Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hurrá! Megvan az első magyar olimpiai arany!

| 2012. 07. 29. | 22:27:45
A kardozó Szilágyi Áron parádés vívással megnyerte a fegyvernem vasárnapi egyéni versenyét a londoni olimpián.
Hurrá! Megvan az első magyar olimpiai arany!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

 A 2007-ben csapatban világbajnok, tavaly Eb-bronzérmes magyar a malajziai Ju Peng Kean, a kínai címvédő Csung Man (Zhong Man), a német Max Hartung és az orosz Nyikolaj Kovaljov legyőzésével jutott el a fináléig. A 22 éves Szilágyi Áron döntőbeli riválisa az olasz Diego Occhiuzzi volt.

Az ellenfél négy éve, Pekingben bronzérmes volt hazája csapatának tagjaként, egyéniben pedig 23.-ként zárt (Szilágyi 15. volt).Occhiuzzi mostani, londoni menetelését egy kínai versenyző kiejtésével kezdte, majd a 16 között elbúcsúztatta honfitársát, a 2004-es athéni játékok kardfináléjában Nemcsik Zsoltot legyőző, világbajnoki címvédő Aldo Montanót. A nyolc között az amerikai Timothy Morehouse, az elődöntőben pedig a román Rares Dumitrescu következett. A négy asszó közül csak a Montano elleni volt szoros, azt 15-13-ra nyerte.

A lelátón szurkoló szépszámú magyar legnagyobb örömére fegeteges formában kardozó Szilágyi kiválóan kezdett és már héttel is vezetett az olimpiai döntőben, az olasz láthatóan megzavarodott az önbizalomtól duzzadó magyartól. Occhiuzzi bár szépített, Szilágyi újabb találatot is bevitt, így 8-1-gyel fordultak. Az fordulást követően az olasz próbált zárkózni (8-3), ám Áron ettől nem ijedt meg és tartotta az 5 találatos előnyt (11-6 majd 12-7), sőt fokozta a tempót és végül lemosta az olaszt a pástról.

Örülök, hogy Gerevich Aladárhoz hasonlítottak, mert fia, Gerevich György volt a nevelőedzőm, s iszonyatosan sokat köszönhetek neki. Sajnos, 2008 óta már nincs velünk. Úgy érzem, a maximumot kihoztam magamból, folyton a topon kellett lennem, ami nagyon nehéz volt. Ahogy egy kicsit elkalandozott a figyelmem, mint a negyeddöntőben a német vívó ellen, máris feljött az ellenfél. Igyekeztem mindig a következő meccsre koncentrálni, nem figyelni másra. Próbáltam azt mutatni, hogy az égvilágon semmi sem zökkenthet ki, sokat dolgoztunk azon a mesteremmel, hogy ne idegeskedjek azét, mert én vagyok az egyetlen magyar kardozó az olimpián. Egy órája vagyok olimpiai bajnok, de biztos hetek kellenek hozzá, hogy ezt feldolgozzam. Most csak hihetetlenül felszabadult és boldog vagyok, semmi mást nem akarok, csak megölelni a szeretteimet - nyilatkozott a 22 éves vívó.

Kamuti Jenő, a magyar londoni vívócsapat vezetője úgy vélekedett, az a szellemesség és koncentráltság, ahogy Szilágyi Áron vívott, csak Gerevich Aladáréhoz hasonlítható. Szabó Bence, aki az 1992-es barcelonai olimpián nyert a férfi kardozók versenyében, s most a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója, már a döntő előtt megjósolta Szilágyi Áron diadalát.
Elképesztő koncentráltsággal vívott egész nap. A tét feldobta, nem bénította meg. Szellemes, jó vívást mutatott be, abszolút megérdemelten lett aranyérmes. Szabó Bence elárulta, az olimpia előtt azt kívánta Szilágyi Áronnak, ismerje meg azt az érzést, milyen a dobogón állva a magyar himnuszt hallgatni. Konokul, profi módon készült, egy pillanatig nem volt kétséges a győzelme. Remélem, a sikeres olyat erőt ad neki a jövőre nézve, hogy a csapatot is győzelemre tudja vezetni - mondta Szabó.

Férfi kard egyéni döntő:
Szilágyi Áron - Diego Occhiuzzi (olasz) 15 -7

a 3. helyért:
Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Rares Dumitrescu (román) 15-10

korábban
elődöntő:
Szilágyi-Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15-7
a 8 között:
Szilágyi-Max Hartung (német) 15-13
a 16 között:
Szilágyi-Csung Man (kínai) 15-10
a 32 között:
Szilágyi-Ju Peng Kean (malajziai) 15-1

Szilágyi a londoni magyar küldöttség harmadik érmét szerezte. Korában két cselgáncsozó végzett dobogót érő helyen: a 48 kg-os Csernoviczki Éva szombaton bronzot, a 66 kilós Ungvári Miklós pedig vasárnap ezüstöt nyert.

A döntőt IDE KATTINTVA nézheti meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
Ismét megműtötték a szlovák kormányfőt.
Hirdetés
Hirdetés
LMP: az akkumulátorgyárak sérülékennyé tették a magyar gazdaságot
LMP: az akkumulátorgyárak sérülékennyé tették a magyar gazdaságot
Ez a gyártási folyamat egyaránt zsákmányolja ki a környezetünket, a természet kincseit, és zsigereli ki a munkavállalókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát