Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Villamosokra adtak pénzt Debrecennek, a 3-as vonalra nem

Cívishír | 2024. 03. 05. | 14:43:13
Az 1-es pályáját korszerűsítik és a vasúti közlekedés sebességét is gyorsítanák.
Villamosokra adtak pénzt Debrecennek, a 3-as vonalra nem
Az 1-es villamos megállója a Péterfia utcán (Fotó: DKV)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni 1-es villamosvonal korszerűsítése és új járművek beszerzése benne van, a főpályaudvar és a 3-as villamosvonal megépítése nem szerepel azon a listán, amely az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) kiemelt, a kormány által jóváhagyott projektjeit tartalmazza.

Először is tegyük tisztába: az IKOP Plusz a magyarországi kötöttpályás, közúti, kerékpárúti és kikötői beruházások megvalósítását célozza EU-s és hazai finanszírozásban (a költségek 85 százalékát az európai uniós, 15 százalékát a magyar költségvetésből fizetik). A kormány március 4-én arról döntött, hogy melyek legyenek ennek a programnak a kiemelt, azaz elsőbbéget élvező beruházásai a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusban. A legvaskosabb a budapesti déli körvasút második üteméhez kapcsolódó projekt (új megállóhelyek létesítése 210 milliárd forintból).

Debrecent és tágabb pátriánkat érintően hat beruházást találni az 54 pontból álló listán.

  1. A debreceni 1-es villamosvonal rekonstrukciója és 9 új, alacsonypadlós villamos beszerzése. A beruházás becsült költsége 23,2 milliárd forint. A támogatást az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium, Debrecen városa és a DKV Zrt. igényelte, a kérelem benyújtása 2024-ben várható.
  2. A Debrecen-Apafa – Mátészalka vasútvonal villamosítása és pályafejlesztése. A beruházás becsült költsége 141,5 milliárd forint. A támogatást az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a MÁV Zrt. igényelte, a kérelem benyújtása 2024-ben várható.
  3. A Debrecen–Nyíregyháza vasútvonal fejlesztésének előkészítése; a megvalósításra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz szükséges előkészítési és tervezési feladatok elvégzése. A beruházás becsült költsége 0,5 milliárd forint. A támogatást az ÉKM igényelte, a kérelmet 2023-ban benyújtották.
  4. Pályarekonstrukció az Újfehértó–Nyíregyháza vasúti vonalszakaszon, valamint elektronikus biztosítóberendezés és ETCS kiépítés a Debrecen–Nyíregyháza vonalszakaszon. Utóbbinál a cél a 160 km/órás sebesség. A beruházás becsült költsége 105 milliárd forint. A támogatást az ÉKM és a MÁV Zrt. igényelte, a kérelmet 2024-ben benyújtják.
  5. A Püspökladány–Debrecen vasútvonal korszerűsítése, Debrecen állomás részleges átépítésének előkészítése és a Szajol–Debrecen vasútvonalon ETCS vonatbefolyásoló rendszer kiépítése. Cél a 160 km/órás sebesség. A beruházás becsült költsége 5,4 milliárd forint. A támogatást az ÉKM igényelte, a kérelmet 2023-ban benyújtották.
  6. A Debrecen–Balmazújváros vasútvonal villamosításának és elővárosi fejlesztésének megvalósítása. A beruházás becsült költsége 38 milliárd forint. A támogatást az ÉKM és a MÁV Zrt. igényelte, a kérelmet 2024-ben benyújtják.

Bár a 3-as villamos fejlesztése „1-es”, a debreceni vasútállomás fejlesztése „2-es” prioritással szerepelt az IKOP PLUSZ-ban megvalósításra esélyes beruházások listáján, a mostani kormánydöntésben nem szerepel e két projekt. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy más forrásból nem indulhatnak el ezek a beruházások.

Ratalics László

Debreceniek, jöhet a Civaqua 2!
Negyvenmilliárdos beruházás a Nagyerdőért, a fancsikai, a mézeshegyi tavakért, a Vekeriért.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Életre szóló klubtagságot kapott.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát