Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kilenc évet vártunk erre a sikerre

| 2014. 12. 17. | 23:20:11
Történelmi bravúr a Főnixben.
Kilenc évet vártunk erre a sikerre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ötödik helyért játszhat pénteken a franciák ellen a magyar női kézilabda-válogatott a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután 29-25-re legyőzte az olimpiai bajnok norvég csapatot. A magyarok az Eb-k történetében nyolc vereség után tudták legyőzni a norvégokat, és tétmérkőzésen kilenc év, hat összecsapás nyeretlensége szakadt meg ellenük.

A magyar csapat annak tudatában kezdte el a szerda esti találkozót, hogy mindenképpen győznie kell ahhoz, hogy pénteken az ötödik helyért játszhasson Budapesten. A csapatkapitány Tomori kisebb betegséggel vállalta a játékot, a 18 éves Tóth volt az irányító, Mayer pedig a beállós. Ilyen összeállításban még nem kezdett a házigazda ezen a tornán.

Szó sem volt arról, hogy a már biztos csoportelső, elődöntős norvégok félvállról vették volna az mérkőzést. A 4. percben - többek között a győri légiós, Löke két góljával - már 4-1-re megléptek, és Németh András kénytelen volt időt kérni. Egycsapásra megváltozott minden: Kiss többször védett, a hazai lövések betaláltak, így a 6. percben már 4-4 volt az állás. A túl kemény Mészárost kiállították, Triscsuk pedig büntetőt rontott, így ismét lendületbe kerültek a vendégek, sorozatban háromszor találtak be, s Tóth hatperces gólcsendet tört meg. Ezt követően feljavult, agresszívebbé vált a magyarok védekezése, rögtön időt is kértek a norvégok, akik sokáig nem engedték egyenlíteni a magyarokat. Az utolsó tíz percben óriási változás állt be a pályán: a több poszton kicserélt magyar együttes keményen, szinte áthatolhatatlanul védekezett, elöl pedig szebbnél szebb gólokat szerzett. A hazaiak játékáról mindent elárul, hogy emberhátrány alatt, vészkapussal sikerült egyenlítenie a 25. percben, majd Triscsuk bátor betörése után átvette a vezetést. A norvégok a félidő utolsó harmadában egyszer sem találtak kapuba, míg a magyarok hétszer is, négy gól volt Tomoriék előnye a szünetben.

Szucsánszki Zita (b) és a norvég Maja Jakobsen (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A második félidő elején felváltva estek a találatok, majd Kiss védéseivel megtámogatva nőtt a különbség (35. perc: 19-13). A két nappal ezelőttihez képest sokkal "harapósabb" volt a magyar válogatott, amelyet űzött-hajtott a debreceni publikum is. Ugyan voltak hibák, pontatlanságok, a norvégok ezt nem tudták kihasználni a jól záró védőfal és Kiss bravúrjai miatt. Szűk negyedórával a vége előtt 22-18-nál Planétát kiállították, ekkor Tomori vette vállára a csapatot, és két gólt lőtt a jobb felső sarokba. Később Bulath vállalkozott sikerrel, Kiss pedig - miközben ezrek kiálltották a nevét - ismételten szenzációs volt. Senki nem ismert elveszett labdát, nem volt lyukas poszt ezen az estén, és még a szerencsével sem állt hadilábon a csapat.

Ezzel a sikerrel azt is elérte a csapat, hogy nem kaphat kiemelt ellenfelet vasárnap a jövő évi dániai vb selejtezőjében.

Középdöntő, I csoport (Debrecen), 3. (utolsó) forduló:
Magyarország-Norvégia 29-25 (15-11)
Debrecen, Főnix csarnok, 4500 néző, v: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
gól: Bulath 6, Triscsuk 5, Kovacsics 4/3, Mayer 4, Tóth 4, Kovacsicz 3, Tomori 3, illetve Löke 6, Karlsson 5/1, Kristiansen 3, Mörk 3/1, Oftedal 3, Jakobsen 2, B. Riegelhuth 1, Wibe 1, Breivang 1

Németh András: Bebizonyítottuk, hogy tudunk támadni is, nem csak védekezni. Lekerült az a teher a játékosokról, ami még akkor voltuk rajtuk, amikor az elődöntő volt a tét. Most felszabadultabban játszhattunk. A keddi szünnapon sokat beszélgettünk, és átbeszéltük, hogy lehetünk sikeresek a norvégok ellen" - mondta Németh, aki külön köszönetet mondott Debrecennek a szeretetért, vendéglátásért.
Thorir Hergeirsson, a norvégok szövetségi kapitánya: Nagyon jó csoportot sikerült megnyernünk. A mai meccsen nem tudtunk végig koncentrálni, így a magyarok megérdemelt győzelmet arattak.

korábban:
Spanyolország-Dánia 29-22 (15-12)
Románia-Lengyelország 24-19 (11-9)

A csoport végeredménye: 1. Norvégia 8 pont, 2. Spanyolország 6, 3. Magyarország 6, 4. Dánia 5 (123-124), 5. Románia 5 (113-115), 6. Lengyelország 0
Azonos pontszám esetén a spanyol és a magyar válogatott között az egymás elleni eredmény (27-26), a dán és a román csapat között - mivel egymás ellen döntetlent játszottak - a gólkülönbség döntött.

II. csoport:
Németország-Szlovákia 36-22 (17-10)
Franciaország-Hollandia 20-18 (7-9)
korábban:
Montenegró-Svédország 30-29 (13-18)

A csoport végeredménye: 1. Montenegró 8 pont, 2. Svédország 7, 3. Franciaország 7, 4. Hollandia 5, 5. Németország 3, 6. Szlovákia 0
Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény döntött.

A további program (Budapest, Papp László Sportaréna):
    péntek:
    az 5. helyért:
Magyarország-Franciaország 15.30
    elődöntő:
Spanyolország-Montenegró 18.00
Norvégia-Svédország 20.30
    vasárnap:
a 3. helyért 15.30
döntő 18.00

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Háború és béke: telefonon tárgyalt Orbán és Zelenszkij
Háború és béke: telefonon tárgyalt Orbán és Zelenszkij
A kétoldalú konzultációkat folytatni fogják.
Ingyenes lesz a múzeum a berettyóújfaluiaknak
Ingyenes lesz a múzeum a berettyóújfaluiaknak
Több helyi látogató, erősebb kötödés a városhoz.
Gazdaság
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.