Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország legnépszerűbb vidéke egyeteme továbbra is Debrecenben van

unideb.hu | 2024. 03. 14. | 13:16:01
Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt.
Az ország legnépszerűbb vidéke egyeteme továbbra is Debrecenben van
Eredményes volt a DE beiskolázási stratégiája (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

Az elmúlt évek egyik legjobb jelentkezési adatait produkálta a felvételi során a Debreceni Egyetem.

Az elsőhelyes jelentkezők száma 9950, összességében pedig mintegy 37 ezer felvételiző jelentkezését könyvelheti el az intézmény. A Debreceni Egyetem ezzel megőrizte élvonalbeli pozícióját a hazai felsőoktatási intézmények között. A mostani eredmény többek között annak is köszönhető, hogy a DE egyedülállóan széles képzési portfólióval rendelkezik, a felvételizők számára vonzó az intézményben elérhető nemzetközi környezet, a külföldi tanulmányi lehetőségek, a pezsgő hallgatói élet és természetesen a piacképes diploma.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a jelentkezési adatok kapcsán a hirek.unideb.hu-nak elmondta, hogy az idei általános felvételi eljárás is jól sikerült az intézmény számára, a jelentkezési számok azt tükrözik, hogy eredményes volt a DE beiskolázási stratégiája. – A tavalyi kiugró évhez képest országosan valamelyest csökkent a jelentkezők száma, ezt a tendenciát követik a DE-re jelentkezők adatai is, de az utóbbi öt év jelentkezési számait meghaladja a mostani eredmény. Továbbra is az ország második legnépszerűbb egyeteme a debreceni. Ez alapján elmondható, hogy ezúttal is egy stabil, kedvező eredményt sikerült elérnünk – fogalmazott a rektorhelyettes.

A 2024-es általános felvételi eljárásban első helyen a legtöbben, 2049-en a Gazdaságtudományi Kart választották. Ezt követi a Bölcsészettudományi Kar (1484), az Egészségtudományi Kar (1220), a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar (1001), az Állam- és Jogtudományi Kar (774), a Természettudományi és Technológiai Kar (725), valamint a Műszaki Kar (718).

A Debreceni Egyetem által meghirdetett képzések közül első helyen legtöbben az ápolás és betegellátás (781), a pszichológia (484), a jogász (460), az általános orvos (388), a kereskedelem és marketing (351), valamint az óvodapedagógus (328) szakokra jelentkeztek. A felvételi során nappali tagozaton alap- és osztatlan képzésekre összesen 23 ezer 389 jelentkezést nyújtottak be, mesterképzésre 1489-et, felsőoktatási szakképzésre 797-et. Az állami ösztöndíjas képzéseken (minden tagozatot figyelembe véve) összesen 27 ezer 342 jelentkezés érkezett a DE-re.  Az egyetemek először dönthettek saját hatáskörben a megszerezhető 500 pontból 100 pont odaítéléséről, emellett az intézményekre bízták a felvételi tantárgyak kiválasztását és szabadon határozhattak arról is, hogy kötelezővé teszik-e az emelt szintű érettségit.

A felvételizőknek július 10-ig van lehetőségük a hiánypótlásra, a felvételi ponthatárokat pedig a tervek szerint július 24-én hozzák nyilvánosságra. A felsőoktatási intézmények július 31-ig értesítik a jelentkezőket arról, hogy felvételt nyertek-e az általuk megjelölt képzésekre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ingyen adják az ebédet Debrecenben
Ingyen adják az ebédet Debrecenben
Sokan rá vannak szorulva.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Fenntartható Debrecen: követendő példákat állítottak
Négy cégnek adtak át városi elismerést.
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Debrecen gazdaságát és szakképzését mutatja be az expó
A Cívishír rendezvényén egymásra találnak a munkát és tanulási lehetőséget keresők, valamint a cégek.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.