kemencében sül, olyan evidencia, mint ahogy nálunk bab nélkül nincs babgulyás. S mivel a szabad tűzön főtt gulyás íze is eltér a konyhában készülttől, mindjárt érthetőbb, miért sütik a pizzát a SapoRitában valódi kemencében elektromos helyett.

A kemencét valójában Antonio édesapja építette a házaspár debreceni házába. Úgy volt, hogy a Zöldfa utcai pizzériában kialakít egy másikat, azonban a koronavírus megakadályozta az utazásban. Így ezt lettek kénytelenek „áttelepíteni”. Az sem volt egyszerű, ide, a Szent Anna utcára viszont már daruval kellett beemelni a két és fél tonnás „kicsikét”. Antonio ebben 430-450 fokon, 90 másodperc alatt süti meg a tipikus nápolyi pizzát, amelynek az ízét és az illatát a felhasznált fafajta is befolyásolja.

A kemence eszmei értékkel is bír Antonio számára, mivel az édesapja készítette nekik (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A sütés módja mellett természetesen a pizzatészta szintén meghatározó; ebben is nyugodtan bízzuk magunkat Antonióra: húsz év után elég jól tudja, mit és hogyan érdemes változtatni télen, nyáron, párásabb levegőnél stb. Liszt, só, víz, élesztő és nagy szív, szokta mondani, amikor a receptről kérdezik. Értsd: a titok a részletekben lakik, mert a körülményekhez igazodni kell, a legfontosabb mégis a szeretetteljes alázat, hogy ezt mindig meg is tegye az ember mások örömére.

De mit lehet Ritáéknál enni?

Röviden: házias dél-olasz ételeket, ahogyan ott készítik. Ebben nincs engedmény, ez nem magyaros olasz vendéglő – itt nincs ketchup, majonéz, ananász vagy csirkemell.

A választék pizzából nagyjából 40 féle, és az idényjellegű hozzávalóktól függően bővülhet (sütőtök, koktélparadicsom és társaik). Kínálnak tésztákat, így például carbonarát, a legalapabbnak számító aglio, olio e peperoncinót (fokhagyma, olívaolaj, csípős paprika), vénuszkagylósat vagy a házi fűszerezésű olasz kolbásszal, koktélparadicsommal, rukkolával, parmezánnal készített penne primaverát. Lasagnét, rakott padlizsánt, cannellonit, sorrentói módra készített gnocchit, utóbbit előszeretettel variálják.

Szicília jellegzetes édessége (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A desszertek közül Rita a tiramisunak – nehogy baj legyen nagy meleg idején – egy tojás nélküli változatát kísérletezte ki, és továbbra is kérhetők a megszokott édes pizzák. Újdonság a pisztáciakrémes és csokoládés profiterol, a cannolo Siciliano (krémmel töltött ropogós tésztarolád) és szeretnének szufléval is szolgálni.

– Most olyan időket élünk, hogy sokak számára vendéglátóhelyen étkezni luxus. Úgy gondolom, ha pénzt áldoznak ránk, akkor kutya kötelességünk mindent megtenni azért, hogy kellemes szájízzel, jóllakottan távozzanak, vagyis korrekt ár-érték arányban lehessen nálunk inni, enni – vallja a ház asszonya.

Kötelességünk mindent megtenni azért, hogy a vendégek kellemes szájízzel, jóllakottan távozzanak – vallják. (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A SapoRitában – a saporita jóízűt jelent olaszul, de értjük a szójátékot – gyakran rendeznek „olasz esteket”, ami azután alakult ki, hogy még 2020 őszén világossá vált: Itália gyermekei közül többen is élnek Debrecenben, ki ide házasodott, ki itt tanul, dolgozik. – Antonio legnagyobb örömére gyorsan ránk találtak, hiszen rajtam kívül újra volt kikkel az anyanyelvén társalogni a városban. Az olaszok szeretnek összeülni, iszogatni, kellemes muzsika mellett együtt vacsorázni. Olyankor a hangulat a magyar vendégekre is átragad, amit különösen szeretünk látni. Ezekre az estjeinkre olykor többfogásos menüvel szoktunk készülni – jelezte Rita.

Olasz élelmiszerek is vásárolhatók náluk (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

Antonio mindenkit vár, aki kipróbálná az igazi dél-olasz konyhát, amelyik nem is annyira a tenger gyümölcseire, mint inkább a zöldségekre, a sonkára, a mediterrán étrendre, ízekre koncentrál. Szerinte a legjobb beszélgetni kicsit a vendégekkel, mindenkivel, azokkal különösen, akik még sosem jártak még náluk. A magyarokat egyáltalán nem tartja nehéz esetnek, sőt számára öröm, amikor érdeklődő kérdésekre válaszolhat.

Olaszország, hazaviszlek!

A pizzériában, egy külön helyiségben Ritáék boltot is üzemeltetnek. Olasz termékeket árusítanak, amelyek közül többet a saját munkájuk során is előszeretettel használnak. Az éttermi vendégeik egy része kifejezetten vonzódik Olaszországhoz, sokra tartja az ottani kultúrát, márkákat, késztermékeket. Ezért a házaspárnak idén az az ötlete támadt, hogy lehetővé tegyék olasz árucikkek, főleg élelmiszerek megvásárlását. Így akár az is elképzelhető, hogy a pizzánk vagy a tésztánk valamelyik különösen ízletes hozzávalójából külön is vásárolhatunk az otthoni sütés-főzéshez.

Ratalics László

ÚJ HELYEN: 4024 Debrecen, Szent Anna utca 14.
Nyitva tartás: hétfő ZÁRVA, keddtől vasárnapig 10.30 és 21.30 között
https://www.saporita.hu/rendeles
https://www.facebook.com/saporitapizzeria

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Egy napon át szünetelnek a szakrendelések Debrecenben
Egy napon át szünetelnek a szakrendelések Debrecenben
Az egészségügyi dolgozóknak is jár egy kis kikapcsolódás.
Autó, kert és tarló égett a hajdúsági kánikulában
Autó, kert és tarló égett a hajdúsági kánikulában
A debreceni tűzoltóknak bőven akadt dolguk.
A Campus Fesztivál titkáról is beszéltek
A Campus Fesztivál titkáról is beszéltek
The Chainsmokers, John Newman, Jason Derulo, The Dandy Warhols, Life of Agony – sztárfellépők Debrecenben.
Bajban az agrárium: hol vagytok, fiatalok?
Bajban az agrárium: hol vagytok, fiatalok?
A gazdatársadalom Európa-szerte elöregedőben van.
Védekezik Debrecen a hőség ellen
Védekezik Debrecen a hőség ellen
A párásító berendezések már hetek óta működnek.
Parkolás: jönnek a változások
Parkolás: jönnek a változások
A debreceni közgyűlés elfogadott bizonyos könnyítéseket, más javaslatok nem nyertek támogatást.
A parkolóban beletolatott a bíró autójába
A parkolóban beletolatott a bíró autójába
A Debreceni Törvényszék ítélkezett.
Festőművész és tehetségek kaptak ösztöndíjat Debrecenben
Festőművész és tehetségek kaptak ösztöndíjat Debrecenben
Az elismeréseket Puskás István alpolgármestertől vehették át
Mozgásfejlesztő parkot adtak át Debrecenben
Mozgásfejlesztő parkot adtak át Debrecenben
Az eszközöket kisgyermekkortól egészen 18 éves korig használhatják.
Rangos díjat kapott a debreceni professor emerita
Rangos díjat kapott a debreceni professor emerita
Papp Klára a hazai történész szakma egyik meghatározó alakja.
Új vezető az állatkert és a bábszínház élén
Új vezető az állatkert és a bábszínház élén
A DEKERT munkáját továbbra is Pethe Tamás irányíthatja.
A Campus Fesztivál titkáról is beszéltek
A Campus Fesztivál titkáról is beszéltek
The Chainsmokers, John Newman, Jason Derulo, The Dandy Warhols, Life of Agony – sztárfellépők Debrecenben.
Bajban az agrárium: hol vagytok, fiatalok?
Bajban az agrárium: hol vagytok, fiatalok?
A gazdatársadalom Európa-szerte elöregedőben van.
Parkolás: jönnek a változások
Parkolás: jönnek a változások
A debreceni közgyűlés elfogadott bizonyos könnyítéseket, más javaslatok nem nyertek támogatást.
Új vezető az állatkert és a bábszínház élén
Új vezető az állatkert és a bábszínház élén
A DEKERT munkáját továbbra is Pethe Tamás irányíthatja.
CATL: felfüggeszthették a második ütem előkészítését
CATL: felfüggeszthették a második ütem előkészítését
Alapos mérlegelés után hoznak majd döntést - írja a kínai cég.
Stílusos szállodában reménykednek a debreceni városvédők
Stílusos szállodában reménykednek a debreceni városvédők
A megszűnő Parasztbolt épülete valaha sokkal szebb volt, a régebbi homlokzat irányadó lehetne – vetik fel.
Nem kezdődik el a munka a pallagi edzőközpontban
Nem kezdődik el a munka a pallagi edzőközpontban
Hiába hirdettek nyertes, nem írták alá a szerződést.
Parkolás: módosítana a debreceni Fidesz-KDNP
Parkolás: módosítana a debreceni Fidesz-KDNP
Hamarosan nagyon megváltozik a parkolási rend, de valószínűleg nem teljesen úgy, ahogyan vártuk.
Külterületi utat fejlesztenek Nyíradonyban
Külterületi utat fejlesztenek Nyíradonyban
Csaknem másfél kilométer újul meg.
Komádi számolt, spórolt – és segített
Komádi számolt, spórolt – és segített
A ravatalozó megújul, a szociális háló sűrű marad, a jövő pedig tervezhető.
A Campus Fesztivál titkáról is beszéltek
A Campus Fesztivál titkáról is beszéltek
The Chainsmokers, John Newman, Jason Derulo, The Dandy Warhols, Life of Agony – sztárfellépők Debrecenben.
Suli a strandon – a Bihar Termálligetben is
Suli a strandon – a Bihar Termálligetben is
Oktató jellegű tanítási nap.
Hatvan program a debreceni könyvhéten
Hatvan program a debreceni könyvhéten
A kicsiket és a nagyokat is várják szeretettel.
Lövésznap bográcsozással a Hortobágyon
Lövésznap bográcsozással a Hortobágyon
Izgalmas programokkal várják az érdeklődőket.
Pünkösdi hétvége a Hungarospa fürdőkomplexumában
Pünkösdi hétvége a Hungarospa fürdőkomplexumában
Ünnepeljen a családjával Hajdúszoboszlón!
Összesen 11 medence várja a fürdőzőket Berettyóújfaluban
Összesen 11 medence várja a fürdőzőket Berettyóújfaluban
A pünkösdi hétvégén nyit a Bihar Termálliget strandfürdője.
Nyár a Grand Casinóban
Nyár a Grand Casinóban
Koncertek, versenyek, show-k Debrecen szívében.
Kivételes nyári élmények a Zoo Debrecenben
Kivételes nyári élmények a Zoo Debrecenben
Különleges táborok, izgalmas esti séták a nyári szünidőben.
Kalandjátékkal is készül Debrecen a Múzeumok Éjszakájára
Kalandjátékkal is készül Debrecen a Múzeumok Éjszakájára
Számos programmal várják az érdeklődőket.
Ha nyár, akkor GSV-napok!
Ha nyár, akkor GSV-napok!
Egy vásár, ami sokkal többről szól!
Gengszterek és három tonna báj a Nagyerdőn
Gengszterek és három tonna báj a Nagyerdőn
Hogy lesz a szakállas agámából palacsintasütő? Ez is kiderült a debreceni állatkertben.
Ünnepi megemlékezés Debrecenben – a nemzeti összetartozás jegyében
Ünnepi megemlékezés Debrecenben – a nemzeti összetartozás jegyében
A trianoni békediktátum 105. évfordulójára emlékeznek a cívisvárosban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Egy napon át szünetelnek a szakrendelések Debrecenben
Egy napon át szünetelnek a szakrendelések Debrecenben
Az egészségügyi dolgozóknak is jár egy kis kikapcsolódás.
Hirdetés
Hirdetés
Autó, kert és tarló égett a hajdúsági kánikulában
Autó, kert és tarló égett a hajdúsági kánikulában
A debreceni tűzoltóknak bőven akadt dolguk.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Bajban az agrárium: hol vagytok, fiatalok?
A gazdatársadalom Európa-szerte elöregedőben van.
Új vezető az állatkert és a bábszínház élén
A DEKERT munkáját továbbra is Pethe Tamás irányíthatja.
CATL: felfüggeszthették a második ütem előkészítését
Alapos mérlegelés után hoznak majd döntést - írja a kínai cég.
Stílusos szállodában reménykednek a debreceni városvédők
A megszűnő Parasztbolt épülete valaha sokkal szebb volt, a régebbi homlokzat irányadó lehetne – vetik fel.
Nem kezdődik el a munka a pallagi edzőközpontban
Hiába hirdettek nyertes, nem írták alá a szerződést.
Támogatott tartalom
2025 legnagyobb csobbanása a SZUSZ-ban vár rád!
2025 legnagyobb csobbanása a SZUSZ-ban vár rád!
SZUSZ Strand és Játszópark. Nyitás: június 21., szombat.
Új energetikai szakáruház nyílt Debrecenben
Új energetikai szakáruház nyílt Debrecenben
A SolarX szakáruház nem csak eladásról szól.
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Azokra is gondoltak, akiket bánt a savasság.
Emerson | NI: nem csak high-tech cég, szakmai közösségépítő is
Emerson | NI: nem csak high-tech cég, szakmai közösségépítő is
Megcáfolták Debrecenben azt a sztereotípiát, hogy a mérnökök introvertáltak lennének.
Hirdetés
Hirdetés