Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor a férfi üti a nőt, és az nem erőszak

| 2010. 11. 29. | 09:00:48
Debrecen – Higgyék el, van olyan, hogy egy nő azt akarja, a férfi ne fogja vissza magát, és üsse, ahogy csak bírja. Utána meg összegyűrik a lepedőt. A női emancipáció mutánsával állunk szemben?
Amikor a férfi üti a nőt, és az nem erőszak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A női boksz hallatán még sokan elborzadnak, mondván, hogy az ökölvívás a férfi test, a férfi lélek és a férfi küzdőszellem hármas egysége. A világ azonban változik, s amióta a hölgyek „eldobták” a fakanalat – a huszadik századi nagy emancipáció jegyében –, sok mindenre adták a fejüket. Például elkezdtek futballozni, kosárlabdázni, kézilabdázni, hegyet mászni, s nem utolsó sorban bokszolni. Miután a legtöbb sportágban a nők immár olimpián is színre lépnek, jogos volt az igény, hogy a női boksz is ötkarikás játék legyen, és az is lett: Londonban debütál!

Most már illik komolyan venni

Ebben a szélsőségesen olimpia központú országban egy csapásra magas rangra emelkedett a hölgyek bunyója, és örömmel tájékoztatjuk nyájas olvasóinkat, hogy ebben (is) Debrecen a legjobb. A DVSC három aranyéremmel és három bronzéremmel zárta a vecsési magyar bajnokságot, ezzel a legsikeresebb csapatnak bizonyult az országban. A dobogó legfelső fokára állhatott fel a Lilla téri tanár néni, Rácz Irén, a világbajnoki bronzérmes Nagy Tímea, valamint az ifjú tehetség, Kiss Orsolya. Bronzérem jutott Szabó Beának, Sáska Henriettának és Berei Jennifernek.

Fiúk és lányok együtt

Szabó Sándortól, a nemrégiben Hajós Alfréd-díjjal kitüntetett klubmenedzsertől azt kérdeztük, hogy milyen hatást vált ki a hölgyek jelenléte az edzőteremben, illetve milyen megbecsülést élveznek ebben a férfiak uralta közegben?
– Nálunk egy magyar bajnokot nagy tiszteletet övezi, függetlenül attól, hogy milyen a neme. Tudomásul kell venni, hogy immár nem csak a férfiak kiváltsága az ökölvívás, és most, hogy olimpiai sportággá vált a női boksz, különösen nagy fantázia van benne. Egyébként a mi lányaink együtt edzenek a fiúkkal, együtt is szpáringolnak, ebből pedig – ha okosak –, sokat meríthetnek. A női bokszolókat nem lehet egy kalap alá venni, mert mindannyian más habitusúak, más fizikai adottságúak, akárcsak a férfiak. Miután a boksz alapvetően mégiscsak férfias erőt és fellépést igénylő sport, a hölgyeknek egy kicsit át kell változniuk a szorítóban, és akiknek ez megy, azok a legeredményesebbek. Civilben azonban abszolút nőiesek, mind megjelenésükben, mind szellemiségükben – így Szabó Sándor.

Szép a szerelem!

A DVSC bokszolóinak első embere elmondta, mert nagyon kíváncsiskodtunk, hogy Ámor nyila többeket eltalált az edzések előtt, után vagy alatt. A publikus kapcsolatok között említhetjük az újdonsült bajnok Kiss Orsolya és a klub másik kiválósága, Deél Szabolcs több éve tartó szerelmét, a másik bajnok, Nagy Tímea a DVSC egyik edzőjével, Zöld Ferenccel alkotott egy párt hosszabb ideig, míg a DVSC korábbi klasszisa, Kertész Henrik a Vecsésen bírói „lepontozás” miatt csak harmadik Szabó Beával gyűrte össze a lepedőt korábban, felvállalva a szenvedélyes szerelmet és az együttélés nehézségeit is.

Lányt megütni? Azt már nem!

A bokszoló legények nem csak a hálószobában kényeztetik a bokszoló lányokat, hanem a szorítóban is. Ott azonban nem gyengédséggel, hanem súlyos pofonokkal. A hölgyek ugyanis arra vágynak. A bokszban a megfelelő szpáring partner „beszerzése” nem kis nehézséget okoz a felkészülés során, a DVSC lányainak azonban a lehetőségek tárházát jelenti a nem csak jóvágású, hanem kifejezetten jó bokszolókból is álló debreceni csapat. Persze akad, aki gyilkos kritikával válaszol a női emancipáció ilyetén megnyilvánulására. Nagy Péter ifi bajnok, aki nemrégiben a magyar felnőtt válogatottban is bemutatkozott, elvi okokból nem hajlandó megütni egy nőt, ezért felmentését kérte a gyengébbik nemmel való közös munka alól.
– A hölgyek színt visznek a csapatba: aranyosak, kedvesek, szépek. Szakmai szempontból a fiúk fejlődéséhez nem tudnak mit hozzátenni, csak fordítva, mert óriási a fizikai különbség, de ártani nem ártanak, s már csak ezért is szeretjük őket – fogalmazta meg a nők helyét a DVSC-ben Szabó Sándor klubmenedzser.

Cs. Bereczki Attila

A női boksz 2010-es magyar bajnokai:
48 kg: Ancsin Katalin (KSI)
51 kg: Mizsei Vivien (Kiskunfélegyháza)
54 kg: Némedi Csilla (Soproni Gyevát)
57 kg: Rácz Irén (DVSC)
60 kg: Papp Nikolett (Imperiál)
64 kg: Kiss Orsolya (DVSC)
69 kg: Nagy Bianka (Szegedi BC)
75 kg: Kovács Mária (PVSK)
81 kg: Nagy Tímea (DVSC)
+81 kg: Sándor Lilla (Szegedi BC)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Gazdaság
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
A kormány is örül az üzemanyagár-csökkenésnek
Újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
Babaváró: az első igénylők negyedénél még nem született meg a gyermek
A kormányhivatal méltányosságból részletfizetést és halasztást is engedélyezhet.
Gépeket vásárolna a Debreceni Vízmű Zrt.
A selejt eszközöket szeretnék pótolni. Pályázat.
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.