Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Húsvéti sonka online

| 2011. 04. 22. | 09:40:11
Debrecen - Vettünk tescós sonkát, corást, sparost, meg mindent. Éppen nem hánytunk tőlük epét, de majdnem. Mielőtt felrobbantunk volna idegből, jó szokásunkhoz híven túszul ejtettük a Hotel Óbester szakácsát, hogy főzzön nekünk igazit, hazait, finomat, olcsót, méghozzá online!
Húsvéti sonka online
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A marhalábszár pörköltnél nehezen tudok finomabbat elképzelni, de a húsvéthoz nem illik, valljuk be. Durvább, mint kommersz körtével koccintani Márta-napon, vagy vasárnap. Egyébként üssön belénk a ménkű, ha hagyományt szegnénk, a húsvéti sonkázás mifelénk olyan, mint utálni Trianont. Zsigeri. Csakhogy az igazi parasztsonkát, ami a trianoni határokon átívelően magyar és finom, nem tudja megfizetni az átlagmagyar, csinálni éppen tudna ősi receptek szerint, de kell hozzá egy falu, a legtöbb magyarnak az nincs, mert mesterségesen vagy önszántából paneldzsungelben urbanizált. Van még a spanyol serrano meg az olasz pármai, de azt – a biotermékekhez hasonlóan - a Top 100-on kívül más nem tudja megfizetni. Őket csókoltatjuk, de nem nekik írunk.

Mi marad a kispénzű magyarnak? Megveszi a szupermarketsonkát. Ezeket kínálják nekünk piti pénzért, és tényleg. Láttuk a boltban, hogy már 699 forint/kiló áron is kapható. Bodnár Zsolt meglehetősen finnyás konyhaművészünk - aki a debreceni vendéglátás géniuszaitól leste el a szakmát, Mikáczó János istápolta, majd Tóth Lajos, Gál Sándor és Boros Laci bácsi okította, ezért "rigolyás" - szerint lélektanilag jobb, ha nem vagyunk kíváncsiak az alapanyagra, egyébként nem is tudjuk meg, hogy miből készül, mert az egyikre az van írva, hogy füstölt kötözött lapocka, a másikra meg az, hogy füstölt kötözött sonka, a harmadikra meg az, hogy füstölt kötözött tarja. Egyet nem láttunk: különbséget. A széles kínálat meg a látvány egyszerre tompított, szellemesség híján ezen termékeket elneveztük gyorspácolt genyóknak. A tavalyi íze itt van a szánkban, mert annak hisz a legjobban az ember. Ugye. Hát, a szaga hirtelen egy hokicsapat öltözőjére emlékeztetett, az első falat után aktivizálódott az agyi nyúltvelőben elhelyezkedő hányásközpontunk. Inkább a kereszthalál!

Bodnár Zsoltot, a Hotel Óbester szakácsát Nagypénteken segítségül hívtuk, hogy főzzön nekünk igazit, hazait, finomat, olcsót, amit büszkén fel lehettenni az asztalra. Szív és lélek kell hozzá, a többi nem kerül sokkal többe, mint az emberi és állati fogyasztásra nem ajánlott genyók! A Cívishír húsvéti sonkáját ezennel elkezdjük elkészíteni, a folyamatot fotókkal illusztráljuk. A művelet hosszadalmas, de nem intenzív, lehet közben italozni vagy takarítani, kinek mi jut osztályrészül. Figyeljenek, hogy etessék házi finomsággal a szeretteiket!

Cs. Bereczki Attila

Nagypéntek, 7 óra 40 perc: irány a bolt!


8.50: mire előkaptam a fényképezőgépet, Zsolti már feltekerte a nagy malaccombot, és kegyetlenül kötözi. Még hurkot is csinált rajta! Kihagyta a reggeli koccintóst, mert azt hiszi, hogy az Óbester konyháján van...


9.15: A comb megkötözve, minden hozzávaló (vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, egész bors, só, szegfűszeg, csípős mustár, méz, barna cukor) mellette


9.17: Zsolti most már egy mosolyt is megenged magának, túl vagyunk az első stresszes műveleten!


9.20: az "anyag" egy fazékba kerül, kivéve a mustárt, a cukrot, a mézet és a szegfűszeget!


9.25: a sonka fő, jöhet a sör! Most hosszabb szünet következik, amíg a sonka megfő (kb két óra), majd kihűl..


11.20: Zsolti maghőmérővel varázsol, van még egy kicsi híja. A sasszeműeknek feltűnhet, hogy a Hargitáról Sopronira váltottunk. Míg a sonka csendesen főtt, leugrottunk kenyérért, de útba esett Czakó Viktor egykori kiváló futballista kocsmája. Nem sikerült kikerülni!


11.25: Zsolti hozzászól az online sonkafőzéshez, alul olvasható! A citromos Sopronit csak kalandvágyból issza!


12.10: Megfőtt! Most újabb hosszú szünetre vagyunk kárhoztatva, mert ki kell hűlnie, majd következik a mézes-mustáros-szegfűszeges varázslat. A türelem ínyenc húsvéti sonkát terem!


13.44: Madzag le!


13.46: Zsolti irdal

Ű
13:48: a szegfűszeg tűzdelése


13:50: a szegfűszeges oldalát mustározni!


13:50: mustárra méz


13:51: a barnacukor az utolsó művelet, s mehet a forró sütőbe, 15 percre


14:06: kész!


Itt a vége, fuss el véle!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.