Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem követtek el bűncselekményt külföldi vendégmunkások Hajdúszoboszlón

Cívishír | 2024. 05. 07. | 19:10:39
Más szempontból a helyzet romlott valamennyit 2022-het képest.
Nem követtek el bűncselekményt külföldi vendégmunkások Hajdúszoboszlón
2023-ban 2493 alkoholszondás ellenőrzést végeztek, amelyek közül 122 esetben volt kimutatható italfogyasztás (Fotó: Police.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentősen emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma Hajdúszoboszlón 2023-ban az előző évhez képest; főleg testi sértésekből, garázdaságokból, internetes csalásokból történt több; a harmadik világbeli vendégmunkások viszont nem sok vizet zavartak, mindössze ittas vezetés miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel – derül ki a 23 ezres fürdőváros tavalyi, a helyi képviselő-testület által nemrég elfogadott közbiztonsági beszámolójából.

Amikor leírjuk, hogy tavaly 297 bűncselekmény vált ismertté az előző évi 180 után, érdemes magunkat emlékeztetni: ez a szám 2010-ben 922 volt, és az akkori 47 százalékos nyomozáseredményesség mára 87-88 százalékosra javult. Tehát a 65 százalékos emelkedés első látásra talán ijesztő, a valóság azonban nem ennyire vészes.

Már említettük a testi sértések (11-ről 25-re) és a garázdaságok (4-ről 10-re) emelkedését, amelyek nagy többségét helyiek követték el ittasan az otthonukban, szórakozóhelyen (különösen a Szent István parkban és környékén), de külföldi turisták részéről is előfordult pár atrocitás. 

A 2022-es 36 lopás közel megduplázódott (67), ugyanakkor autólopásra, autófeltörésre nem volt példa az elmúlt két évben. A lopásokon belül a lakásbetörések száma mindig kitüntetett figyelmet élvez: míg 2010-ben 21 ilyen ügyben indult eljárás, addig 2022-ben 3, tavaly 9 vált ismertté. Sorozatjellegű lopások nem történtek tavaly Hajdúszoboszlón, a zártkertekben sem – olvasható a rendőrségi beszámolóban.

A város közbiztonsága kapcsán különösen fontos, hogy az elmúlt öt évben egyetlen emberölés (2019-ben) és mindössze három rablás (mind 2022-ben) történt.

Megugrott a csalások száma (33-ról 49-re), s ahogy országosan, itt is az internetes csalásokon van a hangsúly (tavaly 38 volt ilyen). Jellemző, hogy az elkövetők egy-egy létező bank, futárcég weboldalához megtévesztően hasonló hamis felületet hoznak létre, a szolgáltatóbank nevében telefonálnak és megtévesztő információkkal kicsalják a sértett banki vagy bankkártyás adatait, majd az ahhoz tartozó számláról átutalást indítanak a saját maguk számára.

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság élén tavaly ősszel változás történt: Gali Sándor ezredes a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság vezetője lett, az ő helyére pedig Aranyi István ezredes került Püspökladányból. A váltás nem szakmai, hanem jogszabályi okokból történt, ugyanis egy vezető legfeljebb kétszer 5 évig töltheti be egy-egy városi kapitányság vezetői tisztségét. 

Ami az elzárással is sújtható szabálysértéseket illeti, a tavalyi 95 eset többsége tulajdon elleni jogsértés volt, míg 29 esetben engedély nélküli vezetés miatt jártak el a rendőrök.

Aranyi István ezredes a képviselő-testületi ülésen (Fotó: A Hajdúszoboszlói Városi Televízió felvétele)

Hajdúszoboszló közigazgatási területén tavaly 33 személyi sérüléses közlekedési balesetben 41-en sérültek meg (33-an könnyebben, 7-en súlyosan, egy személy elhunyt). Amíg 2022-ben a balesetek 18 százalékát ittasan okozták, addig a múlt évben ez 3 százalékot tett ki. Az okozók zöme az autósok (23) közül került ki, de kerékpárosok (4) tehersofőrök (2) és gyalogosok (2) is voltak közöttük.

A  beszámoló szerint 2023-ban a rendőrkapitányság illetékességi területén (Nádudvar, Nagyhegyes, Ebes és Hajdúszovát is hozzájuk tartozik) 1035 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot, jellemzően a biztonsági öv használatának elmulasztása, a megengedett sebességtúllépés, tiloson áthaladás és ittas vezetés miatt. Emellett 453 intézkedés zárult szabálysértési eljárással, 2018 helyszíni bírsággal. A kiszabott pénzbírságok összege meghaladta a 23 millió forintot, az egy főre eső átlagbírság összege 55 ezer forintra emelkedett.

A beszámoló elfogadását megelőzően Aranyi István rendőrkapitány egyebek mellett elmondta: az állomány tavaly öt fővel bővült, ami által lényegesen több időt tölthettek közterületen 2022-hez képest. Kiemelte: harmadik országbeli vendégmunkások nem követtek el bűncselekmény, mindössze ittas vezetés szabálysértése miatt indult eljárás ilyen külföldivel szemben. Ugyanakkor a rendőrök igyekeznek minél inkább jelen lenni az utcákon reggelente és a munkaidő végét követő órákban, a nagyobb boltok és a szórakozóhelyek környékén. Ígéretet tett arra is, hogy akciószerűen ellenőrzik a főként vasárnap délutánonként, esténként megszaporodó motorosokat. 

A beszámolóban kitértek annak a nyomozásnak az eredményes tavalyi befejezésére, amely szexuális erőszak bűntett és súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indult még 2023 elején. Akkor egy helyi nőre támadt rá egy szintén a városban lakó férfi a nyílt utcán. A bűneset az éjszakai órákban történt, a 21 éves sértett segélykiáltására mások mellett egy rendőr nyomozó is felfigyelt és közös erővel sikerült elfogni a támadót (őt azóta nem jogerősen 10 év börtönnel sújtotta a bíróság – a szerk.).

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Életre szóló klubtagságot kapott.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát