Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a „seicentós” szerbeket Debrecenben

Cívishír | 2023. 11. 03. | 10:36:26
Ékszereket raboltak volna a belvárosban.
Elítélték a „seicentós” szerbeket Debrecenben
Ezzel a Fiat Seicentóval menekültek a vádlottak (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentős értékre, fegyveresen, társtettesként elkövetett rablás bűntett kísérlete és súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék november 3-án azt a szerb testvérpárt, akik 2022 elején ékszereket vittek volna el erőszakkal egy üzletből. A 48 éves Marko R.-t ezért 10 év, a 39 éves Hector H.-t 7 év 6 hónap fegyházbüntetéssel sújtotta az elsőfokú bíróság. A határozat értelmében előbbi nem bocsátható feltételes szabadságra, utóbbinál pedig csak a büntetés végrehajtásának kétharmada után lehetséges ez a könnyítés. Marko. R.-t 10 évre, öccsét 8 évre kitiltották Magyarország területéről. A hatmilliós bűnügyi költségből 2,4-2,4 millió forintot kell(ene) megfizetniük.

A november 3-i ítélethirdetésen; a kép előterében a másodrendű vádlott, mellette a tolmács, majd az elsőrendű vádlott (Fotó: Cívishír)
A vádlottak fellebbeztek, ezért az ítélet nem vált jogerőssé; a büntetőeljárás – másodfokon – a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Az idősebb szerb beszéli a magyart, mivel éveken át élt hazánkban, élettársi kapcsolata is volt magyar nővel. A férfi többszörös visszaeső, korábban a Hajdúböszörményi Járásbíróság is büntette, feltételes szabadlábon volt a rablási kísérlet elkövetésekor. Öccsével együtt fekete hajukat hátul összefogva, szabadidőruhában jelentek meg a tárgyalóteremben. A külsejük alapján sok időt töltenek súlyok emelgetésével, erre 2022 februárja óta csak a hajdú-bihari büntetés-végrehajtási intézetben van módjuk, lévén előbb őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba kerültek.

Hector H. és testvére egy-egy kiskorú eltartásáról gondoskodnának – ideális esetben (Fotó: Cívishír)

Az ítélet indoklása során ismertetett tényállás szerint a szerb fivérek Németországból tartottak hazafelé, amikor betértek egy debreceni ismerősükhöz. A mémesült sárga Fiat Seicento ez utóbbi tulajdonában volt, de a vádlottak kezdeményezésére elcserélték az ő BMW-jükkel. Marko és Hector az itt tartózkodás során, a belvárosban időzve figyeltek fel a Hatvan utcai ékszerüzletre, ahol az elsőrendű vádlott egy arany nyakláncot is szemrevételezett. Meg nem vásárolta, de nagyjából ezután döntötték el, hogy az eladó megfenyegetésével, bántalmazásával és megkötözésével hajtanak végre rablást, az ékszerekből pedig pénzt csinálnak.

Lányi Csaba büntetőbíró (Fotó: Cívishír)

2022. január 27-én, nem sokkal a nyitás után megjelentek a boltban, a Fiatot a közelben parkolták le. Gyorskötöző és gáz-riasztó pisztoly egyaránt volt náluk. Marko. R. a belső zsebét feltárva tette egyértelművé a szándékaikat a sértett számára, az öccse pedig rögtön ütni kezdte a tulajdonos-eladó fejét. A sértett kemény ellenállásán múlott, hogy az utcáról egy asszony idejében észrevette az erőszakos jelenetet és azonnal hívta a rendőrséget. A vádlottak tudatában voltak annak, hogy kiszúrták őket, ezért a fegyvert és egy sporttáskát (amibe már egy tálcányi ékszert sikerült belerakni) hátrahagyva elmenekültek. 

Rendőrökkel a nyomukban nem jutottak messze, hiszen a Fiattal a Csapó és Bercsényi utcák kereszteződésében parkoló autóknak ütköztek. Ekkor sikerült elfogni őket.

Az ítélethirdetésen elhangzott: a nyomozás során a fivérek egymásra tettek terhelő vallomást, de a rablásban való részvételüket is megerősítették e nyilatkozatokban. A nyomozati szakban megkísérelték azzal bemószerolni a rendőröket, hogy „a mai napig fájó sérüléseket okoztak nekik”, sőt még a bolt tulajdonosát is gyanúba akarták keverni egy biztosítási csalás meséjével, de mindkét próbálkozásról kiderült: hazugságok.

Ratalics László

Seicentós rablás Debrecenben: elítélhetik a szerbeket
Autóval menekültek a rendőrök elől még 2022 januárjában.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát