Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceniként is lehet saját kávénk

Cívishír | 2025. 04. 25. | 10:59:01
A Zádor házaspár receptúrái mára közkedveltek – azok is keresik őket, akik korábban felhagytak a kávézással.
Debreceniként is lehet saját kávénk
Zádor Attila és felesége, Éva (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokan kényszerülnek lemondani a kávé élvezetéről a savak miatt, Zádorék büszkesége, hogy számukra is kínálnak olyan feketét, amelyik nem bántja a gyomrot, sőt, aromásabb a boltokban elérhető termékek többségénél; Debrecen egyetlen saját, egyedi receptúrás kávés vállalkozásának tulajdonosaival, Zádor Attilával és feleségével, Évával beszélgettünk.

Elengedhetetlen egy ellentmondással kezdeni: bár Magyarországon is rengetegen fogyasztják, a kávét kevéssé ismerik. A többség azzal sincs tisztában, hogy pusztán a pörkölés módja mennyire megváltoztatja a kávék színét, aromáját, savasságát. 

– Fajtától függően a kávébabokból különböző ízek hívhatók elő; az eljárás során tulajdonképpen karamellizáljuk, kisütjük a kávébabban lévő szénhidrátokat, savakat, olajokat, nedveket. A pörkölési idő és a hőmérséklet nagyban befolyásolja a végeredményt. A bécsi pörkölés alacsony hőmérsékleten rövid ideig tart, aromásabb kávét eredményez, viszont a savasság is megmarad. A francia stílus sötétbarna színt és keserűbb ízt ad, a savasság minimális, míg az olasz pörköléssel már-már feketére sütik a kávét, az aromában az égetett jegyek is feltűnnek – mutatott rá Zádor Attila. 

Kiemelte: a nagyvállalatok a profit érdekében a lehető legrövidebbre szűkítik a pörkölés, a hűtés, az utóérlelés folyamatát, míg a kisüzemek hagynak időt a  minőségi kávéhoz elengedhetetlen kémiai folyamatok kifutására.

A kávé ily módon aromásabbá válik, miként az sem mindegy, hogy mennyi idő telik el a pörkölés és a fogyasztás között. A tömegtermelés esetében ez egy év is lehet, miközben néhány hét volna az optimális – Zádorék ez utóbbi elvet követik.  

Út a Lunáig

A vállalkozás kávégép-szolgáltatással és -szervizeléssel indult több mint húsz évvel ezelőtt, és ahhoz is időnek kellett eltelnie, hogy belevágjanak a saját receptúrás, egyedi pörkölésű kávék előállításába. Zádor Attila negyven éve műszerészként végzett a Mechwart szakközépiskolában, ezzel a tudással helyezkedett el a Matávnál, majd a Tabán Trafik területi képviselőjeként dohányipari termékeket terítettek hajdú-bihari boltok részére. Kávégépeket szintén üzemeltettek, majd amikor a Tabán Trafik saját márkás kávéval rukkolt elő, Attiláék kóstoltatták helyi élelmiszerboltokban. 

Lakossági szervizszolgáltatást is nyújtanak (Fotó: Cívishír)

– 2004 körül kiszálltam, létrehoztam a Pe-Ge 2002 Bt.-t és belevágtam abba a tevékenységbe, amelyben addigra tapasztalatot szereztem. Azaz kávégépeket helyeztünk ki cégekhez, vendéglátóhelyekre, boltokba, biztosítva a 24 órán belüli szervizszolgáltatást. Mellette lakossági kávéfőzők javításával is foglalkoztam. Adódtak hullámvölgyek, de a vállalkozás összességében bevált – tekintett vissza.

Az első tíz év során főként Olaszországból hozott, jobb minőségű kávékkal dolgoztak. 2014-ben úgy döntöttek, megvalósítják az első saját receptúrás feketéjüket. Ebben szerepet játszott, hogy egy, a kávéüzletágban dolgozó barátjuk pörkölőüzemet indított. Nyolcvan különböző keverék és pörkölési módszer kipróbálása után úgy érezték, megtalálták a vágyott aromát, krémességet, keserűséget: ebből lett a Luna, a mai napig a legkeresettebb termékük, amellyel díjat is nyertek egy barista versenyen (Az év meglepetés kávéja, 2014).

Immunitás a járvány idején

A vállalkozás életében döntő jelentőséggel bírt Éva 2016-os belépése, ő korábban a debreceni Kenézy-kórház tüdőgyógyászati részlegén dolgozott. Több mint három évtizedes egészségügyi, oktatói tapasztalattal a háta mögött váltott, de a szemléletmódját a mai napig meghatározza az ismeretátadás iránti elhivatottság. 

– A kávé mértékkel való fogyasztása energizál, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a demencia, az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a savasság vitathatatlanul  gyomorpanaszokkal járhat, emiatt  a kávéinkat a megfelelő pörkölés révén igyekeztünk közös nevezőre hozni az egészséggel – hangsúlyozta Éva, aki elsősorban a lakossági ügyfelek kiszolgálását és a kitelepüléseket viszi a családi bizniszben. Szerinte akkor „kézműves” a kávé, ha azt a beszerzéstől a pörkölésen át a közvetlen értékesítésig egy kézben tudják tartani.

A kávé tetején képződő crema, vagyis a krém nemcsak finom, hanem az értékes aromák elillanását is gátolja (Fotó: Cívishír)

Éva és Attila 33 éve házasok, két gyermekük már felnőtt és alkalmanként besegítenek (egyikük gyógytornász, a másik angoltanár). A férj szerint azzal, hogy a feleségével „közösen húzzák a szekérkét”, a vállalkozás lehetőségei kitágultak. – Vásárokon, rendezvényeken árusítunk, ami által megszaporodtak a fogyasztói visszajelzések. A pörkölő mesterünk tudásban, kapacitásban egyaránt fejlődött. Ezek a tényezők mind közrejátszottak abban, hogy az igényekre reagálva három újabb kávét kísérleteztünk ki. 2018-tól egyre többen kerestek bennünket, szájhagyomány útján terjedt a hírünk. A koronavírus-járvány idején megijedtünk, hiszen bezártak a vendéglátóhelyek, sok munkahely kiürült, értelemszerűen visszaesett a kávégép-üzletág. Azonban a felfutó lakossági értékesítés és a szervizelés megmentette a céget a nehéz időszakban – mutatott rá a házaspár.

Hogy mit takar a receptúra kifejezés? 

Zádorék esetében azt, hogy milyen keveréket (angolul blendet) állítsanak össze különböző fajtájú arabica és robuszta kávékból, valamint mennyire pörköljék meg. Ez utóbbit taglaltuk már, de mi a különbség az arabica és a robuszta között?

– Kávét jellemzően az egyenlítői országokban termesztenek Dél-Amerikától Afrikán át Ázsiáig. Az arabica kávécserjék hegyvidéki növények, érzékenyek a kártevőkre, a szélsőséges időjárásra, a kávébab nagyobb szemű, alacsonyabb koffeintartalmú, magasabb cukortartalmú, ízgazdag. A robuszta alacsonyabban fekvő területeken terem, ellenállóbb, viszonylag igénytelen. Kisebb szemű, magas koffeintartalmú, savasabb, kevésbé aromás. Idehaza sokan tévhitben élnek, amikor azt hiszik, hogy a robuszta kávék „nem jók”. Miközben például az ugandai robuszta ára idén meghaladta a brazil arabicáét. A legtöbb készítmény blend, tehát e kétféle kávéfajta keveréke – részletezte Attila.

A Huszár Gál utca 43. szám alatti üzletükben hétköznaponként 9-17 óra között várják az érdeklődőket (Fotó: Cívishír)

Megjegyezte: az ízesített, pácolt termékek esetében, mint a „dohánykávé” vagy a „málnaízű” kávé, természetesen szó sincs különleges kávébabokról. Mindössze glicerines, ízesített oldattal vonják be a szemeket. – Mi az ízesített termékek helyett a kávéaromákat részesítjük előnyben, utóbbiak sokfélék, a sós karamellától a mentán át a csokoládéig, számos változatban léteznek – fűzte hozzá.

Négy kávé, négy íz

A Zádor házaspár eddig négy kávét dobott a piacra; elsőként a Lunával jelentkeztek, majd jött a Prestige, a Róma, végül egyet a Nagytemplomról neveztek el.

Slágertermékük, a Luna 4:1-es arányú vietnami robuszta és brazil arabica keverék közepes pörköléssel. Klasszikus íz, mérsékelt csokoládésság, alacsony sav- és magas koffeintartalom, krémesség jellemzi.

Egyedi receptúrás kávékat kínálnak (Fotó: Cívishír)

A Prestige-ben ugandai robusztát használnak, 3:2 arányban az arabica dominál, szintén a klasszikus, étcsokoládés ízvilágot tükrözi.

Előbbiektől eltérő a Róma, amelyben 4:1-es arányban az arabica van túlsúlyban. Ennek megfelelően gyümölcsös, citrusos aromák is előkerülnek. Lágy, félúton a könnyű és a telt között.

A Nagytemplom ihlette kávéjuk szinte teljes egészében arabica, a robuszta mindössze 5 százalékban van jelen. Alacsonyabb koffeintartalom, mérsékelt fűszeresség, citrusosság jellemzi, de a csokoládé is „megérkezik”. Kapucsínónak, lattének is ajánlják.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Új energetikai szakáruház nyílt Debrecenben
Új energetikai szakáruház nyílt Debrecenben
A SolarX szakáruház nem csak eladásról szól.
Miért éppen Debrecen? – Dickmann Roland
Miért éppen Debrecen? – Dickmann Roland
A zenész és pszichológus válaszol. Zenekarával a fél világot bejárta, mégis úgy érzi, itt a helye.
Átadták az új józsai bölcsődét
Átadták az új józsai bölcsődét
Kilencvenhat férőhely, huszonhét új munkahely.
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Azokra is gondoltak, akiket bánt a savasság.
Gondola: halasszák el az új parkolási rendelet bevezetését!
Gondola: halasszák el az új parkolási rendelet bevezetését!
A Civil Fórum Debrecen szerint krízishelyzet lesz.
Emerson | NI: nem csak high-tech cég, szakmai közösségépítő is
Emerson | NI: nem csak high-tech cég, szakmai közösségépítő is
Megcáfolták Debrecenben azt a sztereotípiát, hogy a mérnökök introvertáltak lennének.
Nemzetközi biokémiai kurzus a Debreceni Egyetemen
Nemzetközi biokémiai kurzus a Debreceni Egyetemen
Rangos nemzetközi tudományos képzési programhoz csatlakozott a Debreceni Egyetem.
Konyhatűzhöz vonultak Debrecenben
Konyhatűzhöz vonultak Debrecenben
A Szigligeti utcában csaptak fel a lángok.
Szexuális erőszak: Debrecenben hoztak ítéletet
Szexuális erőszak: Debrecenben hoztak ítéletet
Életfogytig tartó fegyházbüntetést kaptak az elkövetők.
Több napra leáll a debreceni reptér
Több napra leáll a debreceni reptér
Nem fogadnak, nem indítanak járatokat.
Új energetikai szakáruház nyílt Debrecenben
Új energetikai szakáruház nyílt Debrecenben
A SolarX szakáruház nem csak eladásról szól.
Emerson | NI: nem csak high-tech cég, szakmai közösségépítő is
Emerson | NI: nem csak high-tech cég, szakmai közösségépítő is
Megcáfolták Debrecenben azt a sztereotípiát, hogy a mérnökök introvertáltak lennének.
Ígérik, 400 milliárddal többet költenek az egészségügyre
Ígérik, 400 milliárddal többet költenek az egészségügyre
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2026-os költségvetését.
„Mit fúr a BMW és CATL Debrecenben?”
„Mit fúr a BMW és CATL Debrecenben?”
A kérdést Varga Zoltán tette fel az Országgyűlésben.
Több út vezet a sikerhez – egy hajdúsági cég meg is mutatja, hogyan
Több út vezet a sikerhez – egy hajdúsági cég meg is mutatja, hogyan
Aranykalászos gazdák és tudatos ügyintézők – így tanulnak a felnőttek Hajdú-Biharban.
Újra 400 forint felett az euró
Újra 400 forint felett az euró
Megkínozza a közel-keleti konfliktus a magyar fizetőeszközt.
A patikák érvényesítik az önkéntes árkorlátozást
A patikák érvényesítik az önkéntes árkorlátozást
Mutatjuk, mely készítmények lesznek olcsóbbak.
Színt váltott a Loki-aréna
Színt váltott a Loki-aréna
Mielőtt a szurkolók elfehérednének: az áramszámla csökkentése a változás oka.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Amerika is beszállhat az izraeli-iráni háborúba
Amerika is beszállhat az izraeli-iráni háborúba
Donald Trump szerint Irán nem kerülhet atomfegyver birtokába.
Hirdetés
Hirdetés
Battai Sugárék döntő tussal vesztettek
Battai Sugárék döntő tussal vesztettek
A debreceni vívó így csapatban érem nélkül maradt.
A polgári példa: fiatalok döntésében a város jövője
A polgári példa: fiatalok döntésében a város jövője
Az új gazdasági programban a lakosság megtartása a város legfőbb célkitűzése.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Új energetikai szakáruház nyílt Debrecenben
A SolarX szakáruház nem csak eladásról szól.
Emerson | NI: nem csak high-tech cég, szakmai közösségépítő is
Megcáfolták Debrecenben azt a sztereotípiát, hogy a mérnökök introvertáltak lennének.
Ígérik, 400 milliárddal többet költenek az egészségügyre
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2026-os költségvetését.
„Mit fúr a BMW és CATL Debrecenben?”
A kérdést Varga Zoltán tette fel az Országgyűlésben.
Több út vezet a sikerhez – egy hajdúsági cég meg is mutatja, hogyan
Aranykalászos gazdák és tudatos ügyintézők – így tanulnak a felnőttek Hajdú-Biharban.
Újra 400 forint felett az euró
Megkínozza a közel-keleti konfliktus a magyar fizetőeszközt.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Négy kávét kínál a Zádor házaspár
Azokra is gondoltak, akiket bánt a savasság.
A Richter Egészségváros 63 millió forintot gyűjtött
A Richter Egészségváros 63 millió forintot gyűjtött
A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház a gasztrológiai szakellátás diagnosztikus eszközparkját fejeleszti.
Suli a strandon – a Bihar Termálligetben is
Suli a strandon – a Bihar Termálligetben is
Oktató jellegű tanítási nap.
Finom ételek, sztárséfek, koncertek a Nagyerdőn
Finom ételek, sztárséfek, koncertek a Nagyerdőn
Sokszínű kínálat a gourmet fesztiválon.
Hirdetés