Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ökológiai gazdálkodásban erősít a Debreceni Egyetem

unideb.hu | 2024. 05. 22. | 12:39:13
Együttműködési megállapodást kötöttek Hajdúnánással és a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesülettel.
Az ökológiai gazdálkodásban erősít a Debreceni Egyetem
Oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötöttek a felek (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hazai ökológiai gazdálkodás nemzetközi versenyképességének elősegítése érdekében oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és Hajdúnánás önkormányzata. A szervezet és a város bekapcsolódik az egyetem ökológiai gazdálkodás területén folytatott kísérleteibe, valamint gyakorlati helyet kínál a DE agrárképzésében részt vevő hallgatóknak – hangzott el a megállapodás és az idei Öko Expo kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A Debreceni Egyetem (DE), az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és Hajdúnánás önkormányzata ebben az évben már ötödik alkalommal szervezi meg az Öko Expót. Az ország legnagyobb, kifejezetten az ökológiai gazdálkodásra fókuszáló szakmai konferenciáját és kiállítását idén szeptember 12-én és 13-án rendezik Hajdúnánás-Kendereskertben. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentették: az idei program az együttműködési megállapodás révén egy előrendezvénnyel gazdagodik.

Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese (Fotó: unideb.hu)

- A Debreceni Egyetem kiemelten foglalkozik az ökológiai gazdálkodással. Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság több mint száz hektáron folytat ökológiai növénytermesztést. Szeretnénk azonban ezen a területen az oktatási és kutatási tevékenységünket tovább szélesíteni, összekapcsolva a precíziós gazdálkodással. Hiszünk ugyanis abban, hogy ennek a gazdálkodási formának az alapját képezhetik a precíziós autonóm eszközök. Az Öko Expo előrendezvényeként megrendezett fajtabemutatókon a nagyközönség előtt is bemutathatjuk majd ezeknek a rendszereknek a működését és hatékonyságát – mondta a partneri megállapodás aláírásakor Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatója.

Az egyetem kiemelten foglalkozik az ökogazdálkodással (Fotó: unideb.hu)

Az Öko Expo előrendezvényeként tervezett nagyszabású fajtabemutató június 14-én, pénteken lesz a kiállítás és konferencia helyszínén, a Kendereskertben.

Szólláth Tibor, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke (Fotó: unideb.hu)

- Hagyományteremtő szándékkal szervezzük meg ebben az évben a bemutatót, amelyen az ökológiai termesztésben is jól alkalmazható növényeket, precíziós eszközöket és technológiai megoldásokat gyakorlatban is láthatják majd az érdeklődők. A Debreceni Egyetem az egyik legfontosabb partnerünk, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság pedig több évtizedes, az ökológiai és a precíziós gazdálkodás területén szerzett szakmai tapasztalatát mutatja majd be – jelentette ki Szólláth Tibor, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke.

Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere az együttműködéshez kapcsolódóan kiemelte: Hajdúnánás elkötelezett az egészséges élelmiszer-előállítás és az élelmiszer-önrendelkezés megvalósítása iránt.

Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere (Fotó: unideb.hu)

- Városunk több mint tíz éve végez ökológiai gazdálkodást. Úgy gondolom, hogy a Debreceni Egyetemmel és a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesülettel együttműködve, a szakmai kapcsolatunk révén az a szemléletváltás, amelyet meg tudunk valósítani, hatékonyan hozzájárul az ökológiai gazdálkodás népszerűsítéséhez. Örömmel tölt el, hogy a partneri megállapodás révén egy kicsit mi is tehetünk azért, hogy sikeres és jól felkészült szakemberek kerüljenek ki a Debreceni Egyetemről és így Hajdúnánásról – tette hozzá Nagyné Legény Ildikó.

Az ötödik alkalommal megrendezett Öko Expón a szakmai konferencia keretében az ágazat elismert hazai és nemzetközi szakemberei vitatják majd meg a legaktuálisabb kérdéseket. Idén kiemelt szerepet kap a rövid ellátási lánc megvalósítása, valamint a hatékony és intenzív, versenyképes ökotermelés, a kapcsolódó kiállításon pedig ökológiai termelők, feldolgozók és innovátorok mutatják majd be termékeiket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Búcsúlevél a horizont fölött
Búcsúlevél a horizont fölött
Az Utolsó utca, utolsó ház Csák Helga első regénye.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Loki és CATL – nincs napirenden a téma
Viszont Debrecenben is aktív a támogatásokban a kínai akkumulátorgyár.
Több utca is aszfaltborítást kap Hosszúpályiban
Debreceni cég végzi a kivitelezést.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató
A rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon.
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.