Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több szempontból is történelmet írtak a magyarok

mti | 2024. 05. 05. | 09:16:21
Egy héttel ezelőtt a nők is hasonló bravúrt vittek véghez.
Több szempontból is történelmet írtak a magyarok
A magyar jérkorong-válogatott először jutott vissza egyből a világelitbe (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több szempontból történelmi feljutást vitt véghez a magyar férfi jégkorong-válogatott azzal, hogy szombaton megnyerte a bolzanói divízió I/A-tornát, és jövőre a 16 csapatos elitvilágbajnokságon szerepelhet.

A gárda először 2008-ban Szapporóban, majd 2015-ben Krakkóban, harmadszorra 2022-ben Ljubljanában, negyedszerre pedig most Bolzanóban vívta ki a feljutást. Az első alkalommal még két azonos szintű divízióból lehetett feljutni a legjobbak közé, ehhez meg kellett nyerni a szapporói viadalt, a másik három esetben már csak egyetlen hatos csoport létezett és az első két hely ért továbbjutást, a válogatott pedig első alkalommal tudott az élen végezve feljutni. Ráadásul először tudta a magyar válogatott vb-n tizenegy vereség után legyőzni Szlovéniát.

Ezen kívül az is először fordult elő, hogy sikerült kiesést követően egyből kiharcolni a visszajutást, ráadásul egy héttel ezelőtt a nők is hasonló bravúrt vittek véghez Klagenfurtban, így 2025-ben mindkét nem csapata elit szereplő lesz. A férfiak 2025. május 9-25. között Stockolmban, illetve a dániai Herningben, a nők pedig április 9-20. között Ceske Budejovicében játszanak.

Érdekesség, hogy a négy férfi feljutás mindegyike kanadai kapitány vezetésével történt, sorrendben Pat Cortina, Rich Chernomaz, Sean Simpson és most Don MacAdam révén, Cortina ezen kívül kétszer a nőket is felvitte az elitbe.

A csapat egésze sok mindenen ment keresztül a torna előtt és alatt. MacAdam már azért sok kritikát kapott, mert a szövetség szakmai igazgatójaként nem tudott a tavaly nyáron váratlanul távozó Kevin Constantine helyére utódot találni, ezért jobb híján saját magát nevezte ki. Ráadásul az egyik meghatározó játékos, Bartalis István a rossz körülményekre hivatkozva lemondta a válogatottságot. Aztán az első komoly tornáján, a februári olimpiai selejtezőben a csapat nem harcolta ki hazai jégen a továbbjutást, más kérdés, hogy a fehéroroszok kizárásával nyár végén mégis lehet folytatni az ötkarikás kvalifikációt. A lengyelek elleni felkészülési összecsapásokon, két héttel a vb előtt ugyancsak nagyon gyenge játékkal rukkolt elő a brigád, a gólerős vezéregyéniség, Sofron István megjegyzése szerint "sokan temették őket, és kieséstől tartottak." Bolzanóban, a harmadik fordulóban, a románok elleni szerdai vereség után Galló Vilmos élő televíziós interjúban bohócnak nevezte MacAdamet és kritizálta őt. A kínos ügy gyorsan lezárult Galló bocsánatkérésével és az MTI értesülése szerint MacAdam a csapat és a stáb előtt elismerte, hogy hibázott. Másnap pedig a szövetségnek azt a sajtóértesülést kellett cáfolnia, hogy MacAdamet az utolsó két fordulóra lecserélik és az egyik másodedző lép helyére.

A bolzanói történéseket magas intelligenciával kezelték a játékosok és az edzők. Pénteken és szombaton újra igazi egység mutatkozott, a szurkolók is hihetetlenül a válogatott mögé álltak, és ezeknek is köszönhetően jött a házigazda olaszok, valamint a szlovénok elleni, érzelemdús egy-egy gólos diadal - hosszabbításos, illetve a hajrában esett győztes góllal, és velük együtt pedig a történelmi feljutás.

A 73 éves MacAdam megerősítette az MTI-nek, hogy a keddi, világbajnoki címvédő Kanada elleni barátságos mérkőzés lesz az utolsó, amin kapitányként vesz részt, utána hazaköltözik Kanadába.

A bolzanói torna az egyik legnehezebb volt, amit valaha rendeztek ebben a divízióban. A viadal első meccsén a Koreai Köztársaság legyőzte a tavaly még elitben érdekelt Szlovéniát. Ezt követően mégis az ázsiai válogatott esett ki a divízió I/B-be, míg Szlovénia elsőként, már a negyedik fordulóban bebiztosította feljutását. A 17 erdélyi magyarral felálló románok két vereség után a záró napon a feljutásért játszottak, és az olaszok is az utolsó pillanatban mondhattak le az elitbe kerülésről köszönhetően a magyar győzelemnek.

A válogatottban most remek elegyet alkotnak a rutinos, közel 30 éves vagy idősebb játékosok, valamint a 2000-es években születettek. Ezt a 32. születésnapját a torna alatt ünneplő és a hat pontjával a bolzanói vb legeredményesebbje, Hári János is megerősítette.

A következő szint az lenne, ha a férfiak jövőre bent tudnának maradni a 16 között.

A szurkolók kedden, az MVM Dome-ban, a Kanada elleni meccsen tudják köszönteni kedvenceiket, ugyanakkor Bolzanóban vasárnapra virradóra is már volt egy kis ünnepség. Minden színpadra lépő játékos megköszönte a több száz kiutazó drukkernek a támogatást, és azt, hogy szinte hazai pályát varázsoltak Bolzanóban. Ahogy kiabálták: "Itthon vagyunk, két nap múlva meg otthon leszünk!"

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
Ismét megműtötték a szlovák kormányfőt.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát