Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki háromszor akkorát üt, mint Erdei Zsolt, miért segédmunkás?

| 2010. 12. 02. | 16:19:50
Debrecen – Autógumit szerelni tisztességes, becsületes kétkezi munka, de nem egy kecsegtető karrierlehetőség. Példa arra, hogyan nyírja ki a tehetséget a pénztelenség. Vagy rövid az ész és nagy úr a lustaság?
Aki háromszor akkorát üt, mint Erdei Zsolt, miért segédmunkás?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Kishegyesi úti gumijavítóba tértem be a szokásos nyári-téli gumicserére, amikor régi ismerősbe botlottam. A debreceni sportélet egy kiemelkedő alakja, az utánpótlás Európa-bajnok, felnőtt magyar bajnok Móna Imre nagy lendülettel tette-vette a gumiabroncsokat.

„Mennyi? Harminc?” – kérdeztem vissza nagyot nézve, miután Imre elárulta, hogy élsportolóként harmincezer forintot kapott havonta.

Bár a jóvágású fiatalemberen igazán jól állt a munkaruha, sokkal jobban tetszett – a lányoknak meg főleg – mezben és kesztyűben a szorítóban. Mondtam is neki, de csak ennyi volt a reakciója: „Ez van!”

Sosem volt egy szószátyár, de mekkorát ütött! A hatalmas ütőerejének sokan csodálattal adóztunk. Egy kadet magyar bajnokságon például úgy ért fel a dobogó csúcsára, hogy mindenkit „lebombázott”, később a felnőtt magyar bajnokság döntőjében is kiütéssel győzött. Akkor írta a Cívishír, hogy „Nagysándortelep bombázója a középsúly királya!”.

„Vége, nem bokszolok tovább. A boksz nem kisasszonyjáték, itt senki nem kér, és senki nem kap kegyelmet. Hobbiból nem lehet űzni, illetve semmi értelme. Az, hogy az ember a csúcson legyen, kemény és kegyetlen munkával jár. Még tisztességes fizetésért sem biztos, hogy megéri, nemhogy 30 ezer forintért.” – tudtuk meg az okát annak, hogy miért nem erőssége immár a DVSC bokszcsapatának.

Miután elköszöntünk, eszembe jutott: amikor négy évvel ezelőtt Siófokon egy felnőttnek látszó oroszt leiskolázva megnyerte a kadet Európa-bajnokságot, még Erdei Zsolt is kalapot emelt a teljesítménye láttán! Sokan mint Papp László utódját emlegették. Én lelki szemeim előtt akkor már olimpiai dobogón, illetve a Las Vagas-i MGM-ben láttam.

A Kishegyesi út sem egy rossz hely, na de van némi különbség.

Mielőtt megkönnyeztem volna egy született tehetség vesszőfutását, felhívtam Szabó Sándort, a DVSC bokszcsapatának klubmenedzserét, hogy a „munkáltató” oldaláról világítson rá a témára. Kemény szavakat hallottam. Íme!

– Móna Imre élete legnagyobb hibáját követte el, amikor felhagyott az ökölvívással. Ha kitart velünk, akkor most a válogatott alapembereként 75 kg-ban készülhetne az olimpiára, s nem akkora megbecsülésnek örvendene – anyagi szempontból sem –, mint egy gumijavító segédmunkás. Imre a 30 ezer forintot diákként kapta tőlem zsebből amolyan ösztöndíj gyanánt, fizetést soha nem kapott, mert esélyt sem adott arra, hogy meg tudjunk állapodni – fakadt ki Szabó Sándor, utalva arra, hogy cikkünk főszereplője nem igazán a szorgalmával érte el a sikereit.

Szabó Sándor még kulisszatitkokat is elárult, például azt, hogy Imre a felnőtt magyar bajnokságot egy hét edzéssel nyerte meg, és időnként több hónapig nem járt az edzőterem közelében sem.

– Azért sajnálom, hogy Móna Imre elkallódik – biztos vagyok, hogy gumijavítóban karriert nem csinál magának –, mert ilyen istenadta tehetség ritkán születik. Aki egy hét edzéssel felnőttben magyar bajnokságot nyer, komoly munkával eséllyel pályázhatott volna világ- és Európa-bajnoki dobogóra, sikeres amatőr pálya után pedig dollármilliókat hozó profi kalandra. Nincs rá jobb kifejezés: elkótyavetyéli a tehetségét. Erre majd tíz-húsz év múlva jön rá, amikor már késő lesz – jósolt nem túl fényes jövőt a „hősünknek” Szabó Sándor.

Úgy tűnik, megvan a válasz arra, hogy aki háromszor nagyobbat üt, mint Erdei Zsolt, miért segédmunkás.


Cs. Bereczki Attila

Csötönyi Sándor MÖSZ-elnök véleménye az ügyről itt olvasható!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Péter után Bayer Zsolt is utcára hív
Magyar Péter után Bayer Zsolt is utcára hív
Eljött az idő, hogy erőt mutassanak „a normális emberek” – mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Emberhátrányban kapott ki a Debrecen Felcsúton
Emberhátrányban kapott ki a Debrecen Felcsúton
A Puskás Akadémia hamar gólt szerzett; a Lokinak a kiállítás után esélye sem volt a győzelemre.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát