Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a debreceni zsarolókat

birosag.hu | 2024. 05. 07. | 11:00:21
Nem mennek börtönbe.
Elítélték a debreceni zsarolókat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Járásbíróság május 6-án ítéletet hirdetett annak a két vádlottnak a büntetőügyében, akik megzsaroltak egy férfit Debrecenben.

Az ítélet lényege szerint a vádlottak 2022 októberétől ismerték egymást, baráti kapcsolatban álltak, majd novemberben elhatározták, hogy pénzhez akarnak jutni. Az elsőrendű vádlott és a sértett az egyik közösségi platformon ismerkedtek meg egymással, a rövid beszélgetéseken kívül alkalomszerűen személyesen is találkoztak. 

A vádlottak – az elsőrendű vádlott rábírására – közösen elhatározták, hogy a sértettől nagyobb összegű készpénzt, kétmillió forintot fognak követelni. A tervük az volt, hogy a sértettet azzal zsarolják meg, hogy ha nem ad pénzt, akkor szüleinek, barátainak és kollégáinak olyan információt hoznak a tudomására, amellyel az addigi életvitelét ellehetetlenítik és kellemetlen helyzetbe hozzák. 

A két vádlott 2022. november 3-án egy közösségi médiahálózat üzenetküldő felületén keresztül el is küldték a fenyegető üzenetüket a sértettnek, amelyben a pénzt követelték és kilátásba helyezték, hogy ha nem kapják meg, akkor egy kreált, kompromittáló információt megosztanak online a sértett családja és ismerősi körében.

A sértettben a fenyegetés komoly félelmet keltett, úgy érezte, hogy el fog lehetetlenülni az élete, majd a rendőrséghez fordult segítségért. Ezt követően a sértett megállapodott a vádlottakkal abban, hogy közel egymillió forintot tud fizetni, amit az egyik debreceni bevásárlóközpont vendéglátóhelyén át is fog adni.

A megbeszélt találkozóra a fiatalkorú vádlott 2022. december 1-jén el is ment, majd őt a pénz átadását követően a helyszín közelében tartózkodó nyomozók elfogták és a Debreceni Rendőrkapitányságra előállították. Az elsőrendű vádlott ebben aktívan nem működött közre, ő kizárólag a sértett adatait bocsátotta a társa rendelkezésére és unszolta, hogy vegye fel a kapcsolatot a sértettel. Sokáig ő sem bujkálhatott, mivel rövid időn belül a rendőrök látókörébe került.

A járásbíróság a vádlottakat zsarolás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, melyet az elsőrendű vádlott felbujtóként követett el. Ezért a bíróság 

  • az elsőrendű 21 éves vádlottat 2 év börtönbüntetésre, míg 
  • fiatalkorú társát 1 év 10 hónap fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. 

A bíróság a vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztés 4 és 3 évi próbaidőre felfüggesztette. A vádlottak a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt állnak.

A bíró az ítélet indokolása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak ellen a bűncselekmény elkövetése óta újabb büntetőeljárás nem indult, az elsőrendű vádlottnak bejelentett munkahelye is van, ahol dolgozik. A büntetőeljárás során tanúsított magatartásuk alapján arra lehet következtetni, hogy a vádlottak törvénytisztelő életet élnek, valamint a pártfogó felügyelő is rá fog erősíteni a társadalmi együttélés szabályainak betartására.

A döntés nem jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nádas Péter azért nem kapott irodalmi díjat, mert fehér férfi
Nádas Péter azért nem kapott irodalmi díjat, mert fehér férfi
Noha a regényét a zsűri korábban mesterműnek minősítette.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát