Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már robottal is műthetnek a debreceni klinikán

Cívishír | 2024. 05. 14. | 16:08:36
Ez a Debreceni Egyetem történetében talán a legjelentősebb beszerzés - így a rektor.
Már robottal is műthetnek a debreceni klinikán
Robotműtőt avattak a Klinikai Központ sebészeti klinikáján (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

–  A nyílt sebészeti beavatkozás olyan, mint egy kamionnal való gázolás, a laparoszkópos egy motorkerékpárral ütközéssel ér fel, míg a robotsebészeti technikával elvégzett műtét annyi, mintha egy kerékpárral ütköztünk volna – ezzel a hétköznapi életből vett, de nagyon találó hasonlattal szemléltette a robotasszisztált sebészeti rendszer gyógyításban betöltött jelentőségét Tóth Dezső, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának igazgatója.

A klinikai központ életében mérföldkőnek számító robotasszisztált műtőt május 14-én avatta fel az egyetem és a város vezetése.

Szabó Zoltán, a klinikai központ elnöke köszöntőjében megemlékezett a sebészeti klinika korábbi professzorairól, szakembereiről, akiknek tevékenysége nélkül nem jutottak volna el a korunk csúcstechnikáját és csúcstechnológiáját jelentő robotizációhoz. Az 1,3 milliárd forint értékű, Da Vinci névre keresztelt robotkarral teljessé vált a sebészet felszereltsége, de a műtő nem csak a sebészeti beavatkozásokban lesz az orvosok segítségére, hanem az urológiai-, nőgyógyászati- és fülműtéteknél is. A robotizációtól rövidülő várólistákat és eredményesebb gyógykezelést, betegellátást vár a klinika.

Kossa György, az egyetemet működtető kuratórium elnöke az új eszköz gyógyítási, oktatási és kutatási versenyképességét javító tulajdonságát emelte ki, kiegészítve, hogy a robotkarok a világszínvonalú gyógyítást hozták el Debrecenbe. Kitért az egyetemen az elmúlt hetekben átadott, a jobb egészségügyi ellátást szolgáló beruházásokra, kiegészítve azzal, hogy küszöbön áll a gyermeksürgősségi központ átadása. A debreceni egészségügy stabilitását szolgáló beruházások pedig folytatódnak a jövőben is.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy bármennyi pénzt bele lehet tolni az egészségügybe, ide lehet hozni a legmodernebb eszközöket, műszereket, az egészségüggyel akkor is elégedetlenek lesznek az emberek, mert nem változtatják meg az egészségügyhöz való hozzáállásunkat. Nevezetesen: vegyük tudomásul, hogy öregszünk, és idősként nem lehet visszaállítani szervezetünk fiatalkori állapotát. Az egészségüggyel kapcsolatos várakozásainkat ehhez kell igazítanunk. A politikus hangsúlyozta, hogy nagyon jó a technikai fejlesztés, de a digitalizáció nem tudja helyettesíteni az orvost, mint személyiséget.

Papp László polgármester is felidézte a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a közelmúltban elvégzett beruházásokat, amelyek azért voltak fontosak, mert áltauk egészségesen boldog vagy gyógyultan boldog életet élhetünk. 

– A mai, a robottechnikai fejlesztés a Debreceni Egyetem egyik legnagyobb lépése, innovációja. A robotsebészeti központ révén megérkezett a jövő Debrecenbe, a XXI. század csúcstechnológiáját alkalmazhatják a sebészeten dolgozók. Ennek az oktatásban is fontos szerepe lesz, a szükséges szoftverekkel lehetőséget ad a szimulációkra és a tréningekre. A hagyományt tisztelve az elődök tevékenységét folytatják a Klinika dolgozói, élen járnak az oktatásban, a gyógyításban és a kutatásban. A mostani, Tóth Dezső nevéhez köthető fontos és történelmi innovációval egyre jobb a betegek esélye a gyógyulásra. A minőségi változást azonban mennyiséginek is kell követni, ilyen téren is fejleszteni kell a klinikát, és a kormányzati támogatással ebben ajánlok szövetséget és adunk segítséget a Debreceni Egyetemnek – fogalmazott Papp László polgármester.

– Egy gépet ünnepelünk, de mégis azért különleges ez, mert kollégák, akik itt vannak a teremben, mi szereztük be, és ez a Debreceni Egyetem mindenkori történetében talán legjelentősebb beszerzése. A robottechnika-technológia olyan fejlesztés, amit egy Debreceni Egyetem nem teheti meg, hogy kihagy – ezt már Szilvássy Zoltán rektor mondta avató beszédében, hozzáfűzve, hogy a nagyon sokat tudó új berendezést az ember találta fel, a gépet az ember irányítja. A közös eredményre büszkék, és így van ok ünnepelni egy gépet - tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nagy Márton bejelentette: 2024 végéig biztosan marad a kamatstop
A kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1250 milliárd forintot.
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.