Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget

MTI | 2024. 04. 29. | 20:03:29
Navracsics Tibor: 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
Navracsics Tibor (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A területi fejlesztési politika célja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió (EU) öt legélhetőbb tagállama közé kerüljön - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a 20 éve az Európai Unióban – és a jövő... című konferencián április 29-én Budapesten. A magyar uniós tagság húsz évét értékelő rendezvényen a tárcavezető úgy fogalmazott: uniós szinten területi kiegyenlítődés figyelhető meg a tagállamok fejlettségében, és jó hír, hogy Magyarország "lendületesen csatlakozik" az EU átlagához. Rossz hír ugyanakkor, hogy országon belül mégis növekednek a területi különbségek - tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, hogy míg Budapest fejlettsége már 2004-ben meghaladta az EU átlagát (129 százalék), és 2022-ben az uniós fejlettségi átlag 158 százalékát hozta, addig a fővároson kívüli régiók felzárkózási folyamata lényegesen lassabb.

Navracsics Tibor azt mondta: a vidék és a városok élhetőbbé tétele egyaránt fontos feladat. Ehhez a vidéknek és Budapestnek "felelősséget kell vállalnia egymásért". Szavai szerint annál élhetőbb és versenyképesebb egy tagállam, minél magasabb benne a kohézió szintje. Hangsúlyozta: az új területpolitika három pillére a most készülő, új területfejlesztési koncepció, az ehhez kapcsolódó új finanszírozási háttér, valamint az új területfejlesztési intézményrendszer, amit a jövő évtől kezdve alakítanak ki. E három pillér eredményeként abban bíznak, hogy a településeket versengés helyett együttműködésre tudják sarkallni – húzta alá. Navracsics Tibor úgy vélekedett, hogy az uniós források felhasználásánál jobban kell összpontosítani a versenyképességre. Nemcsak a jelen különbségeit kell áthidalni, hanem a jövő kérdéseit, a versenyképességi kérdéseket is meg kell tudni oldani – magyarázta. Megjegyezte továbbá, hogy a különböző fejlettségű régiók felzárkóztatása eltérő politikát igényel.

A miniszter beszámolt arról is, hogy az északkeleti és a dél-dunántúli járások a 2021-es adatok szerint még mindig átlag alatti fejlettségűek, de a Miskolc és Kassa közötti gyorsforgalmi út megépülése "látványos eredményeket kezd hozni", továbbá Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen környékén a külföldi befektetések is "dinamizálják" a térséget.

Hozzátette: Szegeden, Pécsett és Debrecenben is nagyon komoly beruházások indultak. Navracsics Tibor lényegesnek nevezte, hogy ezek a városok határon átnyúló gazdasági és szakpolitikai együttműködéseket is kialakítsanak.

Oliver Röpke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke azt mondta: támogatja az unió bővítését, mert a megfelelő módon kezelt bővítés politikai biztonságot generál. Ez pedig kulcsfontosságú szempontja a közös európai modell sikerének – húzta alá. Szavai szerint csak a szolidaritáson és közös értékeken alapuló Európa lehet sikeres. A közös kihívásokra együtt kell megoldást találni – jelentette ki. Hozzáfűzte: a civil társadalom hangját meg kell hallgatni, mert a civil társadalom és az uniós intézmények együtt alakíthatják az európai politikát. Ennek kapcsán megjegyezte azt is, hogy az uniós döntéshozatal során ma gyakran túl későn történik vagy elmarad az egyeztetés a civil szervezetekkel. Miközben egyetlen európai ország sem képes egyedül megbirkózni olyan kihívásokkal, mint az infláció, a járványhelyzet vagy a háború – tette hozzá. Oliver Röpke fontosnak nevezte a "befogadó megközelítést", majd kiemelte, hogy az erősebb és összetartóbb EU-hoz elengedhetetlen az együttműködés és a civil társadalmi részvétel. "Európában mindenkinek lehetőséget kell kapnia és senki nem maradhat le" – jelentette ki a politikus, megjegyezve: sokkal szociálisabb EU-t kell előmozdítani.

Rámutatott: olyan kohéziós politikára van szükség, amely a társadalom előtt álló valós szükségleteket elégíti ki és kezeli az egyenlőtlenségeket. Hozzátette: ehhez elsősorban a humán tőke fejlesztésébe, oktatásba kellene befektetni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A legtöbb ingatlant Debrecenben hirdették meg
A legtöbb ingatlant Debrecenben hirdették meg
Felpörgött az ingatlanpiac Magyarországon az első negyedévben.
Gazdaság
Nyíregyházi cég vette meg a debreceni Kartonpackot
A Covid alatt helyezték állami felügyelet alá.
Pünkösd: két napig minden nagy élelmiszerbolt zárva tart
Addig várhatóan megrohamozzák az üzleteket az emberek.
A nőgyógyászati és a biotechnológiai üzletág bevételei ugrottak meg
A Richter árbevétele csökkent, nyeresége nőtt.
Rangos díjat vehetett át Debrecen polgármestere
Papp László közös sikernek tartja az elismerést.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.