Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hipi-hopi Erdélyből?

| 2011. 12. 07. | 10:49:13
Debrecen – Hungarikum, ami képes volt megváltoztatni az egész világ zenei ízlését, és még csak nem is sejtjük, hogy a miénk? Honnan valók a ritmusok? Ellopták őket?
Hipi-hopi Erdélyből?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bizonyára sokunknak ismerős az amerikai hip-hop klipekben látható jellegzetes tánc és szövegelési képesség, airől azt gondoljuk, hogy tipikus tengerentúli gyökerekkel rendelkezik. A közelmúltban azonban láttam egy kisfilmet, amelynek hatására bizonyossá vált számomra a hip-hop magyar eredete. A rövid dokumentumfilmben először értetlenkedve néztem a kezdő képsorokat, később viszont mégis sikerült meggyőznie.

Mi történt Fövesen?

A filmben Takács Józsefről esik szó, aki emigránsok gyermekeként látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban. 1974-ben látogatta meg a nagyszüleit Erdélyben, ahová magával vitte a kameráját. A nagyszülők meséltek a régi életről és tradíciókról, valamint szóba került egy tiltott tánc, a hipi-hopi. A rendező, mihelyst tudomást szerzett erről a számára ismeretlen népszokásról, felkereste azokat, akik még emlékeztek, és kamerával rögzítette beszámolóikat. Egy idősebb bácsi jellegzetes magyar népviseletben előadta az általa régen tanult táncot és ritmikus szövegeléssel tette színesebbé produkcióját. A felvett anyagokkal Takács visszatért Amerikába és egy moziban, kis közönség előtt bemutatta az általa készített felvételeket. Nagy visszhangja nem igazán volt, így hamar lekerült a műsorról, ám az ott takarító fekete fiataloknak nagyon megtetszett a videó, és nem győzték dicsérni a rendező munkáját. A bemutató után pár héttel tragikus autóbaleset vetett végett Takács József életének, így sajnos sok titokra nem derült fény. A sors fintoraként a moziban dolgozó srácok később megalapították a Sugar Hill Ganget, az első rap csapatot.

Szerencsére maradt pár archív filmfelvétel a múlt századról. A régi tekercsek egy Föves nevű kis erdélyi falu nyár végi ünnepeit örökítették meg, ahol az emberek hagyományos népviseletben táncolnak a máglyára megrakott óriási kender kupac körül. Jól láthatóak azok a csípő és fenék rázások, amiket a klipekben produkálnak a női táncosok. A másik érdekesség az úgynevezett „hadaró verseny”, ahol a korabeli fiatalok beszélnek gyors rímekben, mint napjaink rap előadói. A ruhájuk kellően bő, főleg a nadrág, hogy könnyebb legyen a mozgás. A virágmotívumok mellett kiszúrhatjuk a kender mintázatát is. Bár a kommentelők egy része nem tartja valósnak a YouTube-on fellelhető videót, érdemes megnézni.

Boros Dávid

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Békemenet: az ellenzéki pártok reagáltak Orbán Viktor beszédére
Békemenet: az ellenzéki pártok reagáltak Orbán Viktor beszédére
Dobrev, Donáth és Ungár is közölte véleményét.
Hirdetés
Hirdetés
A szél gyökerestől döntött ki egy fát a Derék utcán
A szél gyökerestől döntött ki egy fát a Derék utcán
A vihar másnapján is zúg a láncfűrész Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nemzetgazdasági Minisztérium: 2024-ben 5-6 százalékkal nőhet a reálbér
Tavaly a béremelkedés inkluzív módon valósult meg, hiszen az alacsonyabb keresetűek bére nagyobb ütemben növekedett.
Végre! Elkezdenék a Margit téri uszoda felújítását
Sok a munka. Kiírták a pályázatot.
Földutak kaphatnak aszfaltot Vámospércsen
Várják a kivitelezők jelentkezését.
Munkagépek a Tócóskertben; valamit muszáj lesz kezdeni a leromlott parkolóházzal
Június végére elkészül a szervizút részbeni megújítása.
Egyre több a külföldi vendég Debrecenben
Kijöttek az április adatok.
Támogatott tartalom
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
FIZETETT POLITIKAI TARTALOM. Kanizsay György Béla, az egyesület polgármesterjelöltje alapjaiban változtatná meg a fürdőváros működését.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.