Legyen a Cívishír a kezdőlapom! |  Kedvencekhez adom |  RSS 

Civishir.hu

Marcella
2015.01.31.
Elmérték! Nem fért be a debreceni múzeumba a festmény
Nyomtatható verzió Cikk küldése e-mailben Üzenet a szerkesztőnek
2012-08-15 16:45
2 hozzászólás

Szorulás a Déri téren! Visszautazik a Mukácsy-kép Budapestre. Két centi híja volt.

Elmérték! Nem fért be a debreceni múzeumba a festmény
hirdetés

A múzeum közleményében az áll, a Munkácsy-trilógia fogadására a Déri Múzeum Munkácsy-terme augusztus 14. napján teljesen készen állt, a hőmérséklet és a páratartalom megfelelően szabályozott, a korszerű világítástechnika jóvoltából a festmények megvilágítása is újszerű élményt nyújt a korábbiakhoz képest. Az eredeti tervek szerint augusztus közepére az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt című festmények mellé visszaérkezett volna a trilógia harmadik darabja, a Golgota is, azonban azt Pákh Imre, a kép jelenlegi tulajdonosa – egy fennálló szerződéses kötelem miatt – csak október végétől tudja kölcsönözni. Eddig az időpontig egy másik Munkácsy festményt, a Siratóasszonyok a keresztfánál című alkotást tervezték kiállítani.

A Siratóasszonyok a keresztfánál augusztus 14-én érkezett meg a Déri Múzeumba. A szállító cég és a Déri Múzeum munkatársai a helyszínen szembesültek azzal, hogy nagyjából 2 centiméteres eltérés van az álaluk ismert és előre modellezett méretadatokhoz képest, s ez elegendő volt ahhoz, hogy az emeletre vezető lépcsőn ne lehessen felvinni a művet.

Egyik megoldás sem volt jó

A feljárat fölötti díszkeretet sérülés nélkül nem lehetett volna eltávolítani, ezért erre a múzeum, mint a nemzeti kulturális örökség őrzője nem vállalkozott. Az ablakok méretei miatt az sem volt kivitelezhető, hogy a Kupolateremhez vezető lépcsővel szembeni ablakon emelék be a képet. A vászon feszítőkeretről történő eltávolításáról Szentkirályi Miklós – a Munkácsy festmények egyik legismertebb restaurátora – úgy nyilatkozott, hogy ez a festmény sérülése nélkül nem lehetséges, továbbá kétséges, hogy azt újra a keretre lehet majd feszíteni. További megoldásként az impozáns bejárati részben történő kiállítás lehetősége merült fel, ahol mobil klíma- és párologtató berendezés segítségével ugyan biztosítani tudtuk volna a megfelelő körülményeket, azonban a helyiség nem megfelelő magassága miatt megdöntve kiállított festmény vászna idővel széthasadhat – figyelmeztetett a restaurátor.

Kiállítás csütörtökön 18 órától érvényes belépőjeggyel mindenki számára újra látogatható.

Címkék: festmény, múzeum, Déri, Munkácsy,

Kapcsolódó cikkek:

Feliratkozás hírlevélre
civishir.hu  
hirdetés
 
 
Share |

Hozzászólás a cikkhez Hozzászólás írásához kérjük, lépjen be!
Név:
Hozzászólás szövege:
A hozzászólás elküldéséhez, kérem, írja be a képen látható karaktereket!

A felhasználási szabályzatba ütköző hozzászólásokat szerkesztőségünk bármikor törölheti.


  meddig még? írta 2012-08-16 20:48:58  
Lakner mondott is valamit, vagy csak a szája mozgott össze-vissza?
Nem sok ész vagy logika volt abban a butaságban, ami elhagyta a száját.
Milyen kezekben van ez a múzeum?  Rend-őr írta 2012-08-16 07:00:57  
Ez egy következmények nélküli ország. Itt is besajtózzák előtte a kép érkezését, csinnadratta bim-bum!!Bum! Az amatőrizmus netovábbja: Elmérték!!!Nem fér be!Erről is sajtó csim-bum! Köszönjük! Mennyibe volt ez az adófizetőknek? 5 millió forint?
Lakner úrnak nem kedélyesen vigyorogni kellet volna hanem mint felelős vezetőnek azt mondani: Az összes költséget és erkölcsi veszteség kárát ráterheljük azokra akik rossz adatot szolgáltattak valamint a kollégáim közül az ellenőrzést elmulasztókat felelősségre vonom!Vissza az oldal tetejére