Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így terveznek Hajdúböszörményben

Cívishír | 2024. 02. 27. | 15:50:40
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Így terveznek Hajdúböszörményben
Kiss Attila polgármester (Fotó: Kiss Attila/Facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy 12,6 milliárd forint a mintegy 30 ezres Hajdúböszörmény 2024-es költségvetési mérlegfőösszege; a helyi képviselő-testület által nemrég elfogadott tervezetből kitűnik, idén 1,85 milliárd forint iparűzési adóbevétellel kalkulálnak.

A költségvetés-tervezetet előterjesztő Kiss Attila polgármester (Fidesz-KDNP) az inflációt, a minimálbér-emeléssel járó, intézményfenntartóként fizetendő bértömeg-növekedést és a pedagógus-béremelés fedezetének előteremtését nevezte meg mint fő kihívásokat, amelyekre „gazdasági megoldást kell keresni”. Ugyanakkor a büdzsé összeállításakor elsőbbséget kívántak adni a munkahelyek megtartásának, a bölcsődei és óvodai ellátásnak, a gyermekétkeztetésnek, a bentlakásos idősgondozásnak, valamint a nehéz helyzetbe kerülő hajdúböszörményiek segítésének. Nehézséget jelent az is, hogy míg 2023-ben a jelentős energiaár-emelkedésre hivatkozva a kormányzat 444 millió forint támogatásban részesítette a várost, addig idén ilyen jellegű segítség nem várható.
A nullaszaldós hajdúböszörményi költségvetés működésű hitelt nem tartalmaz, terveznek viszont – amennyiben a kormány engedélyezi – 600 millió forint fejlesztési hitel felvételével. 

A helyi adóbevételek közül a legjelentősebb az iparűzési adóé, amely összege a 2022-es 987 millió forintról  1,83 milliárd forintra emelkedett (nagyjából ennyit terveznek beszedni idén is). Az építményadó a két évvel ezelőtti 132 millió forinthoz képest 7 millióval csökkent 2023-ben, az idei cél 130 millió forint. Hajdúböszörmény idegenforgalmi adóból mindössze 5 millió forinttal kalkulál. Bár jelenleg is zajlanak adásvételről szóló tárgyalások, az előző évek gyakorlatához képest idén nem terveznek ingatlanértékesítéssel. 

Ami a kiadásokat illeti, köztisztaságra 60, út-híd karbantartásra 50, sportfeladatokra 45, belvízzel összefüggő feladatokra 12,7 millió forintot terveztek. A helyi uszoda és a gyógyfürdő üzemeltetéséhez az önkormányzat 45 millió forinttal járul hozzá.

A 2024-es nagyobb projektek közül kiemelkedik a Hajdúdorogra és a Debrecenbe vezető kerékpárút 2,4 milliárd forintos összege és az az egymilliárdos fejlesztés, amely során a város egyes részein megújul a zöldterület, utcabútorokat cserének, játszóteret, kültéri fitneszpark hoznak létre. Ennek része a Hajdúböszörmény északi részén található egyik víztározó műtárgyainak korszerűsítése, amely után megújulhat a vízi világ és a tározó akár csónakázótóként is funkcionálhat. Szintén ide tartozik a városi könyvtár energetikai korszerűsítése és a lapostetőzet átalakítása. Folytatódik a Nyugati Ipari Park fejlesztése (472 millió forint), a bel- és külterületi utak fejlesztése (700 és 300 millió forint). 

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Életre szóló klubtagságot kapott.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát