Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A világszínvonal megérkezett a Debreceni Egyetemre

unideb.hu | 2024. 05. 13. | 19:42:00
A szakmai fórum fókuszában a Da Vinci robotsebészeti rendszer és a mesterséges intelligencia szerepelt.
A világszínvonal megérkezett a Debreceni Egyetemre
A robotsebészet előtt nagy jövő áll (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A mesterséges intelligencia, illetve a robotsebészet gyógyításban, oktatásban és kutatásban betöltött jelenlegi és jövőbeli szerepét vitatták meg a résztvevők a Debreceni Egyetemen rendezett hétfői szakmai fórumon. Az előadók bemutatták többek között a legújabb egyetemi fejlesztés, a Da Vinci robotsebészeti rendszer alkalmazását.

- A mesterséges intelligenciát évek óta alkalmazzák az orvostudományban, például a képalkotó diagnosztikában, vagy a nagyon precíz tervezést igénylő terápiás beavatkozásoknál. Emellett ki kell emelni a Da Vinci robotsebészeti rendszert, ahol a klasszikus sebészi munkát robot és komoly mesterséges intelligencia egészíti ki. A Debreceni Egyetem folyamatosan törekszik a fejlesztésre ezen a területen is, hiszen ez egy olyan tudományos technológiai irányzat, amely páratlan lehetőségeket kínál – emelte ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Szilvássy Zoltán rektor (Fotó: unideb.hu)

Bács Zoltán kancellár úgy fogalmazott: a világszínvonal már megérkezett a Debreceni Egyetemre. Az utóbbi időszakban beszerzett új eszközök, technológiák nagymértékben segítik a betegellátást, az oktatást és a kutatást. Többek között ilyen a Da Vinci robotsebészeti rendszer, amelyet május 14-én, kedden adnak át az intézményben.

Bács Zoltán kancellár (Fotó: unideb.hu)

- A mesterséges intelligencia a jövőben még jobban fogja segíteni az orvoslást. A robotika soha nem látott lehetőséget rejt magában. Nekünk az a feladatunk, hogy a hallgatóinkat, a jövő orvosait megismertessük a legújabb technológiákkal, minél jobban felkészítsük őket azok alkalmazására, használatára. Ehhez rendelkezésre áll az újdonságokra nyitott, elhivatott, és érdeklődő oktatói gárda – hangsúlyozta Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A jövőbe és tovább…- A mesterséges intelligenciától a robotsebészetig című rendezvényen a résztvevők áttekintették a mesterséges intelligencia és a robotsebészet legaktuálisabb kérdéseit. A programot az Általános Orvostudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar közösen szervezte.

- Ahogy Kornai János közgazdász fogalmazott: „az egészségnek különleges, semmihez sem hasonlítható értéke van….”. Tudjuk, hogy bár tisztán gazdasági megfontolások alapján nem lehet döntéseket hozni az egészségügyben, ez nem jelenti azt, hogy gazdasági elemzések nélkül szabad döntéseket hozni. A rendezvény felhívja a figyelmet arra, hogy az orvos- és egészségtudomány, valamint a gazdaságtudomány együttműködésével milyen hatékonyságnövelési lehetőség van a jövő egészségügyében – foglalta össze Fenyves Veronika, a Gazdaságtudományi Kar dékánja.

Fenyves Veronika, a Gazdaságtudományi Kar dékánja (Fotó: unideb.hu)

Szekanecz Zoltán, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszék vezetője, a program egyik főszervezője a hirek.unideb.-hu-nak azt mondta: a XXI. században az orvostudomány legnagyobb áttörései közé tartozik a robotsebészet és a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása. Ez a rendezvény a két terület fúziója révén jött létre és jól reprezentálja a Debreceni Egyetem különböző karainak kollaborációját.

A program első részében a résztvevők megismerhették a mesterséges intelligencia alapjait, gazdasági vonatkozásait, valamint felhasználhatóságát a medicinában és a képalkotó diagnosztikában. A rendezvény második felében pedig a szimulációs oktatás és a készségfejlesztés orvosképzésben és továbbképzésben betöltött szerepéről, valamint a Da Vinci rendszer sebészetben, a nőgyógyászati, urológiai, illetve fül-orr-gégészeti műtéteknél való alkalmazásáról hallhattak az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nagy Márton bejelentette: 2024 végéig biztosan marad a kamatstop
A kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1250 milliárd forintot.
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.