Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel

civishir.hu | 2024. 04. 18. | 15:47:30
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
Tirpák Zsolt és Juhász Csaba az április 18-i sajtótájékoztatón (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között. Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt az április 18-i, csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben részt vevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.

A Debreceni Szakképzési Centrum és intézményei elkötelezettek abban, hogy tanulóik, kilépve az iskolapadok közül, a gyakorlatban is megtanulják választott szakmájukat. Ezt pedig a DSZC a régió vállalataival közösen igyekszik megvalósítani. A duális képzés erre kiváló alkalmat biztosít, az ágazati alapoktatást követően valódi munkakörnyezetben tanulhatnak a fiatalok. A Manz Hungary Kft.-vel közös duális képzésben csaknem 50 tanuló vesz részt. 

Juhász Csaba, a Manz Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, az elmúlt időszak a környezettudatosság és a munkaerőhiány területén történt lépések jegyében zajlott. A vállalatnál úgy döntöttek, hogy „saját kezükbe veszik a sorsukat”, és tudatos öngondoskodásba kezdenek. 2020 óta stratégiai együttműködésben dolgoznak a Debreceni Szakképzési Centrummal, mára a belső munkavállalók csaknem 1/3-a duális tanulókból kerül ki. A közös munka azóta dinamikus pályán mozog. Az ügyvezető elmondta, fontos a holnapról való gondolkodás, ennek érdekében az üzemben úgynevezett tanműhelyszigeteket alakítottak ki, ahol a fiatalok munka közben sajátíthatják el a vállalatspecifikus tudást.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja az eseményen elmondta, a szakképzést akkor tudjuk értelmezni, ha van jövőkép, amelyet a fiatalok látnak maguk előtt. Kiemelte, a jövőkép kulcsfontosságú, hiszen a szakképzés gazdasági partnerek nélkül nem értelmezhető. A kancellár szerint örömteli, hogy Debrecenben a lehetőségek adottak és egyre sokszínűbbek: a nagyvállalati környezetben és a KKV-szektorban is a tanulók választási lehetőséget kapnak. Kiemelte, a Manz egy igazi példa és modell a szakképzés, valamint a HR stratégiák tekintetében. Kizárnak egy munkaerőhiányt érintő kockázatot azzal, hogy a tanulókat szocializálják a vállalati környezetbe. Fontos tényező még, hogy a diákok szakképzési munkaszerződéssel vannak itt foglalkoztatva, amivel munkabért is kapnak a munkájukért. Tirpák Zsolt kiemelte, az együttműködést folyamatosan fejleszti a DSZC a Manz-al, a legfontosabb a céges HR-folyamatok kiegyensúlyozott menedzselése. Ezzel tudja biztosítani a fejlődés lehetőségét, hiszen a szakképzési centrum célja, hogy akik a szakképzést választják, boldoguljanak és fejlődjenek, jövőképre találva.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Manz Hungary Gépgyártó Kft. fenntartható, zöld törekvéseiről is. A stratégiában jelentős szerepet foglal el a környezettudatosság. A korábbi adatokhoz képest, 2023-ban 30 százalékkal csökkent az üzem földgázfogyasztása, melyet áramfogyasztással pótoltak. Ennek az extra áramfogyasztásnak a biztosítása is teljes mértékben zöldenergiából származik. Ezen felül mára elmondható, hogy a teljes üzem működéséhez szükséges évi 1 millió kWh energiaigény (amely 350 család éves elektromos fogyasztásával egyenlő) 100%-ban zöldáramból származik.

 A sajtó képviselői üzemlátogatáson is részt vehettek, három munkaállomást tekinthettek meg, – CNC forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő. A hegesztő állomáson négyféle hegesztési technológiát sajátíthatnak el a fiatalok, a cél az, hogy a valós munkakörnyezetben minél hamarabb teljes értékű munkát tudjanak végezni. A festőállomáson a felületelőkészítés- és kezelés mélységeiben merülnek el: megtanulnak csiszolni, gittelni és a fényezni is. A DMU állomás pedig arra szolgál, hogy a tanulók a CNC forgácsolás alapjaival ismerkedjenek. Mindegyik szigeten az adott szakterület oktatója foglalkozik a fiatalokkal. A vállalat 2024. május 18-án ünnepli 20 éves debreceni jelenlétét. A jubileum keretében programsorozatot indítanak, mellyel nemcsak dolgozóikat, hanem partnereiket is megszólítják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kigyulladt egy terepjáró Hortobágynál. Menet közben!
Kigyulladt egy terepjáró Hortobágynál. Menet közben!
A 33-as főútra riasztották a tűzoltókat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gépeket vásárolna a Debreceni Vízmű Zrt.
A selejt eszközöket szeretnék pótolni. Pályázat.
Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Az első negyedéves GDP-adat azt jelzi, hogy a gazdaság újra visszatért a növekedési pályára.
Nem akarunk annyit dolgozni, és ennek máris megvannak a következményei
Schöllhammer: Putyin rosszul méri fel, hogy Európa vagy Kína a veszélyesebb Oroszországra.
MotoGP helyett egyetemi területszerzés Hajdúnánáson?
A helyi képviselő-testület „nyomatékos kérést” is megfogalmazott.
KSH: egyre több külföldi látogat Debrecenbe és térségébe
A belföldi- és a külföldivendég-éjszakák száma is emelkedett országosan.
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
Navracsics Tibor: 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.