Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor a férfi üti a nőt, és az nem erőszak

| 2010. 11. 29. | 09:00:48
Debrecen – Higgyék el, van olyan, hogy egy nő azt akarja, a férfi ne fogja vissza magát, és üsse, ahogy csak bírja. Utána meg összegyűrik a lepedőt. A női emancipáció mutánsával állunk szemben?
Amikor a férfi üti a nőt, és az nem erőszak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A női boksz hallatán még sokan elborzadnak, mondván, hogy az ökölvívás a férfi test, a férfi lélek és a férfi küzdőszellem hármas egysége. A világ azonban változik, s amióta a hölgyek „eldobták” a fakanalat – a huszadik századi nagy emancipáció jegyében –, sok mindenre adták a fejüket. Például elkezdtek futballozni, kosárlabdázni, kézilabdázni, hegyet mászni, s nem utolsó sorban bokszolni. Miután a legtöbb sportágban a nők immár olimpián is színre lépnek, jogos volt az igény, hogy a női boksz is ötkarikás játék legyen, és az is lett: Londonban debütál!

Most már illik komolyan venni

Ebben a szélsőségesen olimpia központú országban egy csapásra magas rangra emelkedett a hölgyek bunyója, és örömmel tájékoztatjuk nyájas olvasóinkat, hogy ebben (is) Debrecen a legjobb. A DVSC három aranyéremmel és három bronzéremmel zárta a vecsési magyar bajnokságot, ezzel a legsikeresebb csapatnak bizonyult az országban. A dobogó legfelső fokára állhatott fel a Lilla téri tanár néni, Rácz Irén, a világbajnoki bronzérmes Nagy Tímea, valamint az ifjú tehetség, Kiss Orsolya. Bronzérem jutott Szabó Beának, Sáska Henriettának és Berei Jennifernek.

Fiúk és lányok együtt

Szabó Sándortól, a nemrégiben Hajós Alfréd-díjjal kitüntetett klubmenedzsertől azt kérdeztük, hogy milyen hatást vált ki a hölgyek jelenléte az edzőteremben, illetve milyen megbecsülést élveznek ebben a férfiak uralta közegben?
– Nálunk egy magyar bajnokot nagy tiszteletet övezi, függetlenül attól, hogy milyen a neme. Tudomásul kell venni, hogy immár nem csak a férfiak kiváltsága az ökölvívás, és most, hogy olimpiai sportággá vált a női boksz, különösen nagy fantázia van benne. Egyébként a mi lányaink együtt edzenek a fiúkkal, együtt is szpáringolnak, ebből pedig – ha okosak –, sokat meríthetnek. A női bokszolókat nem lehet egy kalap alá venni, mert mindannyian más habitusúak, más fizikai adottságúak, akárcsak a férfiak. Miután a boksz alapvetően mégiscsak férfias erőt és fellépést igénylő sport, a hölgyeknek egy kicsit át kell változniuk a szorítóban, és akiknek ez megy, azok a legeredményesebbek. Civilben azonban abszolút nőiesek, mind megjelenésükben, mind szellemiségükben – így Szabó Sándor.

Szép a szerelem!

A DVSC bokszolóinak első embere elmondta, mert nagyon kíváncsiskodtunk, hogy Ámor nyila többeket eltalált az edzések előtt, után vagy alatt. A publikus kapcsolatok között említhetjük az újdonsült bajnok Kiss Orsolya és a klub másik kiválósága, Deél Szabolcs több éve tartó szerelmét, a másik bajnok, Nagy Tímea a DVSC egyik edzőjével, Zöld Ferenccel alkotott egy párt hosszabb ideig, míg a DVSC korábbi klasszisa, Kertész Henrik a Vecsésen bírói „lepontozás” miatt csak harmadik Szabó Beával gyűrte össze a lepedőt korábban, felvállalva a szenvedélyes szerelmet és az együttélés nehézségeit is.

Lányt megütni? Azt már nem!

A bokszoló legények nem csak a hálószobában kényeztetik a bokszoló lányokat, hanem a szorítóban is. Ott azonban nem gyengédséggel, hanem súlyos pofonokkal. A hölgyek ugyanis arra vágynak. A bokszban a megfelelő szpáring partner „beszerzése” nem kis nehézséget okoz a felkészülés során, a DVSC lányainak azonban a lehetőségek tárházát jelenti a nem csak jóvágású, hanem kifejezetten jó bokszolókból is álló debreceni csapat. Persze akad, aki gyilkos kritikával válaszol a női emancipáció ilyetén megnyilvánulására. Nagy Péter ifi bajnok, aki nemrégiben a magyar felnőtt válogatottban is bemutatkozott, elvi okokból nem hajlandó megütni egy nőt, ezért felmentését kérte a gyengébbik nemmel való közös munka alól.
– A hölgyek színt visznek a csapatba: aranyosak, kedvesek, szépek. Szakmai szempontból a fiúk fejlődéséhez nem tudnak mit hozzátenni, csak fordítva, mert óriási a fizikai különbség, de ártani nem ártanak, s már csak ezért is szeretjük őket – fogalmazta meg a nők helyét a DVSC-ben Szabó Sándor klubmenedzser.

Cs. Bereczki Attila

A női boksz 2010-es magyar bajnokai:
48 kg: Ancsin Katalin (KSI)
51 kg: Mizsei Vivien (Kiskunfélegyháza)
54 kg: Némedi Csilla (Soproni Gyevát)
57 kg: Rácz Irén (DVSC)
60 kg: Papp Nikolett (Imperiál)
64 kg: Kiss Orsolya (DVSC)
69 kg: Nagy Bianka (Szegedi BC)
75 kg: Kovács Mária (PVSK)
81 kg: Nagy Tímea (DVSC)
+81 kg: Sándor Lilla (Szegedi BC)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Következik az utolsó, debreceni szempontból érdektelen forduló
Következik az utolsó, debreceni szempontból érdektelen forduló
A DVSC ötödiknél se rosszabb, se jobb nem lehet.
Gazdaság
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Utat újítanak fel és kátyúznak Konyáron
Hajdúhadházi cég végzi a munkát.
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
A legtöbb ingatlant Debrecenben hirdették meg
Felpörgött az ingatlanpiac Magyarországon az első negyedévben.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.