Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2016-ban állami kitüntetést kapott a bicskei gyermekotthon pedofil vezetője

Cívishír | 2024. 02. 09. | 13:39:36
V. János legalább tíz kiskorú fiút bántalmazott szexuálisan.
2016-ban állami kitüntetést kapott a bicskei gyermekotthon pedofil vezetője
Lázár Jánostól vehette át az elismerést (Fotó: MTI-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar bronz érdemkereszt polgári tagozatát kapta meg 2016-ban V. János, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatója, aki 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút bántalmazott szexuálisan. A Magyar Közlönyből kiderült, a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként kapta V. János a kitüntetést.

Az LMP február 9-i közlése szerint már 2012-ben készült egy elmarasztaló ombudsmani jelentés a bicskei gyermekotthonról, ennek ellenére – döbbenetes módon – 2016-ban V. János megkapta az elismerést a kormánytól.

– Az államfői kegyelmi döntést követően, illetve a miniszterelnök által benyújtott alaptörvény-módosítás indoklása alapján Ungár Péter frakcióvezető a miniszterelnökséget vezető minisztertől kért tájékoztatást: mikor vonják vissza V. János kitüntetését, valamint arról is, hogy ha nem vonják vissza, azt mivel indokolják – tudatták.

A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Áder János köztársasági elnök adományozta.

A később pedofíliáért elítélt gyermekotthon-vezető személyének kitüntetéssel történő elismerésére Balog Zoltán, az emberi erőforrások akkori minisztere (jelenleg református püspök) tett javaslatot. Kiderült továbbá az is, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) 2015 novemberében főigazgatói dicséretben részesítette V. János igazgatót.

V. Jánost 2019-ben ítélte a Győri Ítélőtábla jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre, illetve két év három hónapot kapott kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt.