Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három ütemben újítja meg Polgár a járdáit

Cívishír | 2024. 04. 29. | 19:49:57
Akár a lakosok is segíthetnek a több mint 50 kilométeres járdahálózat korszerűsítésében.
Három ütemben újítja meg Polgár a járdáit
Három ütemben újítják fel Polgár több mint 50 kilométeres járdahálózatát (Fotó: Polgári önkormányzat)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyon régen bazaltkockából vagy betonlapokból épített járda dívott, majd a betongyalogút, később az aszfaltjárda következett, míg napjainkban leginkább térkövezett járófelületek épülnek. Bármilyenen is járunk, szeretjük, ha sima és biztonságos. Ehhez pedig az kell, hogy a meglévőket időről időre javítsák, újítsák, cseréljék. A bazaltkockák és beton járólapok már tényleg idejétmúltak, van viszont aszfalt borítású és betonjárda, amelyek sok helyen töredezettek, felpúposodtak, elhasználódtak, korszerűtlenné váltak. Ha nem újítják a járdákat, a gyalogosok az úttestet kezdik el használni, ami kockázatos, veszélyes és nem is szabályos.

Ezért a polgári önkormányzat járdafelújítási programot indított, természetesen önerőből, mivel az ötezer lakosnál népesebb települések számára nincs támogatás járdákra.

Tóth József, Polgár polgármestere a Cívishír kérdésére elmondta, a járdafelújítás első ütemében 50 millió forintot fordítanak a legforgalmasabb helyek legkritikusabb állapotban lévő járdáira. Ezek főleg az óvodákhoz, iskolákhoz, egészségügyi és közintézményekhez vezetőek. Így a településen belül öt útnak – a Szabolcs utca, a Kossuth utca, a Dózsa György utca, a Hősök utca és a Munkácsy utca – hét járdaszakaszát korszerűsítik. A Hősök utcának van három olyan szakasza, amelyek külön projektelemként szerepelnek. Itt a térkövezést kell már csak befejezni, és ez csupán napok kérdése. Ennek eredményeként a városközpontban a terület arculatába illeszkedő, egységes gyalogjárdák lesznek. Ezzel azonban nem ér véget a polgári járdaprojekt, hiszen a városban több helyen is szükség van a járdák felújítására, korszerűsítésére. Tóth József tájékoztatása szerint erre az idei költségvetésben – a második ütemre – 50 millió forintot fordít az önkormányzat. Jelenleg zajlik a járdaszakaszok felmérése, hogy hol folytassák a felújítást. A kivitelezőt versenyeztetés útján választják ki, a szerződéskötés után pedig következik a megvalósítás.

Jövőre tervben van a járdafelújítás harmadik, záró üteme, amely azonban eltér majd az előző kettőtől. Ebbe ugyanis a lakosságot is be szeretné vonni a városvezetés, mégpedig a helyiek akaratát figyelembe véve. A lakosok a saját ingatlanjaik előtt tehetnék rendbe a járdát. Sódert, cementet és ha kell, térkövet biztosítanának. Tóth József polgármester hangsúlyozta, a lakosság munkáját is igénylő járdarekonstrukciót csak az önkormányzat műszaki és szakmai felügyeltével lehet majd megvalósítani. A lakosság segítségére egyébként azért lesz szükség, mert a város több mint 50 kilométer hosszúságú járdaszakaszát csak ilyen módon tudják rendbe tenni. A járdakorszerűsítés záró szakasza azonban nagy valószínűséggel 2025-re csúszik át, így értelemszerűen a következő képviselő-testület feladata lesz.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Négy lövés találta el Ficót, még nincs túl az életveszélyen
Négy lövés találta el Ficót, még nincs túl az életveszélyen
A támadót akár élete végéig börtönbe zárhatják.
Gazdaság
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
A legtöbb ingatlant Debrecenben hirdették meg
Felpörgött az ingatlanpiac Magyarországon az első negyedévben.
Nyíregyházi cég vette meg a debreceni Kartonpackot
A Covid alatt helyezték állami felügyelet alá.
Pünkösd: két napig minden nagy élelmiszerbolt zárva tart
Addig várhatóan megrohamozzák az üzleteket az emberek.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.