Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceniként is lehet saját kávénk

Cívishír | 2025. 04. 25. | 10:59:01
A Zádor házaspár receptúrái mára közkedveltek – azok is keresik őket, akik korábban felhagytak a kávézással.
Debreceniként is lehet saját kávénk
Zádor Attila és felesége, Éva (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokan kényszerülnek lemondani a kávé élvezetéről a savak miatt, Zádorék büszkesége, hogy számukra is kínálnak olyan feketét, amelyik nem bántja a gyomrot, sőt, aromásabb a boltokban elérhető termékek többségénél; Debrecen egyetlen saját, egyedi receptúrás kávés vállalkozásának tulajdonosaival, Zádor Attilával és feleségével, Évával beszélgettünk.

Elengedhetetlen egy ellentmondással kezdeni: bár Magyarországon is rengetegen fogyasztják, a kávét kevéssé ismerik. A többség azzal sincs tisztában, hogy pusztán a pörkölés módja mennyire megváltoztatja a kávék színét, aromáját, savasságát. 

– Fajtától függően a kávébabokból különböző ízek hívhatók elő; az eljárás során tulajdonképpen karamellizáljuk, kisütjük a kávébabban lévő szénhidrátokat, savakat, olajokat, nedveket. A pörkölési idő és a hőmérséklet nagyban befolyásolja a végeredményt. A bécsi pörkölés alacsony hőmérsékleten rövid ideig tart, aromásabb kávét eredményez, viszont a savasság is megmarad. A francia stílus sötétbarna színt és keserűbb ízt ad, a savasság minimális, míg az olasz pörköléssel már-már feketére sütik a kávét, az aromában az égetett jegyek is feltűnnek – mutatott rá Zádor Attila. 

Kiemelte: a nagyvállalatok a profit érdekében a lehető legrövidebbre szűkítik a pörkölés, a hűtés, az utóérlelés folyamatát, míg a kisüzemek hagynak időt a  minőségi kávéhoz elengedhetetlen kémiai folyamatok kifutására.

A kávé ily módon aromásabbá válik, miként az sem mindegy, hogy mennyi idő telik el a pörkölés és a fogyasztás között. A tömegtermelés esetében ez egy év is lehet, miközben néhány hét volna az optimális – Zádorék ez utóbbi elvet követik.  

Út a Lunáig

A vállalkozás kávégép-szolgáltatással és -szervizeléssel indult több mint húsz évvel ezelőtt, és ahhoz is időnek kellett eltelnie, hogy belevágjanak a saját receptúrás, egyedi pörkölésű kávék előállításába. Zádor Attila negyven éve műszerészként végzett a Mechwart szakközépiskolában, ezzel a tudással helyezkedett el a Matávnál, majd a Tabán Trafik területi képviselőjeként dohányipari termékeket terítettek hajdú-bihari boltok részére. Kávégépeket szintén üzemeltettek, majd amikor a Tabán Trafik saját márkás kávéval rukkolt elő, Attiláék kóstoltatták helyi élelmiszerboltokban. 

Lakossági szervizszolgáltatást is nyújtanak (Fotó: Cívishír)

– 2004 körül kiszálltam, létrehoztam a Pe-Ge 2002 Bt.-t és belevágtam abba a tevékenységbe, amelyben addigra tapasztalatot szereztem. Azaz kávégépeket helyeztünk ki cégekhez, vendéglátóhelyekre, boltokba, biztosítva a 24 órán belüli szervizszolgáltatást. Mellette lakossági kávéfőzők javításával is foglalkoztam. Adódtak hullámvölgyek, de a vállalkozás összességében bevált – tekintett vissza.

Az első tíz év során főként Olaszországból hozott, jobb minőségű kávékkal dolgoztak. 2014-ben úgy döntöttek, megvalósítják az első saját receptúrás feketéjüket. Ebben szerepet játszott, hogy egy, a kávéüzletágban dolgozó barátjuk pörkölőüzemet indított. Nyolcvan különböző keverék és pörkölési módszer kipróbálása után úgy érezték, megtalálták a vágyott aromát, krémességet, keserűséget: ebből lett a Luna, a mai napig a legkeresettebb termékük, amellyel díjat is nyertek egy barista versenyen (Az év meglepetés kávéja, 2014).

Immunitás a járvány idején

A vállalkozás életében döntő jelentőséggel bírt Éva 2016-os belépése, ő korábban a debreceni Kenézy-kórház tüdőgyógyászati részlegén dolgozott. Több mint három évtizedes egészségügyi, oktatói tapasztalattal a háta mögött váltott, de a szemléletmódját a mai napig meghatározza az ismeretátadás iránti elhivatottság. 

– A kávé mértékkel való fogyasztása energizál, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a demencia, az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a savasság vitathatatlanul  gyomorpanaszokkal járhat, emiatt  a kávéinkat a megfelelő pörkölés révén igyekeztünk közös nevezőre hozni az egészséggel – hangsúlyozta Éva, aki elsősorban a lakossági ügyfelek kiszolgálását és a kitelepüléseket viszi a családi bizniszben. Szerinte akkor „kézműves” a kávé, ha azt a beszerzéstől a pörkölésen át a közvetlen értékesítésig egy kézben tudják tartani.

A kávé tetején képződő crema, vagyis a krém nemcsak finom, hanem az értékes aromák elillanását is gátolja (Fotó: Cívishír)

Éva és Attila 33 éve házasok, két gyermekük már felnőtt és alkalmanként besegítenek (egyikük gyógytornász, a másik angoltanár). A férj szerint azzal, hogy a feleségével „közösen húzzák a szekérkét”, a vállalkozás lehetőségei kitágultak. – Vásárokon, rendezvényeken árusítunk, ami által megszaporodtak a fogyasztói visszajelzések. A pörkölő mesterünk tudásban, kapacitásban egyaránt fejlődött. Ezek a tényezők mind közrejátszottak abban, hogy az igényekre reagálva három újabb kávét kísérleteztünk ki. 2018-tól egyre többen kerestek bennünket, szájhagyomány útján terjedt a hírünk. A koronavírus-járvány idején megijedtünk, hiszen bezártak a vendéglátóhelyek, sok munkahely kiürült, értelemszerűen visszaesett a kávégép-üzletág. Azonban a felfutó lakossági értékesítés és a szervizelés megmentette a céget a nehéz időszakban – mutatott rá a házaspár.

Hogy mit takar a receptúra kifejezés? 

Zádorék esetében azt, hogy milyen keveréket (angolul blendet) állítsanak össze különböző fajtájú arabica és robuszta kávékból, valamint mennyire pörköljék meg. Ez utóbbit taglaltuk már, de mi a különbség az arabica és a robuszta között?

– Kávét jellemzően az egyenlítői országokban termesztenek Dél-Amerikától Afrikán át Ázsiáig. Az arabica kávécserjék hegyvidéki növények, érzékenyek a kártevőkre, a szélsőséges időjárásra, a kávébab nagyobb szemű, alacsonyabb koffeintartalmú, magasabb cukortartalmú, ízgazdag. A robuszta alacsonyabban fekvő területeken terem, ellenállóbb, viszonylag igénytelen. Kisebb szemű, magas koffeintartalmú, savasabb, kevésbé aromás. Idehaza sokan tévhitben élnek, amikor azt hiszik, hogy a robuszta kávék „nem jók”. Miközben például az ugandai robuszta ára idén meghaladta a brazil arabicáét. A legtöbb készítmény blend, tehát e kétféle kávéfajta keveréke – részletezte Attila.

A Huszár Gál utca 43. szám alatti üzletükben hétköznaponként 9-17 óra között várják az érdeklődőket (Fotó: Cívishír)

Megjegyezte: az ízesített, pácolt termékek esetében, mint a „dohánykávé” vagy a „málnaízű” kávé, természetesen szó sincs különleges kávébabokról. Mindössze glicerines, ízesített oldattal vonják be a szemeket. – Mi az ízesített termékek helyett a kávéaromákat részesítjük előnyben, utóbbiak sokfélék, a sós karamellától a mentán át a csokoládéig, számos változatban léteznek – fűzte hozzá.

Négy kávé, négy íz

A Zádor házaspár eddig négy kávét dobott a piacra; elsőként a Lunával jelentkeztek, majd jött a Prestige, a Róma, végül egyet a Nagytemplomról neveztek el.

Slágertermékük, a Luna 4:1-es arányú vietnami robuszta és brazil arabica keverék közepes pörköléssel. Klasszikus íz, mérsékelt csokoládésság, alacsony sav- és magas koffeintartalom, krémesség jellemzi.

Egyedi receptúrás kávékat kínálnak (Fotó: Cívishír)

A Prestige-ben ugandai robusztát használnak, 3:2 arányban az arabica dominál, szintén a klasszikus, étcsokoládés ízvilágot tükrözi.

Előbbiektől eltérő a Róma, amelyben 4:1-es arányban az arabica van túlsúlyban. Ennek megfelelően gyümölcsös, citrusos aromák is előkerülnek. Lágy, félúton a könnyű és a telt között.

A Nagytemplom ihlette kávéjuk szinte teljes egészében arabica, a robuszta mindössze 5 százalékban van jelen. Alacsonyabb koffeintartalom, mérsékelt fűszeresség, citrusosság jellemzi, de a csokoládé is „megérkezik”. Kapucsínónak, lattének is ajánlják.

Ratalics László

További híreink
Marad a párás, ködös idő
Marad a párás, ködös idő
A Napot nem nagyon látjuk majd.
A jövő villanyszerelői versenyeztek Debrecenben
A jövő villanyszerelői versenyeztek Debrecenben
Villamossági ismereteiket kellett bizonyítaniuk.
Eltűnt egy 15 éves lány Debrecenben
Eltűnt egy 15 éves lány Debrecenben
A rendőrség segítságet kér.
Zárul a Cívis Ház jótékonysági kampánya
Zárul a Cívis Ház jótékonysági kampánya
A legtöbb szavazatot gyűjtő civil szervezet 1 millió forint pénzadományban részesül.
Bár munkanap, szombaton nincs ügyfélfogadás
Bár munkanap, szombaton nincs ügyfélfogadás
Debrecenre a rendelet nem vonatkozik.
Disznóvágást is lehet tanulni felsőfokon Debrecenben
Disznóvágást is lehet tanulni felsőfokon Debrecenben
Az egyetem egyebek mellett a hazai gasztronómiai hagyományokat is ápolja
Debreceni a Magyar Nephrologiai Társaság új elnöke
Debreceni a Magyar Nephrologiai Társaság új elnöke
Kárpáti István egyetemi docens célja a hazai nefrológia szakmai presztízsének további erősítése.
Mentők, rendőrök vonultak a debreceni kereszteződéshez
Mentők, rendőrök vonultak a debreceni kereszteződéshez
Egy bajbajutott rolleres miatt értesítették a hatóságokat.
LEGO-kockákból építik meg Munkácsy festményét
LEGO-kockákból építik meg Munkácsy festményét
Rengetegen dolgoznak a projekt megvalósításán Debrecenben.
Hibaelhárítás miatt kell terelni a Nagyerdőn
Hibaelhárítás miatt kell terelni a Nagyerdőn
A debreceniek türelmét és megértését kérik.
A legjobb pincészetek kaptak meghívást Debrecenbe
A legjobb pincészetek kaptak meghívást Debrecenbe
17 borvidék 32 pincészetének 118 borát minősítették a Debrecen Város Bora 2026 címért kiírt borversenyen.
Megszökött egy 16 éves fiú a debreceni javítóintézetből
Megszökött egy 16 éves fiú a debreceni javítóintézetből
Épp aznap, amikor rendőri felügyelet alá került az intézmény.
Játszóteret alakítanának ki Tiszacsegén
Játszóteret alakítanának ki Tiszacsegén
Szelfipont, járdaépítés, és a zöldterület rendezése is napirenden.
Lakossági energiatároló program indul
Lakossági energiatároló program indul
A napelemmel rendelkező családoknak.
Berendezéseket cserélnének a Balmazújvárosi úton
Berendezéseket cserélnének a Balmazújvárosi úton
Műszakilag elavultak a meglévők. A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Új vizek felé tart Debrecen
Új vizek felé tart Debrecen
Megvan a Civaqua 2-ről szóló támogatói szerződés.
Lesz elég hal a karácsonyi asztalra
Lesz elég hal a karácsonyi asztalra
Azt ígérik, a tavalyi áron.
A kormány 12,9 milliárddal kevesebbet szán Debrecenre
A kormány 12,9 milliárddal kevesebbet szán Debrecenre
Módosították több állami beruházás finanszírozását.
Egyre több a megrendelés?
Egyre több a megrendelés?
Így támogathatod a növekedést a cég pénzügyeiben.
Megvalósultak az infrastrukturális fejlesztések Görbeházán
Megvalósultak az infrastrukturális fejlesztések Görbeházán
Megújult közösségi terek és bővülő szolgáltatások a településen
Ismert debreceni fideszeseknek szólt be Magyar Péter
Ismert debreceni fideszeseknek szólt be Magyar Péter
A TISZA elengedné a közlekedési múzeumot, inkább a Nagyállomást venné „kezelésbe”.
Debreceni piac: bőség és óvatos vevők
Debreceni piac: bőség és óvatos vevők
Ön kiszámolta már, mennyit költ a karácsonyi menüre?
Számos kihívással néztek szembe a magyar gazdák
Számos kihívással néztek szembe a magyar gazdák
Fagy, ragadós száj- és körömfájás, aranyszínű sárgaság is volt 2025-ben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elhunyt a korábbi magyar sikeredző
Elhunyt a korábbi magyar sikeredző
Több klasszis is a kezei alatt nevelkedett.
Hirdetés
Hirdetés
Pocsajban a rendelő is mosolyog
Pocsajban a rendelő is mosolyog
Modern környezet, régi bizalom: így dolgozik a helyi fogorvosi csapat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Játszóteret alakítanának ki Tiszacsegén
Szelfipont, járdaépítés, és a zöldterület rendezése is napirenden.
Lakossági energiatároló program indul
A napelemmel rendelkező családoknak.
Berendezéseket cserélnének a Balmazújvárosi úton
Műszakilag elavultak a meglévők. A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Lesz elég hal a karácsonyi asztalra
Azt ígérik, a tavalyi áron.
A kormány 12,9 milliárddal kevesebbet szán Debrecenre
Módosították több állami beruházás finanszírozását.
Egyre több a megrendelés?
Így támogathatod a növekedést a cég pénzügyeiben.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A csendes technológia
A csendes technológia
Hogyan változtatják meg a modern fűtési rendszerek az akusztikus komfortot?
Fedezze fel Hajdúszoboszló adventi meglepetéseit!
Fedezze fel Hajdúszoboszló adventi meglepetéseit!
Szálláskedvezmények, gasztronómiai ajánlatok, családi és baráti kikapcsolódást kínáló programok.
Megvalósultak az infrastrukturális fejlesztések Görbeházán
Megvalósultak az infrastrukturális fejlesztések Görbeházán
Megújult közösségi terek és bővülő szolgáltatások a településen
Kihívást jelent az online marketing?
Kihívást jelent az online marketing?
Egy SEO ügynökség lehet a megoldás.
Hirdetés
Hirdetés