Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenieket kérdeztünk: Ali a legnagyobb király?

| 2012. 01. 17. | 15:31:51
Debrecen – Nem csak minden idők legjobb bokszolója, hanem az újkori történelem egyik legnagyobb hatást kiváltó személyisége. Polgárjogi aktivista és békeharcos, a ring királya. A louisville-i géniusz ma hetvenéves.
Debrecenieket kérdeztünk: Ali a legnagyobb király?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Az én nemzedékem egyértelműen Muhammad Alin nőtt fel. Akkora befolyással bírt ránk a szellemisége, hogy annak idején a Debreceni Sportiskolában mindenki őt utánozta, vagy legalábbis törekedett rá. Próbáltuk ellesni a fergeteges lábmunkáját, leengedtük a kezünket. Nekem máig mind szakmailag – hiszen nem csak profi világbajnok volt, hanem olimpiai bajnok is –, mind pedig emberileg ő a csúcs. Polgárjogi aktivistaként és békeharcosként is óriási respektet vívott ki magának a szememben. A végsőkig kiállt az elvei mellett, a fénykorában inkább vállalta a sok évnyi meghurcoltatást és eltiltást, de akkor is megtagadta a vietnámi behívót. Belátható időn belül aligha lesz olyan ember a sportvilágban, aki akkor a hatást gyakorol a fiatalságra és a következő nemzedékre, mint ő a hatvanas-hetevenes években – fogalmazott Serfőző Attila, régiónk legmagasabb szinten jegyzett bokszbírója.

Deél István, a DVSC vezetőedzője szerint Muhammad Alinál okosabb bokszolót még nem látott a világ, de talán sportolót sem.
– Engem elsősorban az ő taktikai felkészültsége nyűgözött le – kezdte a Loki-mester – Minden meccs előtt tökéletesen felkészült az ellenfeléből, és a szorítóban játszott vele, mint macska az egérrel. Azzal nyilvánvalóan mindenki tisztában van, hogy micsoda fizikai képességek birtokában volt, azt a stílust tanítani nem lehet, arra születni kell. Minden kétséget kizáróan az egyik legnagyobb egyénisége volt a korának. Mivel korban hozzám közelebb áll, nekem Sugar Ray Leonard a legnagyobb kedvencem, de Muhammad Ali volt a legnagyobb, ehhez nem férhet kétség. Nem tudom, hogy súlyos betegsége miatt képes-e élvezni még az életet, kívánom, hogy élvezze! – így Deél edző.

A DVSC korábbi trénere, az évek óta immár főleg profikat edző Somlai Miklós szerint Muhammad Ali nem más, mint a modern ökölvívás megteremtője.
– Ali olyan volt, mint az Aranycsapat a labdarúgásban: korszakalkotó. Megreformálta az ökölvívást. Ő mutatta meg, hogy ésszel többre lehet vinni a szorítóban, mint erővel. Minden idők legtechnikásabb ökölvívójaként tekintek rá, aki fergeteges lábmunkával új színt vitt a bokszba. Csodálatra méltó volt az a képesség, ahogy kiismerte az ellenfeleit. A nálánál sokkal erősebb George Foremannek megmondta, hogy a hetedik menetben kiüti, és úgy is lett. Hat meneten át altatta, majd kegyetlen ragadozóként hirtelen lecsapott. Nagy szája volt, de megengedhette magának, mert ő Number One – mondta Somlai Miklós.

BeA

Ali a fajok különbözőségéről:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Utat újítanak fel és kátyúznak Konyáron
Utat újítanak fel és kátyúznak Konyáron
Hajdúhadházi cég végzi a munkát.
Gazdaság
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
A legtöbb ingatlant Debrecenben hirdették meg
Felpörgött az ingatlanpiac Magyarországon az első negyedévben.
Nyíregyházi cég vette meg a debreceni Kartonpackot
A Covid alatt helyezték állami felügyelet alá.
Pünkösd: két napig minden nagy élelmiszerbolt zárva tart
Addig várhatóan megrohamozzák az üzleteket az emberek.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.