Legyen a Cívishír a kezdőlapom! |  Kedvencekhez adom |  RSS 

Civishir.hu

Martina, Gerda
2015.01.30.
Gyurcsányék megosztják a baloldalt
Nyomtatható verzió Cikk küldése e-mailben Üzenet a szerkesztőnek
2011-12-22 15:35
1 hozzászólás

A politikai jobboldalon és középen állók számára szinte teljes mértékben elképzelhetetlen, hogy Gyurcsányék nemrég megalakult pártjára szavazzanak – írja a Századvég

Gyurcsányék megosztják a baloldalt
hirdetés

December elején a megkérdezett választópolgárok 92 százaléka hallott arról, hogy Gyurcsány Ferenc kilépett az MSZP-ből, és új pártot alapított Demokratikus Koalíció néven. Az ügy ismertsége kiemelkedően magas, ami minden bizonnyal az intenzív médiamegjelenéseknek köszönhető.

Az MSZP-sek szerint előnyös

A felmérés szerint a teljes népességet vizsgálva - jelentős megosztottság mellett - a relatív többség a kiválást az MSZP számára inkább előnyösnek (35 százalék) tartja. A témát megítélni tudók és véleményt nyilvánítók körében, politikai önbesorolás szerinti bontásban a baloldali szavazók 61 százaléka, a magukat semlegesnek valló, középen állók 57 százaléka tartja az MSZP számára inkább előnyösnek a különválást.

A DK táborát balos szavazók alkotják

A jobboldali szavazók többsége (54 százalék) viszont ellenkezőleg, inkább hátrányosnak véli az MSZP számára a volt miniszterelnök új pártalapítási döntését. Pártszimpátia dimenziójában megfigyelhető, hogy a kormánypártok 54 és az újonnan megalakult Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak 71 százaléka véli inkább a szocialisták számára hátrányosnak a kiválást, míg a témát megítélni tudó MSZP-, LMP- és Jobbik-szavazók többsége szerint ez inkább kedvező. A válaszadók mindössze 16 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a 2014-es parlamenti választáson a volt kormányfő pártjára szavaz, az abszolút többség (65 százalék) számára ez elképzelhetetlen. A potenciális DK-szavazóbázist szerkezetében megvizsgálva látható, hogy döntő többségében baloldali szavazók alkotják, ezáltal jelentős megosztottságot idézve elő a baloldali erőtérben.

A jobbosok nem kérnek a DK-ból

A témát a véleménnyel rendelkezők körében, politikai önbesorolás szerinti bontásban vizsgálva megfigyelhető, hogy a baloldalon állók több mint fele, 52 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette pártra szavaz 2014-ben. A jobboldalon (95 százalék) és középen állók (81 százalék) viszont szinte teljes mértékben elképzelhetetlennek tartják, hogy a Demokratikus Koalícióra voksoljanak. Pártszimpátia szerinti bontásban látható, hogy az LMP szavazók többsége (68 százalék) inkább nem, viszont az MSZP szavazóbázisának több mint a fele (53 százalék) elképzelhetőnek tartja, hogy a DK-ra szavazzon 2014-ben.

A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatásban november 29. és december 6. között 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korút kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Címkék: közvélemény, politika, Gyurcsány, DK ,

Kapcsolódó cikkek:

Feliratkozás hírlevélre
mti  
hirdetés
 
 
Share |

Hozzászólás a cikkhez Hozzászólás írásához kérjük, lépjen be!
Név:
Hozzászólás szövege:
A hozzászólás elküldéséhez, kérem, írja be a képen látható karaktereket!

A felhasználási szabályzatba ütköző hozzászólásokat szerkesztőségünk bármikor törölheti.


  Tricia McMillan írta 2011-12-22 23:35:21  
köcsög politikusokVissza az oldal tetejére