Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amerikai miniszter járt a Debreceni Egyetemen

unideb.hu | 2024. 04. 23. | 15:45:24
Funkcionális élelmiszerek fejlesztéséről is szó esett.
Amerikai miniszter járt a Debreceni Egyetemen
Az amerikai delegációt a rektor fogadta (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem és az egyesült államokbeli Indiana állam felsőoktatási intézményei közötti tudományos és mobilitási partnerségek kialakításáról egyeztetett Indiana állam külügyminisztere. Diego Morales hétfői látogatása során Szilvássy Zoltán rektorral tárgyalt, és hallgatókkal is találkozott az egyetem agrárkarán.

Diego Morales saját élettörténete révén küldetésének érzi a fiatalok minél szélesebb körű lehetőségekhez juttatását, többek között ezzel a céllal érkezett a Debreceni Egyetemre feleségével, Sidonia Nicolae-val, aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Indiana Államban, valamint Kocsy Béla washingtoni mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatával. Indiana állam első latin-amerikai származású külügyminisztere Guatemalából legális bevándorlóként érkezett az országba 14 évesen. Tanulmányait ösztöndíjasként az Indianai Egyetemen és a Purdue Egyetemen, majd a hollandiai Tilburg Egyetemen végezte. Szolgált az Egyesült Államok hadseregében, ezt követően lépett politikai pályára. 2022 novembere óta Indiana állam 63. megválasztott külügyminisztere.

Az amerikai delegációt Szilvássy Zoltán rektor, valamint Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes fogadta. A megbeszélésen Diego Morales személyes közbenjárását ajánlotta a Debreceni Egyetem és Indiana állam felsőoktatási intézményei közötti partnerségek kialakításában, tudományos együttműködések és hallgatói mobilitási programok indítását szorgalmazta. Hozzátette egyúttal, hogy Kocsy Bélának köszönhetően Magyarország egyre szélesebb körben válik ismertté Indianában felsőoktatási adottságai kapcsán is.

Szilvássy Zoltán rektor az egyetem kutatás-fejlesztési stratégiáit ismertetve kiemelte, hogy az intézményben nem csak tudományterületeket lefedő karok, hanem a kitűzött stratégiai célkitűzésekre alapozott ágazati kabinetek és mindezek mellett akkreditált klaszterek is működnek az úgynevezett négyes hélix innovációs struktúra szerint. Az elmúlt időszakban Debrecenbe települt piacvezető külföldi vállalatok számos területen működnek együtt az intézménnyel, ezen partnerségek révén pedig rangos nemzetközi hálózatok tagja lett a Debreceni Egyetem, magyar felsőoktatási intézmények közül egyedüliként.  

Több tudományos együttműködési lehetőséget is érintettek a megbeszélésen, többek között agrár-, orvos- és gyógyszerésztudományi területeken, valamint ezek kapcsolódási pontjaként a funkcionális élelmiszerek fejlesztésében. Diego Morales a konkrét kapcsolatfelvétel és -indítás érdekében meghívta a DE vezetőit egy személyes látogatásra Indianába, illetve az ottani vezető egyetemekre, melyekkel hallgatói csereprogramokat is szorgalmaz. A mobilitás kiemelkedő lehetőségét hangsúlyozta a debreceni agrárhallgatók számára Harsányi Endre rektorhelyettes is, hiszen a Purdue Egyetem a rangsorok alapján a világ öt legjobb agráregyeteme között van.

Az amerikai vendégek az egyetemi program részeként hallgatókkal is találkoztak a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon. A külügyminiszter osztatlan agrármérnök és precíziós mezőgazdasági mérnök képzésben részt vevő, valamint szakkollégista és PhD-hallgatókkal osztotta meg életútját, hogy tapasztalatai átadásával minél több fiatalt ösztönözzön a lehetőségek megragadására.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
A kormány is örül az üzemanyagár-csökkenésnek
Újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.