Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceniként is lehet saját kávénk

Cívishír | 2025. 04. 25. | 10:59:01
A Zádor házaspár receptúrái mára közkedveltek – azok is keresik őket, akik korábban felhagytak a kávézással.
Debreceniként is lehet saját kávénk
Zádor Attila és felesége, Éva (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokan kényszerülnek lemondani a kávé élvezetéről a savak miatt, Zádorék büszkesége, hogy számukra is kínálnak olyan feketét, amelyik nem bántja a gyomrot, sőt, aromásabb a boltokban elérhető termékek többségénél; Debrecen egyetlen saját, egyedi receptúrás kávés vállalkozásának tulajdonosaival, Zádor Attilával és feleségével, Évával beszélgettünk.

Elengedhetetlen egy ellentmondással kezdeni: bár Magyarországon is rengetegen fogyasztják, a kávét kevéssé ismerik. A többség azzal sincs tisztában, hogy pusztán a pörkölés módja mennyire megváltoztatja a kávék színét, aromáját, savasságát. 

– Fajtától függően a kávébabokból különböző ízek hívhatók elő; az eljárás során tulajdonképpen karamellizáljuk, kisütjük a kávébabban lévő szénhidrátokat, savakat, olajokat, nedveket. A pörkölési idő és a hőmérséklet nagyban befolyásolja a végeredményt. A bécsi pörkölés alacsony hőmérsékleten rövid ideig tart, aromásabb kávét eredményez, viszont a savasság is megmarad. A francia stílus sötétbarna színt és keserűbb ízt ad, a savasság minimális, míg az olasz pörköléssel már-már feketére sütik a kávét, az aromában az égetett jegyek is feltűnnek – mutatott rá Zádor Attila. 

Kiemelte: a nagyvállalatok a profit érdekében a lehető legrövidebbre szűkítik a pörkölés, a hűtés, az utóérlelés folyamatát, míg a kisüzemek hagynak időt a  minőségi kávéhoz elengedhetetlen kémiai folyamatok kifutására.

A kávé ily módon aromásabbá válik, miként az sem mindegy, hogy mennyi idő telik el a pörkölés és a fogyasztás között. A tömegtermelés esetében ez egy év is lehet, miközben néhány hét volna az optimális – Zádorék ez utóbbi elvet követik.  

Út a Lunáig

A vállalkozás kávégép-szolgáltatással és -szervizeléssel indult több mint húsz évvel ezelőtt, és ahhoz is időnek kellett eltelnie, hogy belevágjanak a saját receptúrás, egyedi pörkölésű kávék előállításába. Zádor Attila negyven éve műszerészként végzett a Mechwart szakközépiskolában, ezzel a tudással helyezkedett el a Matávnál, majd a Tabán Trafik területi képviselőjeként dohányipari termékeket terítettek hajdú-bihari boltok részére. Kávégépeket szintén üzemeltettek, majd amikor a Tabán Trafik saját márkás kávéval rukkolt elő, Attiláék kóstoltatták helyi élelmiszerboltokban. 

Lakossági szervizszolgáltatást is nyújtanak (Fotó: Cívishír)

– 2004 körül kiszálltam, létrehoztam a Pe-Ge 2002 Bt.-t és belevágtam abba a tevékenységbe, amelyben addigra tapasztalatot szereztem. Azaz kávégépeket helyeztünk ki cégekhez, vendéglátóhelyekre, boltokba, biztosítva a 24 órán belüli szervizszolgáltatást. Mellette lakossági kávéfőzők javításával is foglalkoztam. Adódtak hullámvölgyek, de a vállalkozás összességében bevált – tekintett vissza.

Az első tíz év során főként Olaszországból hozott, jobb minőségű kávékkal dolgoztak. 2014-ben úgy döntöttek, megvalósítják az első saját receptúrás feketéjüket. Ebben szerepet játszott, hogy egy, a kávéüzletágban dolgozó barátjuk pörkölőüzemet indított. Nyolcvan különböző keverék és pörkölési módszer kipróbálása után úgy érezték, megtalálták a vágyott aromát, krémességet, keserűséget: ebből lett a Luna, a mai napig a legkeresettebb termékük, amellyel díjat is nyertek egy barista versenyen (Az év meglepetés kávéja, 2014).

Immunitás a járvány idején

A vállalkozás életében döntő jelentőséggel bírt Éva 2016-os belépése, ő korábban a debreceni Kenézy-kórház tüdőgyógyászati részlegén dolgozott. Több mint három évtizedes egészségügyi, oktatói tapasztalattal a háta mögött váltott, de a szemléletmódját a mai napig meghatározza az ismeretátadás iránti elhivatottság. 

– A kávé mértékkel való fogyasztása energizál, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a demencia, az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a savasság vitathatatlanul  gyomorpanaszokkal járhat, emiatt  a kávéinkat a megfelelő pörkölés révén igyekeztünk közös nevezőre hozni az egészséggel – hangsúlyozta Éva, aki elsősorban a lakossági ügyfelek kiszolgálását és a kitelepüléseket viszi a családi bizniszben. Szerinte akkor „kézműves” a kávé, ha azt a beszerzéstől a pörkölésen át a közvetlen értékesítésig egy kézben tudják tartani.

A kávé tetején képződő crema, vagyis a krém nemcsak finom, hanem az értékes aromák elillanását is gátolja (Fotó: Cívishír)

Éva és Attila 33 éve házasok, két gyermekük már felnőtt és alkalmanként besegítenek (egyikük gyógytornász, a másik angoltanár). A férj szerint azzal, hogy a feleségével „közösen húzzák a szekérkét”, a vállalkozás lehetőségei kitágultak. – Vásárokon, rendezvényeken árusítunk, ami által megszaporodtak a fogyasztói visszajelzések. A pörkölő mesterünk tudásban, kapacitásban egyaránt fejlődött. Ezek a tényezők mind közrejátszottak abban, hogy az igényekre reagálva három újabb kávét kísérleteztünk ki. 2018-tól egyre többen kerestek bennünket, szájhagyomány útján terjedt a hírünk. A koronavírus-járvány idején megijedtünk, hiszen bezártak a vendéglátóhelyek, sok munkahely kiürült, értelemszerűen visszaesett a kávégép-üzletág. Azonban a felfutó lakossági értékesítés és a szervizelés megmentette a céget a nehéz időszakban – mutatott rá a házaspár.

Hogy mit takar a receptúra kifejezés? 

Zádorék esetében azt, hogy milyen keveréket (angolul blendet) állítsanak össze különböző fajtájú arabica és robuszta kávékból, valamint mennyire pörköljék meg. Ez utóbbit taglaltuk már, de mi a különbség az arabica és a robuszta között?

– Kávét jellemzően az egyenlítői országokban termesztenek Dél-Amerikától Afrikán át Ázsiáig. Az arabica kávécserjék hegyvidéki növények, érzékenyek a kártevőkre, a szélsőséges időjárásra, a kávébab nagyobb szemű, alacsonyabb koffeintartalmú, magasabb cukortartalmú, ízgazdag. A robuszta alacsonyabban fekvő területeken terem, ellenállóbb, viszonylag igénytelen. Kisebb szemű, magas koffeintartalmú, savasabb, kevésbé aromás. Idehaza sokan tévhitben élnek, amikor azt hiszik, hogy a robuszta kávék „nem jók”. Miközben például az ugandai robuszta ára idén meghaladta a brazil arabicáét. A legtöbb készítmény blend, tehát e kétféle kávéfajta keveréke – részletezte Attila.

A Huszár Gál utca 43. szám alatti üzletükben hétköznaponként 9-17 óra között várják az érdeklődőket (Fotó: Cívishír)

Megjegyezte: az ízesített, pácolt termékek esetében, mint a „dohánykávé” vagy a „málnaízű” kávé, természetesen szó sincs különleges kávébabokról. Mindössze glicerines, ízesített oldattal vonják be a szemeket. – Mi az ízesített termékek helyett a kávéaromákat részesítjük előnyben, utóbbiak sokfélék, a sós karamellától a mentán át a csokoládéig, számos változatban léteznek – fűzte hozzá.

Négy kávé, négy íz

A Zádor házaspár eddig négy kávét dobott a piacra; elsőként a Lunával jelentkeztek, majd jött a Prestige, a Róma, végül egyet a Nagytemplomról neveztek el.

Slágertermékük, a Luna 4:1-es arányú vietnami robuszta és brazil arabica keverék közepes pörköléssel. Klasszikus íz, mérsékelt csokoládésság, alacsony sav- és magas koffeintartalom, krémesség jellemzi.

Egyedi receptúrás kávékat kínálnak (Fotó: Cívishír)

A Prestige-ben ugandai robusztát használnak, 3:2 arányban az arabica dominál, szintén a klasszikus, étcsokoládés ízvilágot tükrözi.

Előbbiektől eltérő a Róma, amelyben 4:1-es arányban az arabica van túlsúlyban. Ennek megfelelően gyümölcsös, citrusos aromák is előkerülnek. Lágy, félúton a könnyű és a telt között.

A Nagytemplom ihlette kávéjuk szinte teljes egészében arabica, a robuszta mindössze 5 százalékban van jelen. Alacsonyabb koffeintartalom, mérsékelt fűszeresség, citrusosság jellemzi, de a csokoládé is „megérkezik”. Kapucsínónak, lattének is ajánlják.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Új áruházat nyithatnak Debrecen keleti városrészében
Új áruházat nyithatnak Debrecen keleti városrészében
Lakossági fórumon kérdezték a városvezetőt.
Parkolási rend a négynapos hétvégén
Parkolási rend a négynapos hétvégén
Így változik a rend Debrecenben.
Családi majális a Kerekestelepen is
Családi majális a Kerekestelepen is
A debreceni keleti városrész sem marad ki a tavaszi ünnepből.
Megszületett Debrecenben az első egyetemi lombikkanca
Megszületett Debrecenben az első egyetemi lombikkanca
Egyszer majd iskolaló lesz belőle. 
Milliárdos üzletet kötne Debrecen az Epreskertben
Milliárdos üzletet kötne Debrecen az Epreskertben
Ingatlaneladásokról is döntött a városi közgyűlés.
Módosul a DKV menetrendje
Módosul a DKV menetrendje
Közleményt adott ki a debreceni társaság.
Debrecenbe hozták a hallgatók a világ ételeit
Debrecenbe hozták a hallgatók a világ ételeit
Kitettek magukért a fiatalok, több ezer érdeklődőt vendégeltek meg.
Hosszú hétvége: népszerű Hajdúszoboszló
Hosszú hétvége: népszerű Hajdúszoboszló
Sokan utaznak el kikapcsolódni.
A debreceni TheVR a Forbes-lista tetején
A debreceni TheVR a Forbes-lista tetején
A második helyen ismét Whisper Ton végzett.
„Én soha nem akartam kurvázni”
„Én soha nem akartam kurvázni”
Szex- és szerelemfüggők vallottak Debrecenben.
Jogszabályi hiányosságok miatt elmarad a vásár
Jogszabályi hiányosságok miatt elmarad a vásár
Hajdúböszörményben 3 ezer embert vártak – hiába.
Milliárdos üzletet kötne Debrecen az Epreskertben
Milliárdos üzletet kötne Debrecen az Epreskertben
Ingatlaneladásokról is döntött a városi közgyűlés.
Miért maradnak le a vállalkozások a digitális versenyben?
Miért maradnak le a vállalkozások a digitális versenyben?
Sok vállalkozás még ma is ösztönszerűen, stratégia nélkül költ marketingre.
Elmaradt a repülőrajt: rossz adatok jöttek
Elmaradt a repülőrajt: rossz adatok jöttek
Mérséklődött a gazdaság teljesítménye.
Rajtra kész Debrecen környezeti weboldala
Rajtra kész Debrecen környezeti weboldala
Helyi informatikusok alkották meg azt az internetes felületet, amelyen keresztül a városi levegő, a víz, a talaj és a biodiverzitás adatait is követhetjük.
OKSZ: visszafordíthatatlan kár lehet az árrésstopból
OKSZ: visszafordíthatatlan kár lehet az árrésstopból
A szervezet a háztartási- és tisztítószerek bevonását az intézkedésbe rövid távon sem tartja indokoltnak.
Az anyák kedvezményeit is megszavazta az Országgyűlés
Az anyák kedvezményeit is megszavazta az Országgyűlés
Mentesülnek az szja megfizetése alól a 30 évnél fiatalabb egygyermekes édesanyák is.
Készpénzfelvétel: 150 ezer forintig ingyenes lesz
Készpénzfelvétel: 150 ezer forintig ingyenes lesz
Bármelyik automatából vesszük fel.
A kormány fizet a baromfitartóknak, ha nem termelnek
A kormány fizet a baromfitartóknak, ha nem termelnek
A rendelkezésre álló összeg mintegy kétmilliárd forint.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elhunyt az Alkotmánybíróság korábbi elnöke
Elhunyt az Alkotmánybíróság korábbi elnöke
Az emberi jogok védelmezője volt.
Egymás tenyerébe csapott Amerika és Ukrajna
Egymás tenyerébe csapott Amerika és Ukrajna
Aláírták az ásványkincsek kitermeléséről szóló szerződést.
Gazdaság
Jogszabályi hiányosságok miatt elmarad a vásár
Hajdúböszörményben 3 ezer embert vártak – hiába.
Elmaradt a repülőrajt: rossz adatok jöttek
Mérséklődött a gazdaság teljesítménye.
Rajtra kész Debrecen környezeti weboldala
Helyi informatikusok alkották meg azt az internetes felületet, amelyen keresztül a városi levegő, a víz, a talaj és a biodiverzitás adatait is követhetjük.
OKSZ: visszafordíthatatlan kár lehet az árrésstopból
A szervezet a háztartási- és tisztítószerek bevonását az intézkedésbe rövid távon sem tartja indokoltnak.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Pihenés és élmények Berettyóújfaluban
Pihenés és élmények Berettyóújfaluban
Miután letettük a hajszárítót a fürdőben, akkor is színes programokat kínál a város.
Munkacipőket vásárolna a DKV
Munkacipőket vásárolna a DKV
Beszerzési hirdetmény.
Idén korábban nyit a debreceni strand
Idén korábban nyit a debreceni strand
Már fényesítik az Aquaticum csúszdáit.
Május elsején nyit a strand Hajdúszoboszlón
Május elsején nyit a strand Hajdúszoboszlón
Fellép Szabó Ádám, Szirota Jennifer és az Irie Maffia.
Hirdetés