Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit érdemes tudni a szaxofonról? Ismerj meg egy kivételes hangszert!

civishir.hu | 2024. 05. 04. | 08:43:56
XXX
Mit érdemes tudni a szaxofonról? Ismerj meg egy kivételes hangszert!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tudtad, hogy az első szaxofon 1842-ben készült Párizsban? Adolphe Sax egy belga származású francia hangszerkészítő volt, akinek már apja is hangszertervezőként tevékenykedett. Belgiumban született 1814-ben, iskoláit Brüsszelben végezte, de 1841-ben Párizsba költözött. 

Sax 1846-ban kapott 20 éves szabadalmat az általa kifejlesztett új hangszercsaládra. A francia hadsereg zenekarait teljesen átszervezték, bekerültek ezek az új hangszerek is, így megálmodójuk lett a hadsereg fő hangszerellátója. 

Az Inter-Music hangszerüzlet többféle szaxofont, köztük altszaxofonokat, tenorszaxofonokat, bariton-, illetve szopránszaxofonokat is kínál vásárlóinak. Leggyakrabban ezt a négy típust használják, ezek alkotják a szaxofonkvartettet is. Most nézzük meg egy kicsit részletesebben ezt az izgalmas hangszert!

A szaxofon varázsát sok műfajban felismerték

A magyar zeneszerzők közül Bartók Béla volt az, aki először alkalmazta a szaxofont A fából faragott királyfi című zeneművében. A hangszert főleg katonazenekarokban használták eleinte, de időnként operákban és szimfonikus művekben is megjelent. 

Főleg a jazz-zenében van jelentős szerepe, de olyan sokoldalú, hogy a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem korlátozódik használata kizárólag erre a műfajra. A szaxofon páratlan varázsa és jellegzetes hangzása lírai dalokban is sokszor megjelenik. Gyakran teszik emlékezetessé ezeket a zenéket egyedülálló és zseniális szaxofonszólók. 

A szaxofonok négy legismertebb fajtája

A hangszercsalád egyik legmélyebb hangú tagja a baritonszaxofon, amelynek hangszíne sötét és erőteljes. Jazz- és szaxofonegyüttesek nélkülözhetetlen tagja, de előfordul blues, pop és klasszikus zenekarokban is. 

Nagyon kedvelt a tenorszaxofon is, amely közép- és magas hangok megszólaltatására is képes köszönhetően széles hangterjedelmének. Ez is egy sokoldalú hangszer, ami azt jelenti, hogy jazz, pop, blues, illetve a klasszikus zenei műfajban is kimondottan népszerű. 

Az altszaxofon kétségtelenül a legnépszerűbb tagja a családnak, amelynek hangterjedelme szintén nagyon széles. Hangja közepes mélységű és meleg hangszínnel rendelkezik. A szaxofonkvartettekben is fontos szerepet játszik a szaxofonzenekarok mellett, de ugyanúgy ismert a blues, a jazz és a klasszikus zenei műfajban is, mint társai. 

A legmagasabb hangon e négy hangszer közül a szopránszaxofon szólal meg, amely megjelenésében eltér az előző típusoktól. Ez általában egyenes testű, de létezik hajlított változat is. Hangszíne világos és fényes, a magas hangok miatt kifejezetten testhezálló számára a szólójáték. Klasszikus és kortárs, illetve jazz- és kamarazenében is helytáll. 

Miért olyan sokrétű ez a hangszer? 

A szaxofon hangszíne nagyon változatos, ami különleges rezonanciával rendelkezik. Hangzása a nyugodt, melankolikus, komoly érzésektől a féktelen szenvedélyig bármit képes kifejezni. Ez a változatos bája teszi olyan kivételessé a hangszerek között. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Hirdetés
Hirdetés
3x3: vereséggel kezdtek a férfiak Debrecenben
3x3: vereséggel kezdtek a férfiak Debrecenben
Izraeltől kapott ki a magyar válogatott.
Gazdaság
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Utat újítanak fel és kátyúznak Konyáron
Hajdúhadházi cég végzi a munkát.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát