Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Barcelona most tényleg messze van Debrecentől

| 2010. 11. 23. | 12:02:54
Debrecen – Az álom, hogy a DKSE a Dózsa nyomdokába lépve bajnokságot nyer, és a Főnixben nyolcezer néző előtt legyőzi Nagy László Barcelonáját, annyira szép volt, hogy mire felébredtünk, a másodosztály alján találtuk magunkat.
Barcelona most tényleg messze van Debrecentől
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni férfi kézilabda a túlélésért küzd, és semmi garancia nincs arra, hogy egy év múlva is lesz DKSE. Februárban körvonalazódik a jövő évi büdzsé, ha nem lel támogatókra a klub, akkor Gilányi József klubelnök szerint „el kell gondolkodni a bolt bezárásán”. Ahhoz képest, hogy néhány éve még a Barcelona volt a cél…

– A problémák úgy kezdődtek, hogy a két legnagyobb szponzorunk, az EON és az önkormányzat szép lassan kihátrált, vagy drasztikusan csökkentette a támogatását. Egy éve arra kényszerültünk, hogy a légiósainkat elküldjük, ennek következményeként kiestünk az NB I-ből – magyarázta a Cívishírnek 2010-es pénzügyi krach okait Gilányi József, aki a DKSE első emberévé avanzsált, miután senki más nem vállalta a mostanában nem igazán hálás pozíciót. – Maradtunk néhányan – Süvöltős Mihály, Benyáts Balázs, Bíró Imre, Vass Gyuri, Hernyák Imre –, akiknek szívügyük a férfi kézilabda, megpróbálunk életben maradni. A tartalékainkat éljük fel, s közben persze gőzerővel dolgozunk azon, hogy támogatókat találjunk. Csak sajnos nem nagyon akarnak adni.

Szenvedés

A nagy szenvedés sajnos a csapatra is jellemző, mely a második vonalban, az NB I/B Keleti-csoportjában az utolsó előtti, tehát a kiesés réme fenyegeti. Bár messze még a bajnokság vége, és a feljutáson kívül semmi sincs veszve, nem töltheti el bizakodással a DKSE megmaradt híveit, hogy se pénz, se szándék nincs az erősítésre a téli szünetben.
– Elsődleges célunk a debreceni fiataloknak adni játéklehetőséget, és reméljük, hogy a végén csak nem esünk ki az NB I/B-ből is. Egyébként a pénzünk is csak arra elég, hogy a saját játékosainkat szerepeltessük, igazolásra semmi esély. Tavasszal dől el minden, ebben az osztályban látványos feltámadások és visszaesések következnek be a bajnokság második felében, a klubok anyagi helyzetének függvényében – tekintett előre Gilányi József, elárulva, hogy most mintegy 25 millió forint a gárda éves költségvetése, ami elég szerény juttatásokra, illetve a versenyeztetésre, a DKSE ugyanis az NB II-ben is indít csapatot, ahol az ifiket szerepelteti.

Ébredés után

A helyzet tehát nem túl rózsás ott, ahol néhány éve még a Bajnokok Ligájáról álmodoztak. A korábbi klubelnök, Csonka Tibor például annyiszor emlegette a Barcelonát és a Főnixet minden fórumon, hogy már a lelki szemeinkkel láttuk, amint Nagy László és csapata fejet hajt a DKSE-nek a nyolcezer tomboló debreceni kézilabdabarát előtt. Ébredés után megkérdeztük Gilányi Józseftől, hogy most mennyire van a katalán főváros Debrecentől, az NB I/B aljától?
– Nagy László Barcelonája sosem volt közel, de azt a lendületet nem lehet elvitatni, ami ezt a klubot jellemezte az alapításától számítva öt évig. Három év után már az EHF-kupában szerepeltünk, a szlovéniai Gorenjében háromszor kérdezte meg újra és újra egy újságíró, mert azt hitte, elhallott valamit. Megvertük itthon a Szegedet, a Dunaferrt, megszorongattuk a Veszprémet, szóval voltak remek hangulatú, teltházas meccseink. Az más kérdés, hogy Damoklész kardja ott lebegett a fejünk fölött, mert tudtuk, ha az egyik nagy támogatónk kiszáll, akkor beüt a ménkű. Hát beütött – így Gilányi József.

Fogytán a kedv

A klubfő a válsághelyzet kezelésében már rutinos sportvezetőnek számít, a Debreceni Dózsa haláltusájának ugyanis szakosztályvezetőként „szemtanúja” volt. Még egy klubot nem szeretne kimúlva látni.
– Belefárad az ember az állandó küzdelembe, és a sok sikertelenség a kedvét szegi. Mi még kitartunk, mert imádjuk ezt a sportot, de ki tudja, meddig? Sokat várunk az új sporttörvényi változtatástól, melynek értelmében a társasági adó 70 százaléka sporttámogatásra fordítható. Most legalábbis arra hivatkoznak a potenciális szponzorok, hogy majd a társasági adóból adnak, ha az Európai Unió zöld utat ad a tervezetnek. Talán ez lesz a mentőöv, majd meglátjuk – fogalmazott némi lemondással a hangjában a DKSE elnöke.

Mennyire van a Barca?

Kiszámoltuk Barcelona mennyire van Debrecentől kézilabdás „mértékegységben”, ami egészen konkrétan pénzt jelent. A Bajnokok Ligájában szereplő két magyar csapat közül a szegényebbik, a Szeged 1,2 millió euróból (úgy 325 millió forintból) gazdálkodik ebben az esztendőben hivatalosan, ami azt jelenti, hogy kevesebb biztosan nem lehet a büdzsé a Tisza-partján, hanem – ismerve a klubok és az APEH „viszonyát” – inkább több. Ez is csillagászati összeg, de még kevés ahhoz, hogy a Barcát verve lássuk. A Veszprémről nem találtunk hivatalos adatot, de egyes hírek szerint súrolja az egymilliárdot a költségvetésében, és van is reális esélye legyőznie a katalánokat. 4-5 millió forintos havi átlagkeresetű játékosokkal operálva talán el lehet kapni Nagy Laciék grabancát. Ha valaki Debrecenben férfi kézilabdaklubot alapít vagy felkarol, s Barcelonát emleget, akkor valahogy így számoljon.

Cs. Bereczki Attila

Férfi kézilabda NB I/B, Keleti-csoport, az állás

A DKSE idén még egyszer-egyszer játszik idegenben és itthon. November 24-én, szerdán Békésre látogat, majd december 5-én 17.30-tól a Balassagyarmatot fogadja az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Római tenisztorna: Bondár Anna a főtábla küszöbén
Római tenisztorna: Bondár Anna a főtábla küszöbén
Bejutott a selejtező második fordulójába a hajdúszoboszlói sportoló.
Gazdaság
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.