Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

MotoGP helyett egyetemi területszerzés Hajdúnánáson?

Cívishír | 2024. 04. 30. | 17:38:48
A helyi képviselő-testület „nyomatékos kérést” is megfogalmazott.
MotoGP helyett egyetemi területszerzés Hajdúnánáson?
Drónfelvétel a földekről, ahová a pályát építették volna (Fotó: Fogarasi Renáta/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár az erről szóló kormányhatározat még nem született meg, a HUMDA Zrt.-től a Debreceni Egyetem kezelésébe kerülhet a hajdúnánási MotoGP-pálya mintegy 400 hektáros területe. 

Erre lehet következtetni abból, hogy a fideszes többségű hajdúnánási képviselő-testület április 12-i rendkívüli ülésén úgy határozott, „elfogadja és támogatja” e területnek a Debreceni Egyetemhez kerülését. Kérték, a kormány olyan döntést hozzon a hasznosításról, amely – a sportcél mellett – környezetbarát módon és fenntarthatóan szolgálja a város gazdasági erősödését, a munkahelyteremtést. 

A határozat közvetlen előzménye, hogy Szólláth Tibor polgármester – a Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány hatfős kuratóriumának tagja – és Nagyné Legény Ildikó alpolgármester – a Fidesz-KDNP nánási polgármesterjelöltje – még márciusban egyeztetésen járt a Miniszterelnökségen, ahol a hasznosítási elképzelések megtárgyalásán túl elhangzott: Hajdúnánáson nem lesz sem akkumulátorgyár, sem más azzal összefüggő beruházás (minden ilyen iparfejlesztésnek megvan már a helyszíne, márpedig a település nem szerepel ezek között, erősítették meg a találkozón kormányzati szereplők).

Az áprilisi képviselő-testületi ülésen Szólláth Tibor ellenzéki kérdésekre mindezt azzal egészítette ki, hogy „úgy néz ki, a MotoGP pálya nem valósul meg, de ennek kimondása a kormány feladata”. Az ő tudomása szerint a hasznosításra a Debreceni Egyetem jelentkezett, s a miniszterelnökségi egyeztetésen reális alternatívaként hangzott el, hogy hozzájuk kerüljön a terület. A polgármester szerint ezzel a város jól járna, mert az egyetem a hajdúnánási célok megvalósítására is kellő garanciát jelent. Ilyen elvárás lehet – a lehetőségek függvényében – a helyi gyógyfürdő és az úthálózat fejlesztése, a technikum és szakképző iskola bővítése. Mindezek nem újdonságok, hiszen napirendben voltak a MotoGP-beruházás kísérő projektjeiként, de félő, hogy annak elmaradásával lekerülnek a kormányzat asztaláról.

A testületi ülésen ellenzéki képviselők azt javasolták, hogy a hasznosításáról valamilyen formában kérdezzék meg a helyiek véleményét is (közmeghallgatás, népszavazás). Ez nem talált támogatásra, ugyanakkor az elfogadott határozatba bekerült az a „nyomatékosan kérés”, hogy akkumulátorgyár a jövőben se épüljön Hajdúnánáson.

Az egyetemi elképzelések szerint a több száz hektáron – amelyet a beruházó korábban közel száz tulajdonostól szerzett meg vásárlással és cserével – agrárinnovációs parkot (oktatás, termelés), naperőművet, ipari parkot hoznának létre.

A HUMDA-t 2020-ban a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium alapította a hazai autó-motorsport fejlesztésére, majd a cég a győri Széchenyi István Egyetem tulajdonába került. Palkovics 2022 végén – miután lemondott a miniszterségről – a felsőoktatási intézményt fenntartó vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöki pozíciójába katapultált, s azóta is tartja e pozícióját. A HUMDA tulajdonosa jelenleg a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány.

Ratalics László

Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát