Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aláír a főispán, mehet a fizetés Balmazújvárosra

civishir.hu | 2023. 11. 28. | 17:27:04
Rácz Róbert december 5-e előtt szeretné elfogadni a két dokumentumot.
Aláír a főispán, mehet a fizetés Balmazújvárosra
Ha minden jól alakul, hamarosan fizetést kaphatnak az önkormányzat dolgozói
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kúria döntése szerint Rácz Róbert főispánnak legkésőbb december 13-áig meg kell szüntetni a Balmazújvárosban fennálló törvénysértő állapotot, azaz az önkormányzat képviselő-testülete nevében el kell fogadnia az önkormányzat 2022. évi költségvetésének módosítását és a zárszámadási rendeletét – válaszolta a Cívishír megkeresésére a vármegyei kormányhivatal, amelynek tájékoztatásából az is kiderült, hogy szándékuk szerint már december 5-e előtt szeretnék, ha a főispán el tudná fogadni a szóban forgó dokumentumokat.

A kormányhivatal annak érdekében, hogy mielőbb orvosolni tudja az önkormányzat mulasztásából fakadó, a város működését és a balmazújvárosi polgárok életét is negatívan érintő törvénysértést, már hetekkel ezelőtt felállított egy munkacsoportot. Ebben most mindenki azon dolgozik, hogy a rendelkezésre álló, valamint az önkormányzattól bekért alátámasztó dokumentumok alapján a lehető legkorábban, lehetőleg még 2023. december 5-e előtt elvégezze a kormányhivatal azt a feladatot, amire a balmazújvárosi önkormányzat számára hosszú hónapok nem bizonyultak elégnek. A rendeletek elfogadását követően az önkormányzat meg fogja kapni az eddig felfüggesztett forrásokat a Magyar Államkincstártól

– olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal válaszában.

Mennyi pénzről is van szó? – kérdeztük Hegedűs Pétert, Balmazújváros polgármesterét. 

900 millió forintról, ennyi a júniustól decemberrel bezáróan a hét hónapnyi állami támogatásunk összege. Ebből a pénzből ki tudjuk fizetni a városban a közszférában dolgozó 356 munkatársunk elmaradt bérét, a számlákat és a késedelmi kamatokat. Ha nem jön közbe rendkívüli kiadás, akkor minden tartozásunkat ki tudjuk egyenlíteni 

– válaszolta Hegedűs Péter, akivel november 28-án (kedden) délután telefonon beszéltünk, és ő akkor még nem tudta megmondani, hogy a főispán körülbelül mikor fogadhatja el a rendeletmódosítást és a zárszámadást, mivel sem őt, sem az önkormányzatot arról még nem tájékoztatta a kormányhivatal. 

Azt azonban hangsúlyozta, hogy az önkormányzat, a kormányhivatal és az államkincstár hetek óta napi kapcsolatban vannak, részükről folyamatos az adatszolgáltatás, maximális az együttműködés annak érdekében, hogy a főispán a lehető leghamarabb, reményük szerint december 5-e előtt el tudja fogadni a két dokumentumot. Ha ez nem történik meg, akkor ebben a hónapban sem lesz nettó finanszírozása a városnak.

Mint arról a Cívishír korábban már több cikkében is beszámolt (például ITT és ITT), a balmazújvárosi képviselő-testület a politikai okokból bekövetkezett 6–6-os megosztottsága miatt a jogszabályban meghatározott időre, május 31-ére, nem tudta elfogadni a város 2022. évi költségvetésének zárszámadását és az ehhez szükséges rendeletmódosítást. A vármegyei kormányhivatal többször is törvényességi felhívással élt a törvényi kötelezettség elvégzésére. Mivel ennek sem tett, a megosztottság miatt nem tudott eleget tenni az önkormányzat képviselő-testülete, a Kúria a Magyar Közlönyben megjelent határozataival felhatalmazást adott az illetékes kormányhivatal vezetőjének, Hajdú-Bihar vármegye főispánjának, hogy szüntesse meg a Balmazújvárosban fennálló törvénysértő állapotot, és az önkormányzat képviselő-testülete nevében fogadja el az említett rendeleteket.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát