Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

DSZC: a legtöbb diákot az Irinyibe és a Mechwartba vették fel

civishir.hu | 2024. 05. 06. | 16:31:00
Meghirdették a nyári táborokat.
DSZC: a legtöbb diákot az Irinyibe és a Mechwartba vették fel
Pozsgai Zsolt (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az érettségi és a szakmai vizsgákról, a felvételi és a versenyeredményekről, valamint nyári táborairól tartott sajtótájékoztatót a Debreceni Szakképzési Centrum.

A Debreceni Szakképzési Centrum 11 iskolája technikumi, szakképző iskolai, szakiskolai és előkészítő évfolyamos tanulmányi területeket hirdetett meg a középfokú felvételi eljárásban. A jelentkezők 92 tanulmányi területre jelentkezhettek: 19 ágazat, 39 technikumi és 29 szakképző iskolai
szakma, továbbá szakiskolában 4 részszakma közül választhattak.

– Május 2-án egy mérföldkőhöz értünk, hiszen eldőlt, kik azok az általános iskolás diákok, akik felvételt nyertek az iskoláinkba – mondta Szilágyi Sándor, Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a sajtótájékoztatón. – A centrum intézményei az elmúlt időszakban folyamatos növekedést értek el, így ebben az évben a magas létszámot stabilizálnunk kellett a helyi gazdaság számára fontos ágazatokban. A jelentkezők száma alapján elmondhatjuk, hogy ez olyan ágazatokban is sikeres volt, amik az újonnan Debrecenbe települt gazdasági szereplők megfelelő körülményeinek támogatását is biztosítják. Ékes bizonyítéka ez annak, hogy a helyi oktatás és a gazdasági élet vonzó a környék fiataljai és szüleik számára – fogalmazott.

A rendes felvételi eljárásban 1667 főt vett fel a centrum, a fellebbezések és a rendkívüli felvételi eljárás eredményeként még 5%-os emelkedésre számítanak.

A Debreceni SZC Irinyi János Technikum, a Debreceni SZC Kreatív Technikum és a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum növelte jelentősebben a beiskolázási számait a múlt évhez képest: az Debreceni SZC Irinyi János Technikumban új ágazat (Rendészet és közszolgálat), a Debreceni SZC Kreatív Technikumban új szakma (okleveles óvodai nevelő) indul a 2024/2025. tanévtől.

A legtöbb tanulót az Debreceni SZC Irinyi János Technikum (235 fő), a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum (210) és a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium (193) iskolázta be, a beiratkozás június 26-28. között zajlik majd. 

A szakmájuk sztárjai

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVII. alkalommal, 2024. április 24-26. között szervezte meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont F és G pavilonjaiban a Szakma Sztár Fesztivált, az országos szakmai versenyek döntőit. A fesztiválon 65 szakma 18 szakmacsoportjában versengtek a fiatal szakemberek. A Debreceni Szakképzési Centrumból 9 tanuló ért el kimagasló eredményt: 6 fő 2. helyezéssel, 2 fő 3. helyezéssel és 1 fő 4. helyezéssel zárta a versenyt.

– Ez volt életem első versenye, így nagyon izgultam, ahogy azonban bepakoltunk és megkaptuk a versenyfeladatot, realizáltam, hogy erre képes vagyok és elmúlt az izgalmam is – fogalmazott Pozsgai Zsolt, a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola ács tanulója, aki a Szakma Sztár Fesztiválon a 3. helyen végzett. Egy tetőszerkezet tervrajzát kaptuk, aminek élkészítéséhez a szakmai tapasztalatunkat kellett elővennünk. Igyekeztem a magam útján járni, ami talán kicsit meg is nehezítette a dolgomat. Nagyon örülök a 3. helyezésnek, itthonról sokan szurkoltak nekem, de külön hálás vagyok az osztálytársiamnak és az osztályfőnökömnek, akik a helyszínen is biztattak. A következő lépés az életemben az álláskeresés, azt pedig megtapasztalhattam ezen a versenyen, hogy bár folyamatosan lépést kell tartanunk a szakma fejlődésével, azért az új technológiák mellett a régieket sem szabad elfelejtenünk – összegezte.

– Gratulálok azoknak a diákoknak, akik méltán, a régi hagyományt folytatva képviselték a várost és a helyi szakképzést a Szakma Sztár Fesztiválon – mondta Prof. Dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke. – Ha magasan van a léc – márpedig itt magasan van -, akkor azt átugrani mindig nehezebb, de a Debreceni Szakképzési Centrum tanulóinak versenyeredményei azt mutatják, hogy az itteni
szakképzés ezt képes teljesíteni. Debrecenben folyamatos és állandó a fejlődés, ám a fiatalok aktivitását és a szakképzés alkalmazkodóképességét bizonyítja a városba betelepülő világhírű cégek száma is – fogalmazott.

Nyári táborok

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is szeretettel várják a szakmák és technológiák iránt érdeklődő általános iskolásokat a Debreceni Szakképzési Centrum napközis nyári táborai, melyeket két helyszínen: a centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében (DKA), illetve a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában szerveznek. A DSZC-táborok ingyenesek.

– A DKA táboraiba szeretettel várjuk a technológiák iránt érdeklődő 10-14 éves általános iskolásokat. A táborokban különböző számítógépes alkalmazásokat, szoftvereket használunk, és megtanítjuk a gyerekeket az internet által kínált lehetőségek használatára a tanulás terén – mondta Gyöngyné Czene Ágnes, a Digitális Közösségi Alkotótér műhelymestere. – Alkotás közben számos kompetencia fejlesztése történik: matematika, természetismeret, nyelvi kompetencia, társas kompetencia, problémamegoldó kompetencia, a kommunikáció, a tolerancia mások nézeteivel és viselkedésével szemben, és nem utolsó sorban a digitális kompetencia – összegezte.

Az első tábor időpontja 2024. június 24-28, témája „Debrecen, az élhető város”. Egy város, ami puzzle formákból áll össze. Adott 12 tervező és 12 terület, amiből a gyerekeknek létre kell hozniuk a várost - minden diák kap egy szektort, amiért felel: gazdaság, oktatás, egészségügy, sport, közlekedés; és amit még a gyerekek fontosnak tartanak egy város kialakulásában. Mindezt a digitális technikák segítségével hozzák létre: lézerrel
vágnak, 3D nyomtatnak, fúrnak, faragnak, festenek, ragasztanak.

A második tábor időpontja 2024. július 22-26, témája: „Varázsoljuk át anyu konyháját!”. A tábor alatt újra hasznosítanak különböző üvegeket, színes anyagokból készítenek evőeszköztartót, vagy éppen kartondobozokból asztali dekorációt, és közben a digitális technikákról sem feledkezünk el. Terveznek majd egyedi szalvéta tartókat, névre szóló poháralátétet, sütikiszúrókat, ültetőkártyát a fontosabb eseményekre, hogy a konyha főnökei még szívesebben alkossanak benne.

A harmadik tábor időpontja 2024. augusztus 12-16. Ezen a héten a fiatalok megalkothatják álmaik otthonát 3D nyomtatás segítségével. A gyerekek nagy része előszeretettel rendezi át a szobáját, mindig újítana valamit a megszokott környezetén. Ez a tábor ennek ad teret, hisz egyre többször láthatunk a televízióban, vagy a különböző portálokon híreket arról, hogy 3D nyomtatással készülnek komplett házak, berendezések. Bővebb információ a nyári táborokról: https://www.dszc.hu/p/dszc-nyari-taborok

Jelentkezési lap: https://bit.ly/4dpQxfj

– A „Kiskukta táborba” szeretettel várjuk a vendéglátás iránt érdeklődő 6-14 éves általános iskolásokat a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolába 2024. június 24-28. és 2024. július 22-26 között – fogalmazott Makai Mária, a Debreceni SZC
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola intézményvezetője. – Célunk a cukrász, szakács és pincér szakmák megismertetése a gyerekekkel játékos formában. Alapismereteket és alapműveleteket sajátítanak el, amelyeket otthon is alkalmazhatnak. A résztvevők feladatai közé tartozik naponta a tízórai, az ebéd és az uzsonna elkészítése, valamint az asztalok előkészítése és terítése, kreatív ötletek alapján szendvics, saláta, sütemény készítése, fűszerek, zöldségek, alapanyagok megismerése. A tábornak nevelőszándéka is van, a gyerekeket az oktatók egészséges táplálkozásra és egy egészségesebb életmód kialakítására is sarkallnak, de az élelmiszerek tudatos felhasználására és a zéróhulladék szemléletre is szeretnénk megtanítani a kicsiket. A táborozók lehetőséget kapnak kézügyességük, kreativitásuk fejlesztésére,
egyéniségükhöz illő tevékenységek végzésére – összegezte. Bővebb információ a Kiskukta táborokról: https://www.dszc.hu/p/dszc-nyari-taborok

Jelentkezési lap: https://bit.ly/3Wp4gwX

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Először győzték le a Cigánykirályt
Először győzték le a Cigánykirályt
Az ukrán Usyk írt sporttörténelmet.
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát