Melyik a valóban magyar élelmiszer? Debrecenben kiderül!
A szakember mindezt szerdán a Kézműves Magyar Ízek Vására alkalmából tartott háttérbeszélgetésen mondta, Budapesten. Hozzátette: a magyar termékről szóló miniszteri rendelet túl van az egyeztetésen, és ha nem kell uniós notifikációra küldeni Brüsszelbe, akkor hamarosan aláírhatják, ha uniós jóváhagyásra is szükség van akkor, az eljárás 3 hónapon keresztül tart. Kardeván Endre kiemelte, hogy a rendeletben szabályozzák, mi számít 100 százalékban magyar élelmiszernek, milyen feltételeknek kell megfelelni a kézműves, hagyományos, prémium terméknek. Példaként említette, hogy 100 százalékban magyar élelmiszernek számít majd, ha maximum 5 százalékban használnak külföldről származó árut a feldolgozás során.
Kardeván Endre elmondta, hogy január 15-éig társadalmi egyeztetésen volt a hungaricumról szóló törvénytervezet, a beérkezett észrevételeket most dolgozzák fel, és dokumentumot várhatóan az első félévben a parlament elé terjesztik. Az államtitkár aláhúzta, a kormány programjában is szerepel annak elérése, hogy minél több magyar árut vásároljanak itthon, és a hozzáadott érték az országban maradjon. Szerinte a magyar termékek iránti fogyasztói tudatosság növelése fontos, mert jelenleg inkább az árat nézik a vásárlók. A legutóbbi német dioxinszennyezés esete is rámutatott arra, hogy legjobb védekezése ilyen esetekben a hazai termékek vásárlása.
Debrecenben nyílik az első bolt
Pap Krisztián, a Kézműves Magyar Ízek Kft. ügyvezetője, a vásár ötletgazdája elmondta, hogy február 11-13. között Budapesten, a Millenáris épületében 102 kiállító mintegy ezer magyar terméket kóstoltat és árusít. Becslések szerint a kiállításon megvásárolható termékekből évente mintegy 500-550 milliárd forint értékben vásárolnak Magyarországon. Pap Krisztián szólt arról, hogy Debrecenben áprilisban nyitják a Kézműves Magyar Ízek bolthálózat első üzletét, a tervek szerint magyar élelmiszereket árusító boltokat nyitnak majd Budapesten kívül az összes megyeszékhelyen.
Forrás: MTI