Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatezer-ötszáz debreceni vehet át esővízgyűjtő tartályt

Cívishír | 2024. 05. 22. | 20:22:29
E-mailben értesítik a regisztráltakat.
Hatezer-ötszáz debreceni vehet át esővízgyűjtő tartályt
A víz a közös kincsünk (Fotó: önkormányzat)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen önkormányzata 2023 őszén a Future of Debrecen mozgalommal közösen életre hívta „A víz a közös kincsünk” elnevezésű programot, amelynek célja a lakosság figyelmének felhívása az esővízgyűjtés fontosságára. A Zöld Kódex intézkedéseként most ismét elindul az esővízgyűjtő hordók osztása – olvasható az önkormányzat közleményében.

Amint azt Papp László május 22-én, a vénkerti közösségi kertben elmondta, 2022 például igen csapadékszegény esztendő volt, ami felhívta a figyelmünket arra, hogy nekünk is van lehetőségünk, módunk tenni annak érdekében, hogy a csapadékot, az esővizet megbecsüljük, megőrizzük és a város szolgálatába tudjuk állítani. Egy-egy nagyobb eső, felhőszakadás esetén több tízezer köbméternyi csapadék hullik le a város különböző területein. Mivel nagyon sok a burkolt felület, ez a csapadékmennyiség akár pillanatok alatt is elhagyhatja a város területét. De nem feltétlenül kell, hogy ez így legyen. Éppen ezért született meg a gondolat a Zöld Kódex előkészítése során, hogy próbáljuk megtartani és hasznosítani a csapadékvizet a város területén.

Ennek többféle módja van.

A legegyszerűbb, ha esővizet gyűjtünk otthon, és azt a kert locsolására használjuk. Tavaly nyáron egy új kezdeményezés keretében 500 esővízgyűjtő edényt juttatott el az önkormányzat a déli városrészben élőkhöz. Ennek a programnak olyan sikere volt, hogy a város 2024-ben már úgy tervezete a költségvetését, hogy abból jusson költségkeret egy hasonló, de jelentősebb mértékű akció indítására. Jelenleg 6500 esővízgyűjtő hordó kiosztására van lehetőség, s erre összesen 117 millió forintot fordított a város. Az érdeklődés ezt a mennyiséget is számottevően meghaladta, de a közbeszerzési keretek jelenleg ennyi esővízgyűjtő megvásárlására adtak lehetőséget. Így akik most nem tudnak esővízgyűjtőhöz jutni, azok jövőre számíthatnak arra, hogy megkapják. Papp László szavai szerint a múlt évben kiosztott és idén kiosztandó esővízgyűjtő hordókban egyszerre összesen közel 2,2 millió liter vizet lehet tárolni. Ezzel hatalmas mennyiségű, eddig locsolásra használt vezetékes vizet tudnak megtakarítani a debreceni háztartások. Ez a kezdeményezés a felelősségtudatot is erősíti az emberekben: sokkal inkább oda fognak figyelni a vízfelhasználással kapcsolatos magatartásukra.

Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője felelevenítette, hogy az esővízgyűjtő hordók idei igénylésének folyamata április 18-án indult, s az akkor tervezett 5500 darabos mennyiséget már április 20-ra lekötötték a debreceniek. Végül a megemelt, 6500 darabos mennyiség is kevésnek bizonyult, hiszen az április 30-ig tartó igénylési lehetőség ideje alatt összesen 8800 regisztráció futott be.

Május 22-én mind a 6500 sikeresen igénylő a regisztrációkor általa megadott e-mail címre megkapja az értesítést arról, hogy – napra és órára pontosan – mikor és hol veheti át az esővízgyűjtőt.

Az átadásra a május 27. és június 8. közötti időszakban, összesen 25 helyszínen kerül sor. Ha valaki számára nem alkalmas a számára kijelölt időpont, az a szintén e-mailben megkapott meghatalmazást kitöltve a meghatalmazottját megbízhatja az esővízgyűjtő átvételével. Papp Viktor azt kérte az átvevőktől, hogy a folyamat gördülékenysége érdekében a számukra meghatározott időpontban és megfelelő módon előkészített szállítójárművel érkezzenek, hogy a bepakolás ne vegyen sok időt igénybe. A frakcióvezető hangsúlyozta: 1998 óta mindig olyan kezdeményezéseket indítottak útjukra, melyek a debreceniek érdekét és javát szolgálták és szolgálják, s bízik abban, hogy ezt a munkát folytatni tudják.

Megköszönte a debrecenieknek, hogy együtt tudjuk szépíteni és tisztán tartani Debrecen városát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Búcsúlevél a horizont fölött
Búcsúlevél a horizont fölött
Az Utolsó utca, utolsó ház Csák Helga első regénye.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Loki és CATL – nincs napirenden a téma
Viszont Debrecenben is aktív a támogatásokban a kínai akkumulátorgyár.
Több utca is aszfaltborítást kap Hosszúpályiban
Debreceni cég végzi a kivitelezést.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató
A rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon.
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.