Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két exlokista dirigál a román élvonalban!

| 2010. 07. 23. | 19:13:46
Kolozsvár – A 18 résztvevő között a Marosvásárhely és a Kolozsvári U feljutásával hétre nőtt az erdélyi csapatok száma a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. Sumudica a Rapidot, Selymes a Sportult edzi.
Két exlokista dirigál a román élvonalban!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Külön örömteli, hogy a Marosvásárhely 18 esztendős szünet után került fel ismét a futballelit térképére. A mezőny szinte az utolsó pillanatban módosult, miután az előző szezonban 12. helyen végző Internaţional Curtea de Argeş bejelentette megszűnését, így a legjobb kieső Pandurii Târgu Jiu maradhatott az I. ligában. Az utóbbi öt évben csupán 2008-ban kezdődött úgy el a bajnokság, hogy valamennyi résztvevő a pályán harcolta ki az indulást.

A holtidényben nemcsak a játékosok mozogtak, hanem minden korábbinál nagyobb mértékben az edzők is: a 11 együttes kezdi új trénerrel a szezont. Az első hét helyezett közül – amelyek várhatóan idén is a dobogós helyekért küzdenek majd – csupán a bajnok kolozsvári CFR és az ezüstérmes Urziceni nem váltott szakvezetőt. A legtöbb változtató élcsapat már bizonyító edzőktől várja a sikert: a Steaua Victor Piţurcát, a Dinamo Ioan Andonét hozta vissza, akik már nyertek bajnokságot jelenlegi csapatukkal. Vasluiban a rövid ideig a Real Madridot is irányító spanyol Juan Ramón Lopez Caro foglalta el a kispadot, Temesváron pedig a szerb Vladimir Petrovicsot (ex Crvena Zvezda) nevezték ki. A kakukktojás a Rapid, ahol az egykori közönségkedvenc csatár, az edzői pályája elején járó Marius Sumudica – a Loki volt játékosa – bizonyíthat egy nyolc brazil játékost tartalmazó kerettel. Hárman abszolút újoncok, köztük a másik volt Loki-játékos, Selymes Tibor (Sportul), aki eddig csak a magyar élvonalban ült a kispadon.

Az esélyek kapcsán elmondható, hogy az előző két évben az első hét helyen osztozó csapatok továbbra is kimagaslanak anyagi és szakmai szempontból egyaránt. Közülük a Rapid helyzetét egyszerűsíti, hogy nem kell az európai kupaszereplésre is koncentrálnia, a többiek számára az ősz a többfrontos küzdelmekről szól. Itt is vannak azonban különbségek, hiszen míg a Dinamo már megkezdte menetelését az Európa Ligában, a BL főtábláján szereplő kolozsváriak csupán szeptember közepén vívnak nemzetközi mérkőzést. A keret szempontjából a CFR tűnik a leginkább felkészültnek a sorozatmérkőzésekre: Andrea Mandorlini akár két hasonló erejű tizenegyet is kiállíthat, és az olasz tréner jelezte is, hogy élni fog a folyamatos rotációval.

A „hét nagy” mindegyikének célja a bajnoki cím meg-, illetve visszaszerzése, de az erőviszonyok végleges megváltozását tükrözi, hogy a fővárosi együttesek immár a fogadóirodáknál sem csúcsfavoritok. Míg az előző három szezonban a Steauát és a Dinamót tartották a legesélyesebbnek (bár végül kétszer a CFR, egyszer pedig Urziceni nyert), most a címvédő a favorit (mindenütt 3,75-ös szorzó), a Vaslui (4,5–5,5 között), a Steaua (5–5,75), a Dinamo (5,5–6), a Temesvár (5,5–6), Urziceni (6–6,5) és a Rapid (8,5–10) előtt. Minden más csapattól meglepetés lenne az élmezőnybe kerülés, többségük a túlélésért küzd: számukra az a kérdés, hogy nyugodt, középmezőnyben töltött szezonnal vagy végig a vonalon táncolva tudják-e kiharcolni a bennmaradást.

www.kronika.ro

Az előző pontvadászat végeredménye:

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tűz volt egy vámospércsi hegesztőcsarnokban
Tűz volt egy vámospércsi hegesztőcsarnokban
Leszakadt faágakhoz, balesetekhez is vonultak a hajdú-bihari tűzoltók.
Hirdetés
Hirdetés
Fekete gólyák fészkelnek Tiszacsegén
Fekete gólyák fészkelnek Tiszacsegén
Eddig nem volt ismert a költőhelyük.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Elindult az építőipari árfigyelő
Az árverseny élénkítése a cél.
Diákmunka: 1600-2500 forint között alakulnak az órabérek
A tanulók iránt a kereskedelemben, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is jelentős a kereslet.
Nemzetgazdasági Minisztérium: 2024-ben 5-6 százalékkal nőhet a reálbér
Tavaly a béremelkedés inkluzív módon valósult meg, hiszen az alacsonyabb keresetűek bére nagyobb ütemben növekedett.
Végre! Elkezdenék a Margit téri uszoda felújítását
Sok a munka. Kiírták a pályázatot.
Földutak kaphatnak aszfaltot Vámospércsen
Várják a kivitelezők jelentkezését.
Támogatott tartalom
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
FIZETETT POLITIKAI TARTALOM. Kanizsay György Béla, az egyesület polgármesterjelöltje alapjaiban változtatná meg a fürdőváros működését.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.