Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egészségmentő zöldségosztásba kezd a hajdúnánási önkormányzat

Cívishír | 2024. 05. 15. | 17:30:00
Természetesen Tedejen, ahol a problémából a megkérdezettek nem éreznek semmit.
Egészségmentő zöldségosztásba kezd a hajdúnánási önkormányzat
A tedeji állítólagos környezetszennyezés volt a fő téma (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Felvetődik a kérdés, valóban polgármesterként kell-e Bódi Judit képviselőasszonynak a várost képviselni úgy, hogy az első adandó alkalommal nem Hajdúnánás érdekei mentén döntött, hanem a saját családi gazdasága érdekeit vette figyelembe. Én azt gondolom, ez alkalmatlanná teszi őt a polgármesteri feladatok ellátására. Hiszen számos alkalommal kerülhet ilyen helyzetbe, és mint ahogy korábban sem, ezután sem lenne szerencsés, ha a gazdasági érdek irányítaná a város ügyeit – fogalmazott Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Hajdúnánás polgármestere az ő, valamint két alpolgármestere, Csiszár Imre és a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Nagyné Legény Ildikó részvételével május 15-én a hajdúnánási városháza nagytermében megtartott „rendhagyó” sajtótájékoztatón. A téma a tedeji feltételezett talajszennyezés, és annak hullámai voltak. Bódi Judit jelenlegi önkormányzati képviselő, az ellenzék polgármesterjelöltje – a Tedej Zrt. tulajdonosának lánya és a gazdaság egyik vezetője – Szólláth Tibornál önkormányzati minőségben került szóba. Mégpedig annak kapcsán, és ez volt a sajtótájékoztató egyik témája, hogy a nánási képviselő-testület a napokban megtartott rendkívüli ülésén egyik határozataként a tedeji lakosoknak megszavazott (igénylés után) kéthetenként öt kilogramm, az önkormányzati biokertészetben előállított idényzöldséget, természetesen ingyen. A tedeji talaj ugyanis, vélelmezhetően, olyan kőolajszármazékokat tartalmaz, ami veszélyes a várandós anyák és a gyermekek egészségére. – A rendkívüli testületi ülésen amikor arról kellett szavazni, hogy az önkormányzat mit tesz és hogyan próbál tenni a tedeji vélelmezett szennyezés ügyében, Bódi Judit képviselőasszony felállt, és a döntés előtt távozott. Ez számomra egyértelművé tette, hogy a város érdekei helyett a családi gazdasági érdeket helyezi előnybe, és nyilván ezért nem akart részt venni a szavazásban – mondta Szólláth Tibor, aki azt is elmondta, hogy a tedeji környezetszennyezés sokak szerint nem releváns téma, csupán a június 9-i választások miatt hozták elő. Ezt követően részletesen ismertette, miről is szól városrészi probléma.

Megtudtuk Szólláth Tibortól, hogy a tedejiek az elmúlt közel másfél évtized összes városrészi közmeghallgatásán panaszkodtak az állattartó telepről áradó bűzre, nyáron és ősszel pedig a szárítóból származó porra. Az önkormányzat kérte a Tedej Zrt-t, hogy az élni és élni hagyni elvét figyelembe véve mérsékeljék a szennyezést, de kérésüknek nem volt foganatja. Sőt, a sertéstelep körüli erdő kivágásával még rontottak is helyzeten. Addig azonban, amíg a képviselő-testületben egyenlő arányban voltak a polgármesterpárti és az ellenzéki képviselők, Bódi Judit önkormányzati képviselő vezetésével az ellenzék meg tudta akadályozni bármilyen vizsgálat elindítását, ami kideríthette volna, hogy valósak-e a tedejiek panaszai. 2021-ben egy időközi választás után immár a polgármesternek 7-5-ös többsége alakult ki, így 2022 tavaszán megbíztak egy céget a négyévszakos környezetvédelmi vizsgálat elvégzésével. 2023 tavaszára készült el a szaghatás- és a porvizsgálat, ami az önkormányzat számára megdöbbentő eredményt hozott: a talajban üzemanyag-szennyezésre utaló jeleket találtak. Az eset váratlanságára és súlyosságára tekintettel kontrollméréseket végeztek, amely 2024 tavaszára a korábbiakkal megegyező eredményt hozott. Az önkormányzat érdeklődésére a szakhatóság jelezte, hogy folyik egy kármentesítési eljárás. Ekkor döbbent rá az önkormányzat, hogy ott egy sor ingatlanra be van jegyezve a tartós és súlyos környezeti terhelés. Innentől kezdtek érdeklődni a történtekről a Tedej Zrt-nél, ahonnan az ügyről eddig nem kaptak semmiféle tájékoztatást. Közben tartottak egy lakossági fórumot is, ahol fölhívták a városrészben élők figyelmét, hogy a szakértői vélemény egyértelműen fogalmaz: a talajban nagy mennyiségben jelenlévő anyagok a friss zöldségben a gyerekekre és a várandós anyukákra veszélyesek lehetnek. Jelentős mértékű üzemanyag-szennyezésről, tartós környezetkárosításról van szó, nagyobb koncentrációban a vasútállomás környékén. Mindezek alapján a rendkívüli testületi ülésen meghozott döntéssel biztosítanak a tedejeieknek egészséges zöldséget, továbbá – és az a sajtótájékoztató másik témája – kérdéseket fogalmaztak meg a gazdasági társaság felé: mi történik a szennyezés ügyében, milyen hatékonysággal zajlik ott az mentesítés, ha zajlik egyáltalán, milyen eredményei vannak, és miért nem tájékoztatták a város vezetését a szennyezésről. A polgármester elmondta azt is, hogy a kármentesítés nem egyedülálló Tedejen, hiszen a Tungsram területén is folyik ilyen tevékenység. Csakhogy az nyílt, átlátható, és ezt várnák el a gazdaságtól is.

Csiszár Imre ráerősített a polgármester szavaira, hogy közel két évtizedes komoly problémáról van szó, amiről csak néhány hete szereztek tudomást. Sem az önkormányzat, sem a városrészen lakók nem kaptak tájékoztatást a szennyezésről. Amikor kiderült a baj, vita kerekedett a városvezetés és a baloldal között. Ők azonnal cselekedtek, majd előrevetítette, hogy a következő időszakban a tedeji problémával foglalkozni kell, ugyanis az emberek egészsége, egészséghez való joga nem sérülhet.

Nagyné Legény Ildikó hangsúlyozta: a sajtótájékoztató célja, hogy hiteles információt kapjanak az emberek, hiszen ennek hiányában elindulhat egy olyan közösségi hergelés, és olyan álinformáció-halmaz, amely nem fogja szolgálni azt, hogy valódi megoldás szülessen. Meg kell oldani a problémát, és ebben a gazdaságra nem számíthatnak. Kérték, válaszolják meg a kérdéseiket. Szakértői jelentés alapján indult el a gondolkodás, hogyan tudnak segíteni.

A Cívishír kérdésre, miszerint a tűzoltó munkának tekinthető zöldségosztáson túl mit kell tenniük hosszútávon, Nagyné Legény Ildikó elmondta: nem járhatnak el hatóságként, a lakosság érdekét szem előtt tartva, segítik az ott élőket. Erre jó példa a zöldségcsomag. Az önkormányzat segíteni tudja a hatóság munkáját, ehhez lenne szükség információkra. Joggal teszik fel kérdéseket, amiben tisztábban látnának a szennyezés mértékéről, kiterjedéséről. Igyekeznek a hatóságoktól információt kapni és segíteni a lakosokat, hogy kedvezőbb helyzetbe kerüljenek. Szólláth Tibor hozzáfűzte, hogy tájékoztatást kérnek a hatóságtól a mentesítésről, és a gazdaságtól. Majd így folytatta: ha azok az adatok igazak, akkor felvetődik a kérdés, hogy milyen egészségügyi károsodást szenvedhettek a tedejiek az elmúlt 20 évben, mert azt ették, ami a kertjükben termett. – Megkérdeztek arról, mert az utóbbi időben egy sor rákos megbetegedés volt, hogy lehet-e ezzel összefüggésben. Nem tudtam megmondani, nem az én dolgom, de az emberekben felmerül a kérdés, hogy lehetnek-e ilyen összefüggések – mondta.

Arról, hogy valóban gyarapodott-e a daganatos betegek száma Tedejen, a városrész egyik háziorvosát, Ivánka Ildikót megkérdezte a Cívishír. A doktornő az ő betegeinek körében nem tapasztalt ilyen jellegű esetszám-emelkedést az elmúlt években.

Bódi Judit nyilatkozata

De nem csak a háziorvoshoz jutottunk el, hanem Bódi Judit képviselőhöz is. Hosszasan beszélgettünk a vélelmezett szennyezésről, annak esetleges okáról, az egész ügyről, a politikai vonzatáról, illetve arról, hogy mindaz, amiről az önkormányzat beszél, az feltételezés. Majd kérte, a feltett kérdéseinkre (mit lát az önkormányzat akciója mögött, miért nem válaszolnak a kérdésekre, mit szól ahhoz, hogy a polgármester őt alkalmatlannak tartja polgármesternek, stb. – a szerk.) hadd válaszoljon írásban, annak megjelenéséhez járul hozzá.

Íme a válasza:

„Kampány van! Nagyné Legény Ildikó bajban van, ezért egy mocskos, hazug, lejárató kampányt folytat. Lelke rajta. Egyre több embernek kiderül, hogy számára csak a hatalom megszerzése a fontos. Minden eszköz megengedett. Lejáratás, megalázás, hazugság. Mindent és mindenkit képes feláldozni. Bábként tekint az emberekre, miközben Ő „A  báb”, a fideszes oligarchák bábja, akik akkugyárat és munkásszállót akarnak építeni Hajdúnánáson. Nagyné Legény Ildikó, most az önkormányzatot használja, hogy engem lejárasson. Emiatt tényeket ferdít el, rémhíreket terjeszt és ijesztgeti az embereket. Azért vagyok nyugodt, mert a nánási emberek átlátnak a szitán, és amit csinál, az visszafelé sül el. Magát teszi nevetségessé.

Mindenki tudja, hogy ezt azért teszi, mert el akarja terelni a figyelmet a Hajdúnánás lakóit fenyegető veszélyről, az akkumulátorgyárról. 

Ezzel kapcsolatban folyamatos a városvezetés részéről a hazudozás. Nem hajlandóak aláírni a kezdeményezésünket, hogy ne épülhessen Hajdúnánáson akkumulátor gyár vagy akkutemető a lakosság megkérdezése nélkül.

Ezt nem fogom hagyni! Hajdúnánás sorsa a szívügyem. Nekem a hajdúnánási emberek a fontosak. Mindent meg fogok tenni, hogy megakadályozzam, hogy akkumulátor gyár létesüljön Hajdúnánáson, mint ahogy megakadályoztuk a 143 grúz vendégmunkás betelepítését a városközpontba.

Emiatt akarnak az emberek változást, mert ebből már nagyon elegük van!”

Kertészkednek a tedejiek

És ha már Tedejen voltunk, szétnéztünk a mintaszerű rendezettségű településrészen, szóba elegyedtünk az ott lakókkal. Késő délelőtt csak kevés helyen voltak otthon. Azt viszont láttuk, hogy sok helyen csodálatosak konyhakertek, gyümölcsösök. Persze faluhelyen is hódit a füvesített, fákkal és örökzöldekkel árnyasított kert, de az egyértelműen látszott, hogy az udvart nem a talajszennyezés hírére nem ültették be.

– Nem hiszem, hogy szennyezett lenne a talaj. Én már itt élek 40 éve, és semmi bajom sincs. Veteményezek, most is van zöldségem a kertben, onnan főzök – válaszolja kérdéseinkre egy kerítését festő asszony, aki tudott a fórumról, de arra nem ment el. Kicsit távolabb egy ruhákat teregető nő mondja el szűkszavú véleményt az ügyről: hülyeségnek tartja azt, amit most terjesztenek a szennyezett talajról, ő egyáltalán nem hiszi el. Öt házzal odébb is kétkedve fogadja a középkorú nő a városházáról érkezett és a szennyezéssel kapcsolatos híreket. Majd mutat az állomás felé, hogy a túlvégen, közelebb a vasúthoz, ott lehet baj, legalábbis azt mondják. Elindultunk mi is abba az irányba, útba ejtve a település boltját. A boltos a kérdéseinkre csak annyit mond, hogy az embereknek van véleménye a terjesztett hírről. Az állomás előtti járdán kisgyermekét sétáltató nő sejtelmesen mosolyog, amikor a környezetszennyezésről kérdeztük. – Én nem mondok semmit, de higgye el, megvan a véleményem! – majd a gyermekhez fordul. Túl a vasúton, ha lehet, még szebb konyhakertek sorakoznak, pedig, állítólag, itt szennyezett igazán a föld.

– Ekkora hülyeséget még nem hallottam! Még hogy itt szennyezett a föld! 1951 óta élek itt, eszem a kertből a zöldséget, gyümölcsöt, semmi bajom! – reagál felvetésünkre egy füvet nyíró idős férfi. Két házzal odébb, egy ugyancsak füvet nyíró fiatalember tudni véli, hogy miért most álltak elő ezzel az elmélettel: – Kampány van, választás lesz, amiatt fújták fel! – mondja. Közvetlenül a vasúti sínek mellett lévő kertben fiatalember epret szed, ő is csak mosolyog azon, hogy ne lehetne enni a kertben termő zöldségekből, gyümölcsökből. Ő is a választásban látja a hír megjelenésének okát.

– Beszélnek a szennyezésről az emberek, de nem igaz abból egy szó sem. 40 éve élek itt, semmi bajom. Veteményezek, palántázok, persze most már nem annyit, mint régen, mert az erő az fogy, de nyugodtan megeszem a termést – magyarázza egy férfi a kerítésének támaszkodva, aki tudja is a szennyezés forrását – üzemanyagtartályok vannak a földben a vasúton túl. De ha veszélyeztetné az egészséget, ennyi év alatt csak kijött volna a baj. Az utcában igyekvő asszony is azt hangsúlyozza, hogy nem mostani dologról van szó. – De, hogy miért éppen most bukott ki, a választás előtt…? – mosolyogja el magát, majd hozzáteszi, hogy neki is van konyhakertje, mindig is volt, és lesz is.

Tedej Zrt. (Fotó: Cívishír)

Az ügyben korábban igyekeztünk megszólaltatni a Tedej Zrt.-t is, ám kérdéseinket azzal hárították el, hogy nem kívánnak beleavatkozni a helyhatóságok kampányába, merthogy a város önkormányzatának a tedeji vélt szennyezést kampányfogásnak tartják.

Május 15-én ismételten megkerestük a Tedej Zrt.-t –  közleményt juttattak el a Cívishír szerkesztőségének.

Mint írják, a cég – utalva a választási kampányra, valamint arra, hogy ennek kapcsán több támadás is érte a társaságot –minden politikai tevékenységtől távol tartja magát, azonban Hajdúnánás önkormányzata a társaság jogászai szerint is átlépett egy határt: „a partnerség, a szakmaiság helyett egy szégyenteljes hadjáratot folytat a Tedej Zrt. ellen, amely a lakosság nyugalmának a megzavarására is alkalmas, ugyanis valótlan információkat, rémhíreket terjeszt, amellyel leértékeli a gazdaság és a tedeji emberek eddig elért eredményeit.” Leírják, hogy a társaság a mindennapi működése során betartja a jogszabályokat és egységes környezethasználati engedélyekben foglaltakat, valamint együttműködik a hatóságokkal és a működését felügyelő szervekkel. Mint fogalmaznak, aki a zrt-t támadja, az a hatóságok függetlenségét támadja, és nem velük van vitája, hanem a magyar állam hatóságaival.

Idéznek a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya munkatársainak a gazdaság telephelyén január 29-én előzetes bejelentés nélkül, közérdekű bejelentés kivizsgálása miatt tartott szemléjük jegyzőkönyvéből: „A helyszíni szemle idején a sertéstartásra szolgáló ólak körül körülbelül 10-15 méterre időnként a széljárás függvényében rövid időtartamig a sertéstartásra jellemző szaghatás volt tapasztalható. A szaghatás az istállóktól távolodva csökkent, körülbelül 25-30 méterre megszűnt. A telephely egyéb részén zavaró szaghatás nem volt tapasztalható.”

„A helyszíni szemle időpontjában a telephely területén szemmel látható környezetszennyezésre utaló jel nem volt tapasztalható, azonnali hatósági intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.”

Azzal zárják közleményüket, hogy a Tedej Zrt. nem kíván Nagyné Legény Ildikó polgármesterjelölt kampányában részt venni, a hatalom megszerzésének érdekében, a bárkin átgázoló aljas, hazug kampányának részese lenni.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Súlyos karambol a 47-esen, Berettyóújfaluban
Súlyos karambol a 47-esen, Berettyóújfaluban
Az egyik jármű az árokba borult.
Hirdetés
Hirdetés
Azahriah YouTube-on és Spotify-on is tarolt
Azahriah YouTube-on és Spotify-on is tarolt
Ezek voltak 2023 legnagyobb slágerei.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Elindult az építőipari árfigyelő
Az árverseny élénkítése a cél.
Diákmunka: 1600-2500 forint között alakulnak az órabérek
A tanulók iránt a kereskedelemben, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is jelentős a kereslet.
Nemzetgazdasági Minisztérium: 2024-ben 5-6 százalékkal nőhet a reálbér
Tavaly a béremelkedés inkluzív módon valósult meg, hiszen az alacsonyabb keresetűek bére nagyobb ütemben növekedett.
Végre! Elkezdenék a Margit téri uszoda felújítását
Sok a munka. Kiírták a pályázatot.
Földutak kaphatnak aszfaltot Vámospércsen
Várják a kivitelezők jelentkezését.
Támogatott tartalom
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
FIZETETT POLITIKAI TARTALOM. Kanizsay György Béla, az egyesület polgármesterjelöltje alapjaiban változtatná meg a fürdőváros működését.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.