Legyen a Cívishír a kezdőlapom! |  Kedvencekhez adom |  RSS 

Civishir.hu

Pál
2015.01.25.
Debreceni stadionpolitika: a lényeg, és ami mese habbal
Nyomtatható verzió Cikk küldése e-mailben Üzenet a szerkesztőnek
2012-04-12 23:40
37 hozzászólás

Debrecen – A helyes marketingpolitikát túlfejlett szociális érzékenységre lehet építeni. A gazdagoknak egy köpésre ott van a Pálma, a Divinus, a Leveles és a Régi Vigadó, a Nagyerdei Stadiont hagyjuk meg a kisembernek, szigorúan gazdasági alapon! Nem ingyen sör kell neki, hanem olcsó!

Debreceni stadionpolitika: a lényeg, és ami mese habbal
(Fotó: civishir.hu)
hirdetés

Töltsük meg a debreceni stadiont, ami még nincs, de lesz! – címmel, vagy inkább gondolattal indított nagyszabású projektet a város, méghozzá marketingpolitikailag. Most már papíron is van igény multifunkci arénára, tudják, mert felmérték. A debreceni újságírók csütörtökön lazacos szendvics és a szezámos rúd majszolása – néha nekünk is lehet egy jó napunk! - közben ismerték meg annak a mélyreható tanulmánynak a részleteit, melyet a stadionrekonstrukciós káefté készíttetett reprezentatív mintán, a város populációja 0.6 százalékának megkérdezésével. Ne a 0,6 százalékon tessék mosolyogni, az korrekt szám, ezerfős országos mintán – ami szinte kiszámíthatatlan ezrelék – messzemenő következtetetések levonására is alkalmas, a politikai szimpátiát mérő kutatásokat végeznek nagyon sok pénzért a pártoknak, mert a nagyon sok pénzt valahogy és valahol ugyebár el kell költeni.

A debreceni felmérés nagyjából korrekt, mindössze annyi a bökkenő, hogy nem tették fel egészen konkrétan a lényegi kérdést a telt ház reménye, pontosabban a leendő multifunkcionális stadion kihasználhatósága szempontjából. Ez a következőképpen hangzik:

Hány forintért inna sok sört az új Nagyerdei Stadion büféiben Loki-meccs előtt, közben és után? Négy lehetséges válasz:
1. bármennyiért, csak kisüveges Radeberger vagy Bitburger legyen, esetleg frissen csapolt Pilsner Urquell ;
2. maximum 500 forintért bármit;
3. 200 forintért Kőbányait, 220-ért Borsodit vagy Sopronit.
4. utálom a sört, legyen nagyfröccs rizlingből 240-ért.

Behatóan ismerve a lelátó népét, oda tartozva testben és lélekben egyaránt, közlöm a stadionépítőkkel, hogy a hármas pont kapna úgy cirka 64,2 százalékot, a 4-es pedig 29, 6-ot. Na, ettől kéne gondolkodóba esni marketingpolitikailag, uraim! Egyáltalán nem bonyolult algoritmusokat tartalmazó elmélkedés. Debrecennek is megvan a felső tízezre a Liget lakóparkból, a Széchenyi kertből, illetve a Nagyerdő egyes részeiről, csakhogy a „krémnek” jóindulattal is a két százaléka méltóztatik szeretni a futballt. Bármennyire is fontos, befolyásos emberek, velük nem lehet megtölteni és gazdaságosan üzemeltetni a stadiont. A közönség nagy része általános iskolai számtantanárból, kórházi ápolóból vagy más mezei közalkalmazottból, esetleg taxisofőrből, a versenyszférában kizsákmányolt iparosból áll, aki három-négy Kőbányaira bármikor jó, de Radebergerre egyre sem. Most négyszázért mérik a Loki-pályán a sört, a többség a lakótelepi kiskocsmákban büntet, ott alapoz, és ott is vezet le a végén. Ők fanatikusan szeretik a focit, ott lesznek húsz év múlva is, ők a szikla, mint Jézusnak Péter, akire építeni lehet, de Kósa Lajos szerint még kevesek az új stadionhoz. Létszámban, természetesen. Igaza van! Kétségtelen, a jelenleginél több ember kell!

Akkor elmélkedjünk, tapasztalati alapon! Érdemes a Főnix Csarnok büféinek árára és forgalmára gondolni. A java beviszi a gyerekének a Pom-Bär Macit, a Balaton-szeletet, a teát, a „rosszabbja” még a lapos üveget is, a lényeg, hogy csendes többség a túlárazott büféket a messzire elkerüli. A sűrűn szomjazók átjárnak szünetben a legendás Zöldfába vagy a Hódosba, ott a kisember pénztárcájához szabták a sör, a fröccs és a szilva árát. Isten tartsa meg a jó szokásukat sokáig, és éljenek az üzemeltetőik gazdagságban, boldogságban!

Levonva a következtetést, a helyes marketingpolitikát túlfejlett szociális érzékenységre lehet építeni. A gazdagoknak egy köpésre ott van a Pálma, a Divinus, a Leveles, a Régi Vigadó, a Nagyerdei Stadiont hagyjuk meg a kisembernek, szigorúan gazdasági alapon! Puritán és olcsó kocsmákkal nagyobb haszon érhető el, csak meg kell nézni az újkerti Füredi söröző vagy a tócóskerti Sirály és Fregatt forgalmát hétvégeken. Apropó, Szima Gábor! Ő tudja, mitől döglik a légy, évek óta a béka feneke alatt tartja a jegyárakat, gyakran ingyenbusszal utaztat idegenbe, vagy éppen kifizeti a jegy árának felét! Ez nemes gesztus, és üzletileg vélhetően kifizetődő, másképpen aligha csinálná. A sör árán mindenestre még faragni illene 2014. márciusáig – mi elhisszük, hogy addig felépül az új stadion, álmok és vágyak nélkül mit sem ér az élet –, mert az az egy nem korrekt az Oláh Gábor utcai stadionban, a bádoghoz képest.

Ha lehet egy szerény javaslatunk, nehogy cseresznyefa pultos vendéglátóhelyek kapjanak helyet az új arénában, a 220-as Borsodihoz, a gyerek 160 forintos bambijához megteszi a fenyő is! S ha még a csapat is jó, akkor mindenki visz még egy embert! Ennyi a lényeg, a telt ház titka, a többi mese bő habbal.

Cs. Bereczki Attila

Címkék: stadion, Debrecen, Loki, Nagyerdő,

Kapcsolódó cikkek:

Feliratkozás hírlevélre
civishir.hu  
hirdetés
 
 
Share |

Hozzászólás a cikkhez Hozzászólás írásához kérjük, lépjen be!
Név:
Hozzászólás szövege:
A hozzászólás elküldéséhez, kérem, írja be a képen látható karaktereket!

A felhasználási szabályzatba ütköző hozzászólásokat szerkesztőségünk bármikor törölheti.


  éjjeli őr írta 2012-04-17 23:01:54  
Igazad van, doors! Sör nélkül nincs focimecss!  doors írta 2012-04-17 21:23:43  
Én a meccseken igen jól gyarapítottam a bevételeket.
Én lesz@rom mindenki véleményét: nálam meccs nincs hideg sör, télen meg finom forralt bor nélkül...
A sörrel kevesebb a hiba, a forralt bor már erősen koccos: ha én intézném, a macska után az első az árusítója lenne akit kivágnék a stadionból!!!
A pofátlanság csúcsa ami szart eladnak forralt-bor címén!!!
Én egy alakalommal megfogadtam, hogy ha az időjárás a forralt-bor fogyasztását indokolja, akkor békésen a fotelből, hideg sörrel rendezem a kérdést... OTTHON!
Gyűlölöm ha hülyének néznek!  Penna írta 2012-04-17 19:11:00  
Hihetetlen, hogy egyesek még mindig azt hiszik, hogy Lajos csak azért olyan, amilyen, mert hülyékkel veszi magát körül. Ez olyan, mint amikor az orosz paraszt utálta a földesurát, de a mindenható és tévedhetetlen cáratyuskát istenítette. Mindig is összenőtt, ami összetartozik.
Egyébként nem kell alkoholistának lenni ahhoz, hogy igényeld a sört a meccsen. És lehetőleg ne aranyáron...  fehér vagyok nem fekete írta 2012-04-15 21:46:29  
Nálad is elég sötét lehetett a hajnal,ha a caps lockra tetted a vegyigyümit te féregnyúlvány:)  doors írta 2012-04-15 21:15:14  
Takarodj már, te bugris. Sötét vagy mint a kéménylyuk.  fehér írta 2012-04-15 20:29:13  
Édes fiam,doooors! Sikerült alulmúlnod önmagad! Jobb lett volna,ha hajnali fél hatkor még ráfordulsz az asszonyra.Bár szerintem inkább a jó öreg Maligánnal volt a légyott. Mondjuk te józanul se tudsz ennél többet:)  Holgerson írta 2012-04-15 19:46:06  
A DKV. parkolási bevételeinek 39%-a bírság!
Al lehet gondolkodni azon, hogy érdeke e a DV zrt.-nek élhatő parkolási rendzsert kialakítani?
Erre utaznak hölgyeim és uramim! Röhögnek rajtunk otthol és számolják a pénzt!  doors írta 2012-04-15 05:37:16  
\"... ja és a sör... A tisztes adófizető polgároknak nem kellene kivenni a zsebéből a pénzt különböző (adók) jogcímeken és akkor a kérdés is okafogyottá válna.\"
jOGOS A FELVETÉS, S MÉG CIFRÁZNÁM OLYAN ZÉTELEKKEL MINT ILLETÉK ÉS A LEGNAGYOBB, LEGÚJABB FEGYVER(AZ ADÓKON KÍVÜL) A büntetések!!!
eGY OLYAN ORSZÁGBAN, AHOL MÉG A KÖZT. ELNÖK IS EGY TOLVAJ, OTT MINDENÉRT HATALMAS BÜNTETÉS JÁR, EGY FÉL ORSZÁGOT ELLENŐR-KÉNT KELL ALKALMAZNI, AKIK MEGBÜNTETIK AZT A PÁRAT, AMELYIK MÉG DOLGOZIK... eNNEK A KORMÁNYNAK NEVEZETT GITTEGYLETNEK NINCS ERKÖLCSI ALAPJA A BÜNTETÉSEK KITERJESZTÉSÉRE ÉS A MINIMÁLBÉRT MEGHALADÓ EMELÉSÉRE!!!  Zaphod Beeblebrox írta 2012-04-14 23:32:19  
Továbbra sem értem, mire jó a hülyítés. Mire elkészül a stadion, lehet a bolti ára lesz ötszáz forint egy Borsodinak. Megértem az elővigyázatosságot is, mert rossz lenne, ha felépítenének egy stadiont, utána meg kiderülne, mindenki plazát szeretett volna helyette. Munkagépeket szeretnék már végre látni a területen, mert azok tetszenek.  Gerpa írta 2012-04-14 21:40:58  
Én emlékszem rosszul, vagy 2010-ben még úgy nyilatkozott a város főbírája, hogy a Loki 110. születésnapján, vagyis idén már az új stadionban játszhat?! Azóta egy kapavágás sem történt, de már jó sok pénzt kiszórtak a csókosaknak. Közben a jelenlegi stadionban sincs telt ház. Szóval jobb lenne a nagyerdeit is úgy hagyni, ahogy van. Most már mindegy! ja, és csak szerintem olyan felesleges pénzkidobás, mint a Főnix vagy a Kölcsey, amelyek több pénzt visznek, mint amennyit kitermelnek. A stadionra szánt pénzből inkább a járdákat és az utakat újítanák fel. Azt sokkal többen használnák!  cívis írta 2012-04-14 19:57:38  
Értelmesebb, illetve kínosabb kérdésre kellene választ adni elvtárs uraim! Mikor lesz Debrecenben új stadion?
... inkább nem is kérdezek, mert a szájával hazudik az ember! A lényeg, hogy mindenki jól járjon kivéve a tisztelt publikum... A szurkolót hülyének lehet nézni!? ... de meddig?
A gyanúm azonban az, hogy akkor lesz Debrecenbe stadion, mikor a 2-es villamos! Impotens az egész rendszer!
... ja és a sör... A tisztes adófizető polgároknak nem kellene kivenni a zsebéből a pénzt különböző (adók) jogcímeken és akkor a kérdés is okafogyottá válna.  olympos írta 2012-04-14 13:08:39  
Azt nem tudtam én se, hogy Lajos osztálytársa volt. Alapban nem hülye a fickó, ő csinálta lényegében az Origót, RTL Klub műsorigazgató, meg volt neki egy nagy tanácsadó cége Pesten, Klapkával szemben. Aztán valamiért nagyot harapott a szarba, teljesen lenullázódott, állítólag ide is a pesti hitelezők elől menekült. Hát itt meg az ilyet befogadják.  Kérdező írta 2012-04-14 10:04:12  
Olyan magától értetődő hogy tudni kell ki az az osztálytárs Krecc?
Ki az?  pofonosztó írta 2012-04-14 09:35:21  
Lajos ha nem kap a fejéhez és nem takarítja ki a szellemi fogyatékosokat, akkor akár lesz stadion akár nem, a választáson elképesztően pofára fog esni!!
Én eddig rá szavaztam, mert a város érdekeit néztem. Most biztos nem szavaznék rá, mert teret enged a kártékony hülyeségeknek: szerintem mennie kell a bandájával együtt - leginkűább a csőcseléke miatt!  Józan ész írta 2012-04-14 09:18:05  
Elképesztő milyen szellemi mélység telepedet erre a városra, köszönhetően a várost irányító sleppnek.  háromszékcsiszlóasztalosmester írta 2012-04-14 08:02:37  
Én már nagyon régen megírtam, hogy Kósa elképesztő szellemi toprongyokkal veszi körbe magát: Kot.-mann, Kováts, Papp, Széles, bukott rendőrök meg Tőzsér elvtárs stb.stb. stb.
A legnagyobb baj viszont, hogy szemmel láthatóan igen intenzíven kezd az ő szintjükre süllyedni - s így a város is egy tetves kupleráj - sajnos! Régen nem így volt, akkor haladt is a város rendesen!
Egy polgármester észre vehetné a hatalmas minőségi változást! Ha nem lenne Hedron meg Ábrahám, Szima meg egy pár hasonló értékes ember, akkor ez a város a térképről is lekerülne! A köz-szféra barmai a legkártékonyabb tetvek! Ki kell rúgni valamennyit!  szerkesztő írta 2012-04-14 07:49:51  
Tibifun hozzászólása a felhasználási szabályzat megsértése miatt törölve.  omlódi írta 2012-04-14 07:41:28  
Az a baj, hogy már Kósa is hülyékkel (seggnyalók) veszi körül magát és ami a legrosszabb: hallgat is rájuk.  megaherz írta 2012-04-14 05:24:58  
A stadion projektben a lényeg a 30%-nyi puffer. Az már csak hab a tortán hogy a haverok is jól járhatnak feladat nélküli fizetéssel és felügyelő bizottsági díjakkal. Utána meg magas fenntartási költség a városnak és alacsony bérleti díj a körön belüli vállalkozóknak. A közvélemény megkutatása csak az első. Lesz még a hőmérséklet meleg nyáron és hideg télen féle eredményeket hozó ügyletek sora. Ugyanis a főkommunikátor egy volt osztálytárs a több helyen többször megbukott Krecz főújságíró. Már a focisulitól is ki kellett rugni annyi stiklit követett el. Most kettős igazgatói felügyelet alatt ötli ki a semmire pénzköltés módjait.
Nem véletlen hogy arról nem szól senki hogy ki fizeti majd a stadion fenntartását a loki tulajdonos cége vagy a város. Az állam biztosan nem. De én azt saccolom hogy a loki többségi tulajdonosa nem fizet egyszerre fenntartást a fociakadémiában és a stadionban is. Tudja ezt valaki? Tudja valaki hogy ez a Krecc mitől olyan menő hogy bármit megtehet? No ettől lesz majd drága a sör is...  subtotal írta 2012-04-13 20:55:31  
Két 1-es fenntartva, értő olvasás: nem lakom ott, ott nőttem fel a környéken, ugyanis Liget 10 éve van.
Kultúra: minősítgetés kapásból.
Irígy: csak így cívisesen.
Ez legyen a legnagyobb örömöd...az egyébként biztos, hogy megnyilatkozásod alapján nagy esélyed van a Békás híd alatt lakni, bár inkább a Faraktár utcait javasolnám, a Nagyerdő neked túl proccos.  hehehe írta 2012-04-13 20:02:12  
Jaj,bocs subtotal!Most látom,hogy az i milyen közel esik az í-hez a klaviatúrán:)  hehehe írta 2012-04-13 19:58:35  
Subtotal tantóbácsi! Irigy,rövid i :)Nem vagyok irigy/irigy/,sőt irigy se,mert inkább laknék a Békás-híd alatt,mint a sznobi Ligetben:)
Ha már az írásommal minősítettem magamat,miért tetszett bevésni a két egyest? Amúgy az irigyet úgy írják hogy irigy.  éjjeli őr írta 2012-04-13 19:44:13  
Hány forintért inna sok sört az új Nagyerdei Stadion büféiben Loki-meccs előtt, közben és után? Négy lehetséges válasz:
1. bármennyiért, csak kisüveges Radeberger vagy Bitburger legyen, esetleg frissen csapolt Pilsner Urquell ;
2. maximum 500 forintért bármit;
3. 200 forintért Kőbányait, 220-ért Borsodit vagy Sopronit.
4. utálom a sört, legyen nagyfröccs rizlingből 240-ért.

Jól fogta meg a szerző! Kb. ennyi értelme volt Kósáék közvélemény kutatásának! Felesleges pénzkidobás és szemfényvesztés! Ábri mester 8aki nem mellesleg az én drága tábornokomnak is jó ismerőse) bizonyára jól érzi magát, főleg a havi 500 ezer zsebre vágása után.  subtotal írta 2012-04-13 19:39:02  
hehehe: gratulálok.
Értő olvasás: 1-es.
Kultúra: 1-es.

Most mondjam, hogy megszólalásod alapján te csak egy egyszerű irígy tapló vagy? Minősítetted te önmagad.  hehehe írta 2012-04-13 12:54:42  
Subtotál.Gondolhattam volna hogy kockafejű ligeti tahó vagy.Az ilyenek egészítik ki csekély intellektusukat mázsánnyi önbizalommal.
Tudod,jobb szeretem ha az okos hülyéskedik,mint fordítva.  subtotal írta 2012-04-13 12:22:47  
Hehe, CsBA nem ismeri a Nagyerdő népét.
A többsége nyugdíjas, tuti nem jár a felsorolt helyekre.
A fiatalok (köztük én is) meg ugyanúgy beülnek a Füredi-be, mint a Teniszkébe. És járnak meccsre is (barátaim, én magam sokkal kevésbé).
Ugyanez a helyzet a Liget és Kertváros népével, ugyanis ott nőttem fel.
Üdv, subtotal

Ja, a cikkhez: nem lehetne félúton kikötni? Mondjuk, hogy legyen ilyen és olyan is.
Nekem nem akad a torkomon a Kőbányai, de ha valakinek Radeberger kell, azt is meg tudom érteni.  szerkesztő írta 2012-04-13 09:57:48  
193.226.210.98 IP-címről érkező hozzászólás a felhasználási szabályzat megsértése miatt törölve.  Leonardo írta 2012-04-13 09:51:15  
Ha kimegyek a meccsre - mindig kocsi nélkül - akkor még kezdés előtt megiszom egy korival. Szünetben ismét, csak előbb helyt csinálok neki.
A végén meg vagy bánatomban, vagy örömömben...
Ha nem lesz sör: nem megyek ki, pedig én valóban a foci miatt járok meccsre!
Ha drága lesz: akkor nézem otthon full HD-ban és bolti áron vásárolt hideg sörrel - és hívok haverokat.
Aki ezzel nem így van, az meg tartsa el a stadiont - már ha egyáltalán megépül... Én már lesz@rom ezt is!
(remélem nem Barabás fogja üzemeltetni a kocsmájat horror áron, mert a Főnixben Barabás a leg-elriasztóbb tényező!!!)  Rumcájsz. írta 2012-04-13 09:41:51  
Cs. Bereczki Attila utolsó bekezdéséhez.
Teljesen igaza van abban, hogy megteszi a fenyő bútor is. Elvégre az EMBER nem inni jár a mecsre hanem mérkőzést nézni.Mikor lehet egy csapat jó ? Ugye akkor ha tud játszani. Ha lát a pályán a játéks. Jól tud passzolni, és van csatár aki kíméletlenül kitudja használni a helyzetet, uram bocsá, helyzetbe tudja hozni magát.
Tehát profi kiválló játékosokra van igény a kocsma az csak másodlagos mert pl csütörtökön is le ihatja magát majd az új stadionban !
Tehát kiválló csapat, és akkor dől a nép a stadionba.  imolaimola írta 2012-04-13 09:38:17  
nem piás! a meccset figyeld,ne a fátyolos szemem.

Ha nézőket akarnak csalogatni, akkor elfogadható árak is kellenek, a lelátónépe pedig sörrel fotoszintetizál.Jó a cikk!  Zaphod Beeblebrox írta 2012-04-13 09:25:16  
Nekem kicsit idő előtti dolognak tűnik, azon elmélkedni, mi legyen a nyitómeccs, mennyi legyen a sör stb. Én most sok szép munkagépet szeretnék látni.  lucky írta 2012-04-13 09:23:52  
nem piásnak:
Az absztinens nem tud egy jót dugni sem.  Az oláh írta 2012-04-13 09:21:42  
A meccs sör nélkül olyan, mint a szárazanál. :)
Szima meg leszarja, nincs választásod, télen hideg forraltbor, nyáron langyos sör aranyáron. Ha kell veszed, ha nem, kuss.  lokika írta 2012-04-13 09:10:43  
He-he! :) Legyen ingyen sör! :)
Remek iróniája annak a porhintésnek, ami a stadion körül évek óta már megy.  nem piás írta 2012-04-13 08:42:36  
Aki inni akar az ne meccsre, hanem kocsmába menjen. Elég volt a sok részeg állatból, aki tényleg jár mérkőzésre az láthatja, hogy egyre többen vannak készen már a kezdéskor is.  tom77 írta 2012-04-13 08:18:59  
Az alábbi felsorolásból kimaradt a 2 ügyvezető "tiszteletdíja":

500.000 Ft / fő / hónap

Minél később lesz kész a stadion (már ha kész lesz egyáltalán), annál nagyobb zsé... Az a helyzet, hogy a 2 ügyvezetőnek és a tagoknak az az érdeke (anyagilag mindenképpen), hogy minél tovább "működjön" az NSR Kft.  Józan ész írta 2012-04-13 07:32:22  
Azért kellenek az ilyen közvélemény kutatások, hogy ez a sok ingyenélő bizonyíthassa létjogosultságát és azt, hogy havonta több százezret felvesznek.
Ne pofázzatok, stadion építsetek!!!

"Az NSR Kft. kettős ügyvezetéssel működik, Ábri Balázst Debrecen városa jelölte a posztra, Paufler Gyulát a BMSK Zrt.
A Felügyelő Bizottság tagjai
Varga László - elnök
A megbízatása határozatlan időre szól.
Máté János
A megbízatása határozatlan időre szól.
Dr. Sásdi András Béla
A megbízatása határozatlan időre szól.
A felügyelőbizottság elnökét 80.000,- Ft/hó, tagjait 70.000,- Ft/hó díjazás illeti meg."Vissza az oldal tetejére