Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Barcelona most tényleg messze van Debrecentől

| 2010. 11. 23. | 12:02:54
Debrecen – Az álom, hogy a DKSE a Dózsa nyomdokába lépve bajnokságot nyer, és a Főnixben nyolcezer néző előtt legyőzi Nagy László Barcelonáját, annyira szép volt, hogy mire felébredtünk, a másodosztály alján találtuk magunkat.
Barcelona most tényleg messze van Debrecentől
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni férfi kézilabda a túlélésért küzd, és semmi garancia nincs arra, hogy egy év múlva is lesz DKSE. Februárban körvonalazódik a jövő évi büdzsé, ha nem lel támogatókra a klub, akkor Gilányi József klubelnök szerint „el kell gondolkodni a bolt bezárásán”. Ahhoz képest, hogy néhány éve még a Barcelona volt a cél…

– A problémák úgy kezdődtek, hogy a két legnagyobb szponzorunk, az EON és az önkormányzat szép lassan kihátrált, vagy drasztikusan csökkentette a támogatását. Egy éve arra kényszerültünk, hogy a légiósainkat elküldjük, ennek következményeként kiestünk az NB I-ből – magyarázta a Cívishírnek 2010-es pénzügyi krach okait Gilányi József, aki a DKSE első emberévé avanzsált, miután senki más nem vállalta a mostanában nem igazán hálás pozíciót. – Maradtunk néhányan – Süvöltős Mihály, Benyáts Balázs, Bíró Imre, Vass Gyuri, Hernyák Imre –, akiknek szívügyük a férfi kézilabda, megpróbálunk életben maradni. A tartalékainkat éljük fel, s közben persze gőzerővel dolgozunk azon, hogy támogatókat találjunk. Csak sajnos nem nagyon akarnak adni.

Szenvedés

A nagy szenvedés sajnos a csapatra is jellemző, mely a második vonalban, az NB I/B Keleti-csoportjában az utolsó előtti, tehát a kiesés réme fenyegeti. Bár messze még a bajnokság vége, és a feljutáson kívül semmi sincs veszve, nem töltheti el bizakodással a DKSE megmaradt híveit, hogy se pénz, se szándék nincs az erősítésre a téli szünetben.
– Elsődleges célunk a debreceni fiataloknak adni játéklehetőséget, és reméljük, hogy a végén csak nem esünk ki az NB I/B-ből is. Egyébként a pénzünk is csak arra elég, hogy a saját játékosainkat szerepeltessük, igazolásra semmi esély. Tavasszal dől el minden, ebben az osztályban látványos feltámadások és visszaesések következnek be a bajnokság második felében, a klubok anyagi helyzetének függvényében – tekintett előre Gilányi József, elárulva, hogy most mintegy 25 millió forint a gárda éves költségvetése, ami elég szerény juttatásokra, illetve a versenyeztetésre, a DKSE ugyanis az NB II-ben is indít csapatot, ahol az ifiket szerepelteti.

Ébredés után

A helyzet tehát nem túl rózsás ott, ahol néhány éve még a Bajnokok Ligájáról álmodoztak. A korábbi klubelnök, Csonka Tibor például annyiszor emlegette a Barcelonát és a Főnixet minden fórumon, hogy már a lelki szemeinkkel láttuk, amint Nagy László és csapata fejet hajt a DKSE-nek a nyolcezer tomboló debreceni kézilabdabarát előtt. Ébredés után megkérdeztük Gilányi Józseftől, hogy most mennyire van a katalán főváros Debrecentől, az NB I/B aljától?
– Nagy László Barcelonája sosem volt közel, de azt a lendületet nem lehet elvitatni, ami ezt a klubot jellemezte az alapításától számítva öt évig. Három év után már az EHF-kupában szerepeltünk, a szlovéniai Gorenjében háromszor kérdezte meg újra és újra egy újságíró, mert azt hitte, elhallott valamit. Megvertük itthon a Szegedet, a Dunaferrt, megszorongattuk a Veszprémet, szóval voltak remek hangulatú, teltházas meccseink. Az más kérdés, hogy Damoklész kardja ott lebegett a fejünk fölött, mert tudtuk, ha az egyik nagy támogatónk kiszáll, akkor beüt a ménkű. Hát beütött – így Gilányi József.

Fogytán a kedv

A klubfő a válsághelyzet kezelésében már rutinos sportvezetőnek számít, a Debreceni Dózsa haláltusájának ugyanis szakosztályvezetőként „szemtanúja” volt. Még egy klubot nem szeretne kimúlva látni.
– Belefárad az ember az állandó küzdelembe, és a sok sikertelenség a kedvét szegi. Mi még kitartunk, mert imádjuk ezt a sportot, de ki tudja, meddig? Sokat várunk az új sporttörvényi változtatástól, melynek értelmében a társasági adó 70 százaléka sporttámogatásra fordítható. Most legalábbis arra hivatkoznak a potenciális szponzorok, hogy majd a társasági adóból adnak, ha az Európai Unió zöld utat ad a tervezetnek. Talán ez lesz a mentőöv, majd meglátjuk – fogalmazott némi lemondással a hangjában a DKSE elnöke.

Mennyire van a Barca?

Kiszámoltuk Barcelona mennyire van Debrecentől kézilabdás „mértékegységben”, ami egészen konkrétan pénzt jelent. A Bajnokok Ligájában szereplő két magyar csapat közül a szegényebbik, a Szeged 1,2 millió euróból (úgy 325 millió forintból) gazdálkodik ebben az esztendőben hivatalosan, ami azt jelenti, hogy kevesebb biztosan nem lehet a büdzsé a Tisza-partján, hanem – ismerve a klubok és az APEH „viszonyát” – inkább több. Ez is csillagászati összeg, de még kevés ahhoz, hogy a Barcát verve lássuk. A Veszprémről nem találtunk hivatalos adatot, de egyes hírek szerint súrolja az egymilliárdot a költségvetésében, és van is reális esélye legyőznie a katalánokat. 4-5 millió forintos havi átlagkeresetű játékosokkal operálva talán el lehet kapni Nagy Laciék grabancát. Ha valaki Debrecenben férfi kézilabdaklubot alapít vagy felkarol, s Barcelonát emleget, akkor valahogy így számoljon.

Cs. Bereczki Attila

Férfi kézilabda NB I/B, Keleti-csoport, az állás

A DKSE idén még egyszer-egyszer játszik idegenben és itthon. November 24-én, szerdán Békésre látogat, majd december 5-én 17.30-tól a Balassagyarmatot fogadja az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nádas Péter azért nem kapott díjat, mert fehér férfi
Nádas Péter azért nem kapott díjat, mert fehér férfi
Noha a regényét a zsűri korábban mesterműnek minősítette.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát