Legyen a Cívishír a kezdőlapom! |  Kedvencekhez adom |  RSS 

Civishir.hu

Adél
2015.01.29.
A közmunkások bére bruttó 15 ezerrel emelkedett
Nyomtatható verzió Cikk küldése e-mailben Üzenet a szerkesztőnek
2012-01-25 08:58
1 hozzászólás

Magyarország – Mennyit keres egy közmunkás? A szakképzetlen havi bruttó 71 ezer 800, a szakképzett 92 ezer forintot. (Tavaly bruttó 57 ezer és 78 ezer forint volt). A diplomás munkanélkülieket nem küldik utcára: oktatni és digitalizálni fognak.

A közmunkások bére bruttó 15 ezerrel emelkedett
A kép illusztráció
hirdetés

Papp Károly közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár szerint ez az összeg két éven belül elérheti a minimálbért. Magyarország 2012-es költségvetése a Start munkaprogram megvalósulásához 132,2 milliárd forint kiadási előirányzatot tartalmaz. Ugyan a törvény lehetővé tenné, mégsem lesz 4 órás foglalkoztatás a programokban, hanem 6, illetve 8 órás munkákat kínálnak majd a tartósan állástalanoknak. Három pillére lesz a közfoglalkoztatásnak: országos, kistérségi, illetve önkormányzati programok. Országosan a vízügyi igazgatóságoknál, az erdészeteknél, az útkezelőnél, a MÁV-nál, illetve a rendőrségnél szerveznek munkákat, a kistérségi mintaprogramok viszont a helyi igényeket veszik figyelembe, és a hátrányos helyzetű települések önrész nélkül pályázhatnak majd. A harmadik pillér a korábbi, hagyományos önkormányzati közfoglalkoztatás, ami a helyettes államtitkár szerint eddig is működött – számol be az fn24.hu.

A tanárok és agrárszakemberek átadnák a tudást

2012-től a kistérségi programokban is tanulhatnak a szakképzetlenek: többek között például növénytermesztést vagy tartósítási eljárásokat. Ebbe a programba vonná be a Belügyminisztérium a diplomás munkanélkülieket is: az állástalan tanárok és agrárszakemberek munkája az oktatás lenne. Emellett a Magyar Digitális Archívum feltöltésében és kezelésében több ezer felsőfokú végzettségű álláskeresőt alkalmazna az állam közmunkásként.

Címkék: munka, közmunka,

Kapcsolódó cikkek:

Feliratkozás hírlevélre
fn24.hu  
hirdetés
 
 
Share |

Hozzászólás a cikkhez Hozzászólás írásához kérjük, lépjen be!
Név:
Hozzászólás szövege:
A hozzászólás elküldéséhez, kérem, írja be a képen látható karaktereket!

A felhasználási szabályzatba ütköző hozzászólásokat szerkesztőségünk bármikor törölheti.


  még hogy tízen ötezer írta 2012-05-30 16:42:50  
még hogy tízen ötezer ? mért kell hazudni ha valakit felvesznek 6-órában 10000-ft kap + 22000ft szociális juttatást mind ezt úgy hogy hetente kiszúrják a szemét 7000-8000ft -tal és azt is csak akkor kaphatja meg ha kigondolja magát a kormány államkincstár stbVissza az oldal tetejére